Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cestovateľ o atmosfére v Afganistane: Ľudia neveria Talibanu, niektorým hrozí poprava
Zdielať na

Cestovateľ o atmosfére v Afganistane: Ľudia neveria Talibanu, niektorým hrozí poprava

BRATISLAVA / Martin Navrátil je cestovateľ, ktorý nedávno rozprával o tom, čo sa dá v Afganistane vidieť a ako ľudia vnímajú Taliban. Teraz, po dvoch týždňoch sa situácia výrazne zmenila a Martin sa obáva o svojich kamarátov. Opísal, to ako vnímajú miestni obyvatelia situáciu v Kábule a prečo sa jeho kamarát, ktorý tam žije, bojí o svoj vlastný život.

Momentálne je podľa Martina situácia v Kábule veľmi nervózna. Mnoho ľudí neverí vyjadreniam Talibanu. Ľudia sa radšej skrývajú a ženy vôbec nevychádzajú von na ulicu. "Objavili sa aj správy, že keď ženy vyšli na ulicu a neboli oblečené podľa správneho moslimského nariadenia, boli zbičované, upozorňované, poslané naspäť," hovorí a dodáva, že nariadenia ohľadom oblečenia, ktoré dal Taliban sa vôbec nezhodujú s Koránom.

Talibanskí predstavitelia vydávajú oficiálne vyhlásenia, že chcú mať so všetkými okolitými krajinami dobré vzťahy a ženám nebudú ubližovať. Včera na tlačovej konferencii pre BBC uviedli, že na vysokých postoch potrebujú aj ženy. "Treba si uvedomiť, že Taliban tiež nie je jednotné hnutie. Je tiež zložený z jednotlivých predstaviteľov a každý si začína postupne robiť, čo chce," hovorí cestovateľ Martin. Jeho známy, ktorý žije v Kábule sa však bojí, aj napriek oficiálnym vyjadreniam Talibanu, o svoj život a rodinu. "Je to aj z toho dôvodu, že Taliban vyhlásil, že každý, kto spolupracoval s vládou, tomu hrozí smrť," hovorí s obavami, pretože jeho kamarát pracoval ako prekladateľ. Z krajiny by chcel jeho kamarát utiecť čo najskôr. "Útek z krajiny je momentálne nemožný a takisto aj podzemný úkryt je nemožný. Takže sa momentálne ukrýva už na treťom mieste."

Šíria sa informácie, že existuje zoznam ľudí, ktorých majú zatknúť a hrozí im dokonca poprava. Navrátil však zvažuje aj skutočnosť, že to môže byť  konšpirácia, má však informácie, ktoré by mohli existujúci zoznam potvrdiť. "Kamarátov brat niekam šiel a hneď mu kontrolovali mobil. Ten, kto má lepší mobil znamená, že asi pracoval pre vládu. Ak má v mobile fotku s cudzincom, už je považovaný za zradcu, a pritom to môže byť len fotka, že sa len niekde odfotil. To, že sa odfotil s nejakým cudzincom hneď neznamená, že to musí byť spolupráca."

​Taliban neurčuje, čo si majú obliekať len ženy, ale taktiež čo je neprípustné pre mužov a podľa cestovateľa Martina sa už všetci pomaly zbavujú alebo vzdávajú "západného" oblečenia. "Známy sa už musí obliecť do afganského oblečenia. Pred dvoma týždňami tam bol obrovský výkup buriek. Ženy vôbec nevychádzajú von bez sprievodu muža, lebo sa obávajú. Mestské obyvateľstvo sa veľmi obáva, že napriek tým veľkým vyhláseniam Tálibov v Katare, bude realita absolútne iná." 

​Podľa medializovaných informácií začína v meste fungovať aj náboženská polícia a obmedzujú aj niektoré služby. Martin však hovorí, že to nie je klasická náboženská polícia, ako napríklad v Iráne. "Skôr to kontrolujú vojenské oddiely Tálibov a jednotlivé služby, na ktoré boli ľudia zvyknutí. Napríklad v mestách, kde sú kaderníctva. Kaderníctva majú vystavené fotografie žien a tie musia byť často premaľovávané, pretože sú tam podľa nich odhalené," hovorí a dodáva, že na fotografiách nie sú ženy nahé, ale napríklad stačí, že majú odhalené vlasy. Tieto fotografie musia byť okamžite premaľované. Ostatné služby sú tiež prísne kontrolované. "Sú pozatvárané kiná a rôzne kaviarne, kde znie hudba," hovorí Martin a uvádza taktiež, že v období od roku 1996 až do 2001, keď vládol Taliban bolo zakázané sa zabávať.

Médiá v Afganistane už taktiež nezažívajú príliš veľkú slobodu. "Bol prerušený rozhlasový a televízny prenos. Takéto prerušenie televízie a rozhlasu môže značiť aj to, že Taliban chce kontrolovať informácie."

Chaos na letisku, z ktorého vznikali hrôzostrašné videá, ako sa ľudia chceli dostať z Afganistanu na kolesách lietadla, zažil Martinov kamarát na vlastnej koži. "Kamarát bol aj na zozname letov, aby sa dostal preč. Nedalo sa dostať preč, bol to veľký chaos. Zaznela tam paľba, okamžite poslal manželku domov. Vrátil sa za nimi a na ďalší deň bolo uzavreté letisko. Americké lietadlá sa ako tak dostali pristávať. Bolo pre mňa smutné, že v médiách sa objavovalo, že prídu ďalšie lety aj zo Slovenska, lenže letisko je už kontrolované Talibanom," hovorí Martin a zároveň dodáva, že sa Taliban pýta, akým lietadlom chce ísť človek a ak majú podozrenie, že cestujúci spolupracuje s predchádzajúcou vládou, tak je odvedený a môže byť aj popravený. 

Súvisiace články

Najčítanejšie