Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Týždeň v politike: Aplikujeme flexibilnú kresťanskú lásku. Som zvedavý, čo naši politici povedia pápežovi, vraví Štefančík
Zdielať na

Týždeň v politike: Aplikujeme flexibilnú kresťanskú lásku. Som zvedavý, čo naši politici povedia pápežovi, vraví Štefančík

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prijatie smiešneho počtu vojnových utečencov z Afganistanu, Matovičova lotéria, ale aj tvrdé vyjadrenia zakladateľa Smeru-SD. To sú top udalosti uplynulého týždňa, ktorý bol opäť bohatý nielen na dianie, ale aj na prekvapenia. Pre Noviny PLUS TV JOJ ho zhodnotil politológ Radoslav Štefančík.

Flexibilná solidarita? Flexibilná kresťanská láska

Podľa politológa je top udalosťou uplynulého týždňa vyhlásenie niektorých politikov, vrátane predsedu vlády i parlamentu, že z Afganistanu prijmeme 10 utečencov. "Slovom desať. V tejto súvislosti sa pýtam, čo pre boha za krajinu to sme? Akí ľudia nám tu spravujú veci verejné? S vidlami v rukách, zablatených čižmách a so slamou za klobúkom? O niekoľko dní prijmeme hlavu katolíckej cirkvi. Pápež František je známy ústretovými vyhláseniami na adresu utečencov. Čo mu chcú naši politici povedať?" reagoval Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Podľa politológa síce sme kresťania, ale pomáhať ochotní nie sme. "Pomôcť vieme tak približne desiatim ľuďom v núdzi? Pápeža budú na ceste na Slovensko sprevádzať aj novinári. Zaujímalo by ma, čo sa ho budú pýtať. Ak by som bol novinárom ja, opýtal by som ho, čo hovorí na to, že Slovenská republika je ochotná pomôcť len desiatim utečencom z Afganistanu. Možno by po takejto otázke požiadal pilota o zmenu kurzu smerom čo najďalej od Slovenska," pokračoval odborník, ktorý zdôraznil, že toto nie je rok 2015.

"Keď v roku 2015 zasiahla Slovensko migračná hystéria (nie nebola to migračná kríza, pretože na Slovensku sme žiadnu zvýšenú mieru migrácie nezaznamenali), tak Slovensko odmietlo prejav solidarity so štátmi na vonkajšej hranici EÚ, ktoré migrácii skutočne čelili. Aby sme neochotu pomôcť nejako zakamuflovali, začali politici tento osobitný stredoeurópsky prístup volať flexibilná solidarita. Inak povedané, my radi pomôžeme, ale iba vtedy, keď to sami uznáme za vhodné,"  uviedol ďalej s tým, že našej náture nerozumie.

"Samozrejme, peniaze z EÚ chceme všetky, ale pomáhať len sem tam. Je najvyšší čas aktuálny prístup k migrácii začať volať flexibilná kresťanská láska. Áno, naši politici majú plné ústa kresťanskej lásky, niektorí majú dokonca osobné skúsenosti s duchom svätým, ale keď príde čas na prejav kresťanskej lásky, začnú sa vykrúcať. Ježiš sa musí na kríži obracať, keď pozerá na politikov tejto krajiny," dodal na záver. 

Traumatizujúca "zlotéria"

Nedeľné večery od minulého týždňa patria aj Očkovacej lotérii z dielne RTVS a Igora Matoviča. "Napriek tomu, že očkovacia lotéria mala premiéru ešte minulý týždeň, reakcie na ňu sa stali dôležitou mediálnou udalosťou," uviedol k téme politológ Štefančík s tým, že efekt je iný, než spoločnosť dúfala. 

"Igor Matovič znovu ukázal, že súťaž, kto dokáže najviac vytočiť tento národ, by dokázal s prehľadom vyhrať. Problémom lotérie je však to, že sa minula svojmu účelu. Celý týždeň sa diskutovalo skôr o pravidlách súťaže, o sledovanosti RTVS, o finančnej výhre, či psychickom rozpoložení tých vyžrebovaných, ktorí vyhrali len dieru z koláča, ale úplne absentovala diskusia o motivácii nezaočkovaných dať sa zaočkovať práve pod vplyvom lotérie," upozornil s tým, že cieľ zatiaľ nenaplnila a nárast záujemcov o očkovanie je biedny, rovnako ako nárast čerstvo zaočkovaných občanov.  

"Našťastie, zachráni to návšteva pápeža. Nebolo by ale zlé, keby sme za účelom zvýšiť motiváciu dať sa zaočkovať, pozvali aj už zaočkovaného ruského prezidenta Vladimíra Putina. Spraviť novú súťaž a ako výhru dať pichnutie od samotného Putina, by možno malo lepšie čísla ako Matovičova očkovacia zlotéria," poznamenal odborník na záver. 

Ostrá kritika Smeru-SD od jedného zo zakladateľov

Pre portál Aktuality dal rozhovor jeden zo zakladateľov Smeru-SD. Boris Zala v rozhovore označil Smer za marginálnu a nepodstatnú stranu, Ficovi predpovedal budúcnosť druhotriedneho politika a poslanca Blahu prirovnal k mladému fašistovi Mussolinimu. "Na reakciu sme nemuseli dlho čakať. Smer sa bránil jemu typickým slovníkom. Bývalého europoslanca označili nielen za návštevníka bruselských krčiem, ale aj klienta juhoafrických žien. Eštebáci na dôchodku museli len so závisťou pozerať," zhodnotil politológ s tým, že podobný slovník používala komunistická propaganda," dodal Štefančík. 

"Bolo to v päťdesiatych rokoch najmä na označenie emigrantov. Teda tých, ktorí sa nevedeli stotožniť so životom v „socialistickom raji“. Mužov bežne označovala za opilcov a zlodejov, ženy prirovnávala k prostitútkam," vysvetlil Štefančík a dodal: "Na jednej strane je fascinujúce, že mentálny svet predstaviteľov Smeru je podobný komunistickým zločincom z päťdesiatych rokov. Na druhej strane je ale neuveriteľné, že sa títo ľudia dokázali držať pri moci až tri volebné obdobia a niektorým voličom je tento slovník stále sympatický."

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie