Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ROZHOVOR s veľvyslancom pri NATO Petrom Bátorom: V Kábule stále vládne chaos, ľudia sa snažia dostať na letisko
Zdielať na

ROZHOVOR s veľvyslancom pri NATO Petrom Bátorom: V Kábule stále vládne chaos, ľudia sa snažia dostať na letisko

BRATISLAVA / Situácia v Afganistane je napätá a ľudia sa snažia čo najskôr ujsť z krajiny. Dianie v Afganistane sleduje aj veľvyslanec pri NATO, Peter Bátor, ktorý odpovedal na otázky o aktuálnom dianí, kedy priletí lietadlo zo Slovenska, aby evakuovalo našich občanov, aká je situácia na letisku v Kábule a či NATO pokračuje vo svojej výcvikovej misii.

Čo sa v Afganistane aktuálne deje? Aká je tam situácia? 

Závisí, z ktorej časti krajiny. Slovákov samozrejme najviac zaujíma, čo sa dnes deje v hlavnom meste. Podľa správ, ktoré máme je tam pomerne veľký chaos. Veľmi veľký počet ľudí sa snaží dostať na letisko. Snažia sa opustiť krajinu. Túto situáciu sprevádza pomerne veľká neistota, najmä o budúcnosť osobitne ľudí, ktorí sú zraniteľní - ženy, deti, dievčatá, ktoré posledných 20 rokov mali opäť prístup  k spoločenskému životu, k vzdelaniu , k zdravotnej starostlivosti.

Vieme už presné číslo, koľko slovenských občanov je potrebné evakuovať? Prečo stále nemáme povolenie na pristátie nášho špeciálu? Máme aktuálne informácie, že už tretí špeciál z Českej Republiky bol vyslaný. 

Situácia s Českou Republikou na prvý pohľad vyzerá , že Česi posielajú lietadlá a my nie. Je pravda, že to prvé české lietadlo priletelo do Kábulu ešte pred zhoršením situácie. To druhé, ktoré letelo, tak sa už vrátilo. Požiadalo o pristátie oveľa skôr, ako Slovenská republika. To znamená, že sme v procese, verím, že posledných finálnych fázach toho, aby sa naše lietadlo mohlo postarať o Slovákov, ktorí tam sú. Ako povedal minister zahraničných vecí, nechceme špecifikovať, koľko Slovákov tam je, aj kvôli bezpečnosti, aj kvôli tomu, aby sa naozaj všetkých, ktorí tam sú, podarilo dostať naspäť na Slovensko.

Obrázky z letiska boli šokujúce, bol tam chaos. Videli sme ľudí, ktorí boli na lietadle a čakali, že niekam odletia. Dá sa kontrolovať situácia na letisku? Čo sa dá očakávať?

Situácia už je iná, už ľudia nie sú na pristávacích dráhach. To s istotou vieme povedať. Aj práve preto slovenský špeciál nemohol pristáť na letisku, keďže celé letisko bolo na celý jeden deň zatvorené. Bolo to kvôli tomu, aby sa podarilo dostať ľudí z letiska a aby opäť mohli premávať lietadlá. Podľa našich posledných informácií lietadlá už začínajú pristávať na letisku v Kábule. Veríme, že aj pre slovenský špeciál je veľká šanca, že tam pristane.

​Miestni sa boja ísť na letisko, pretože samotné letisko je možno kontrolované. Ale treba sa tam nejako dostať. Keďže Taliban má podozrenia o niektorých ľuďoch, že spolupracovali s vládou, tak sa boja, že by cez nich neprešli a boja sa o svoj život.

Podľa informácií, ktorými disponujeme je ten prechod možný. Samozrejme nie je bezproblémový, závisí to na každom jednom chceckpointe, cez ktorý ľudia prechádzajú, pretože aj ten Taliban dnes nie je centralizované hnutie, ktoré by centralizovane vydávalo príkazy. Čo vieme povedať je, že už okolo letiska je samozrejme veľký počet ľudí, ktorí sa snažia dostať do lietadiel. Konečne sa darí vytvoriť systém na to, aby bol kontrolovaný prístup do tohto letiska podľa toho, kto naozaj má prístup do lietadla. Myslím, že ten systém pomaličky začína fungovať.

Keďže ste veľvyslancom pri NATO, tak určite viete ako to bude s výcvikovou misiou, ktorá je ešte stále aktuálna.

Formálne a právne sme túto misiu neskončili, ale pravda je taká, že veľká väčšina personálu odchádza a bolo prijaté rozhodnutie všetkými členmi NATO, vrátane partnerských krajín, ktorých sme tam mali viacero. Misia by sa mala stiahnuť najneskôr do výročia útokov na Spojené štáty, to znamená 11.septembra. Situácia je taká, že absolútna väčšina vojakov je už mimo územia, okrem tých, ktorí sa dnes sústreďujú na letisku a ktorí sa starajú o to, aby sa podarilo evakuovať jednak občanov členských štátov a potom aj Afgancov, ktorí nám tých 20 rokov pomáhali.

Toto sú teda tie aktuálne priority NATO? 

Keby sme ich mali zoradiť, je to v prvom rade postarať sa o vlastných občanov a personál NATO a potom sa postarať o ľudí, ktorí nám pomáhali, ktorí s nami spolupracovali a spĺňajú podmienky či už na americký vízový program, alebo boli zamestnaní ambasádami lokálnymi, našimi inštitúciami. Alebo koniec-koncov tí, ktorí spolupracovali na prípade s našimi mimovládnymi organizáciami."

Máte pripravený aj scenár, že by vošli do krajiny vojská NATO alebo Spojených štátov amerických? Ak áno, tak čo by muselo nastať? Čo by bol ten hraničný bod? 

Aj americký prezident sa jasne vyjadril, že pokiaľ dôjde k útokom na tých vojakov, ktorí sú dnes rozmiestnení na letisku a ktorých naozaj jediná a hlavná úloha je starať sa o to, aby sme dokázali čo najviac našich ľudí dostať z Afganistanu, tak toto by bol ten bod, kedy by aj tí vojaci, ktorí sú na tom letisku, ale aj ktorí sú v Afganistane by museli tento útok opätovať a brániť našich vojakov a koniec-koncov aj našich občanov, ktorí na tom letisku sú.

Súvisiace články

Najčítanejšie