Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyšetrovanie v prípade zákonnosti previerky Daniela Lipšica bude pokračovať
Zdielať na

Vyšetrovanie v prípade zákonnosti previerky Daniela Lipšica bude pokračovať

BRATISLAVA / Prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry zrušila rozhodnutie vyšetrovateľa vo veci trestného oznámenia Roberta Fica. To sa týkalo bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Išlo o podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Prípad tak znova otvoria.

Spornou je bezpečnostná previerka pre Daniela Lipšica. Trestné oznámenie je nasmerované proti ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi a zodpovednému zástupcovi Národného bezpečnostného úradu, ktorý Lipšicovi pridelil previerky na stupni "prísne tajné". Rozhodnutie vyšetrovateľa krajská prokuratúra zmietla zo stola, pretože je nezákonné. 

Vyšetrovateľ podľa prokuratúry rozhodol predčasne, pretože si nepreveril stav, či minister práce môže pre svojho poradcu požiadať o bezpečnostnú previerku. Krajniak o ňu požiadal pre Lipšica ako pre "poradcu ministra pro bono". Teda bez nároku na odmenu.

Vyšetrovateľ sa podľa uznesenia prokuratúry nevysporiadal s otázkou, či osoba "poradca ministra pro bono" bez akéhokoľvek právneho pomeru k ministerstvu vôbec mohla na tomto rezorte pôsobiť a ak áno, či mohla byť osobou určenou na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami. 

V tejto súvislosti je podľa uznesenia potrebné poukázať na fakt, ktorý nechal policajný vyšetrovateľ bez povšimnutia. A síce, že zákon číslo 453/25003 Z.z. o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, nepozná funkciu "poradca ministra pro bono" , teda bez nároku na odmenu a bez akéhokoľvek právneho a zmluvného základu. Uznesenie sa odvoláva aj na zákony číslo 575/2001 Z.z, o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Túto funkciu nepozná ani organizačný poriadok rezortu práce číslo 30/2011 v aktuálnom znení.

Všetky námietky prokurátorky sa budú vyšetrovať. V hre je tak opäť to, že Daniel Lipšic, dostal bezpečnostnú previerku nezákonne. 

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa zatiaľ vyjadrovať k situácii nechce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie