Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Peter Petrov - kľúčový svedok polície bez politického krytia
Zdielať na

Peter Petrov - kľúčový svedok polície bez politického krytia

Zdroj: MV SR

BRATISLAVA / Keď NAKA rozbehla rozsiahle vyšetrovanie korumpovania top policajných funkcionárov, funkcionárov finančnej správy, príslušníkov SIS a špeciálneho prokurátora Kováčika ešte nevedela, na akú závažnú kauzu natrafí o pár mesiacov. Teda ich kolegovia z NAKA - východ, ktorí vyšetrovali iný závažný prípad.

Viaceré závažné prípady a rovnaký svedok 

Verejnosť je aktuálne svedkom prebiehajúceho vyšetrovania údajných zmanipulovaných svedeckých výpovedí svedkov v prípade Očistec. Troch stíhaných osôb, ktoré sa rozhodli spolupracovať s vyšetrovateľmi aj v prípade korumpovania niekdajšieho špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 
Keďže ale z toho vyšetrovania vyšli podozrenia, že svedkovia časti svojich svedectiev údajne koordinovane s policajtmi "dolaďovali", začal naopak ich konanie prešetrovať Úrad inšpekčnej služby. To preto, lebo podozrenia smerujú aj na policajtov a tých môže stíhať len Úrad inšpekčnej služby. Jej vyšetrovanie vyústilo pred mesiacom do ranného zásahu špeciálneho komanda mobilnej zásahovej jednotky, ktorú na pátranie po trojici svedkov inšpekcia nasadila. 
Zadržali jedného z troch. Ten najvýznamnejší svedok, Peter Petrov, sa vyšetrovateľom inšpekcie úspešne vyhýbal na úteku. Vytušil s ďalším svedkom, že inšpekcia ich plánuje obviniť z krivého svedectva a krivej prísahy. Prešiel mesiac a Petra Petrova nakoniec z úteku "stiahla" práve NAKA, ktorá s ním odkrýva viaceré prípady trestnej činnosti. 

Peter Petrov pomáha, hoci sám vyšetrovanú trestnú činnosť páchal

Konkrétnosti. Podstatný policajt Kálavský
Podľa zistení TV JOJ sa Petrov vyhýbal zadržaniu inšpekcie preto, lebo obvinenia z toho, že mal vedome navádzať svojich komplicov na falošné svedectvá odmietal. K jeho postoju prispel fakt, že inšpekcia okrem Petrova a dvoch podozrivých neobvinila policajta, s ktorým Petrov bol v neustálom kontakte, a ktorý bol vlastne prostredníkom medzi Petrovom a vyšetrovateľmi tímu Očistec. Tým policajtom je Ján Kaľavský, o ktorom už dnes vieme, že Petrova označuje za svojho významného policajného informátora. 
Ku Kaľavskému a jeho intenzívnemu vzťahu s Petrovom sa ešte vrátime aj preto, lebo Petrov má na Kaľavského tiež veľmi veľa zaujímavých informácií. A u tejto dvojice je to vzájomné. 
Teraz si povedzme, ako to s Petrovom aktuálne je a čo stojí za úspechom jeho zaistenia vyšetrovateľmi NAKA a nie vyšetrovateľmi Úradu inšpekčnej služby. Petrov sám NAKA priniesol tento megaprípad. A urobil tak len nedávno. Podľa informácií TV JOJ hon na trojicu pochybných svedkov inšpekciou prekrývalo nenápadné vyšetrovanie, ktoré si rozbehla východniarska vetva NAKA z Košíc ešte v marci tohto roka. 
Toto je potrebné spomenúť pre korektnosť smerom k aktuálnym úspechom policajtov NAKA, ktorí sa tešia povzbudenia od prezidenta polície aj ministra vnútra. Povzbudenie od najvyšších šéfov polície ale mohli pocítiť aj vyšetrovatelia už v marci, keď sa východniarom podarila dobrá vec, ktorá verejnosťou rezonuje dodnes.

Reč je stále o Petrovi Petrovovi

Bol marec, keď vyšetrovatelia NAKA z Košíc prišli do Bratislavy, pretože potrebovali vypočuť podozrivého podnikateľa Petra Petrova. Ten v tom čase o úteku pred inšpekciou neuvažoval, lebo ani nemal dôvod. Petrova východniari "odchytili" v tichosti, bez žiadneho nasadenia zásahovej jednotky a rozbíjania dverí. Chceli s ním prebrať vyšetrovanie závažného prípadu, v ktorom figuroval policajt dôverne prepojený na Petrova - Tomáš Emmel. Obaja boli tiež kamarátmi. 
Na Petrova sa košická NAKA zamerala práve pre úradný záznam spísaný paradoxne jeho kamarátom Emmelom. Ten totiž vyšetroval závažný zločin podvodu a len náhodou zistil, že do prípadu sa má na pokyn prokurátora zaangažovať Petrov ako dôležitý svedok. To Emmela prekvapilo. Celá vec s novým svedkom bola podľa Emmela tak neštandardná, že o prípade spísal úradný záznam, ktorý mali kvôli objektívnosti preveriť Košičiania.
Emmel je totiž vyšetrovateľom bratislavskej NAKA a prípad sa vyšetruje tiež v Bratislave. Takto v skratke sa košická NAKA v skoré marcové ráno dostavila do Bratislavy a prekvapila Petrova. Zhodou okolností v prítomnosti Emmela, ktorého Petrov volá Tomi. 
Petrovovi, ktorého východniari naozaj prekvapili, okamžite pred nečakaným výsluchom urobili bezpečnostnú prehliadku. Vyzvali ho, aby vyložil všetko, čo mal pri sebe pred vyšetrovateľom. Kľúče, doklady, hodinky, ak mal opasok, tak skontrolovali aj ten. A samozrejme mobilné telefóny. Bezpečnostnú prehliadku musia vykonať oficiálne, teda po oznámení osobe predložia písomný formulár s príslušným obsahom a osoba sa prehliadke podrobí. Urobil tak aj prekvapený Petrov. 
Práve pri tomto úkone prišiel podozrivý podnikateľ o svoj pracovný nástroj - mobilný telefón. Policajti mu ho zaistili s tým, že je dôležitý pre ich trestné vyšetrovanie. Možno aj táto skutočnosť znamenala následne rozhodnutie Petra Petrova dať polícii "bombu". na akú čaká asi každý vyšetrovací tím. 

Petrov povedal všetko

Práve pri tejto východniarskej slučke Peter Petrov začal svoju spoluprácu s policajnou NAKA z východu. Bol prekvapený, nahnevaný a aj rozhodnutý. Práve Emmelovi totiž chcel do jeho prípadu vypovedať všetko, čo dovtedy Emmel v zápisnici nemal. Chcel mu vyrozprávať závažné informácie smerom k, už bývalému, šéfovi Národnej jednotky finančnej polície Bernardovi Slobodníkovi. Keď ale zistil, že na miesto pomoci Emmelovi, práve jeho pre obavy Emmela zbalili vyšetrovatelia NAKA východ, Petrova to nahnevalo. Zrejme aj preto, lebo zistil. že jeho kamarát vyšetrovateľ ho takto namáča do niečoho, s čím nerátal a cítil sa ohrozený. Znovu pripomíname, že tejto kamarátskej dvojici sa budeme venovať neskôr. 

Petrov išiel ako píla 

Petrov začal okrem okolností spojených so svedectvom k Emmelovmu vyšetrovaniu východniarom vypovedať o tom, ako sa dostal do skupiny podnikateľov prepojených na verejné obstarávania s údajným dosahom až na osoby v ministerských funkciách v rezorte vnútra na ústredí práce. Rozprával tak veľa, že jeho výsluch museli vyšetrovatelia presunúť aj na ďalší deň a pokračovať. Tak získali Petrova ako svedka v aktuálnej mega kauze, ktorá NAKA spadla do rúk len náhodou. 

Petrovove svedectvo stojí za vznikom špeciálneho vyšetrovacieho tímu Fénix

Peter Petrov teda už v marci dal NAKA tak extrémne veľa informácií, že východniari všetko, čo od neho "nakúpili" zosumarizovalo, spísali, založili do konkrétnych spisov a odovzdali svojim šéfom. Podľa portálu noviny.sk po Petrovom rozhodnutí spolupracovať s bratislavskou aj košickou NAKA, vedenie založilo samostatný vyšetrovací tím, ktorý dostal meno Fénix.

Zrejme sa nechali inšpirovať mýtickým menom vtáka z gréckej mytológie. Paradoxne, východniarska NAKA týmto prišla o vyšetrovacie spisy, ktoré významne zaplnili po vyťažení Petrova, lebo ich odobrali do Bratislavy. Aj ten, v ktorom Petrov spomínal zmanipulované podvody pri tendroch ministerstva vnútra aj ústredia práce. Spis o miliónoch, ktoré mali končiť údajne u najvplyvnejších ľudí, ktorí dokážu byť pre nižšie postavených ľudí v sieti zločineckej skupiny, veľmi nebezpeční. 

O kom Petrov hovorí? 

Skôr ako uvedieme odpoveď na túto otázku, ktorú naznačuje zistenie polície zachytené v obvinení tejto zločineckej skupiny rozkrytej práve Petrom Petrovom, pripomeňme ešte jedno zistenie TV JOJ. Marcové zistenie košických vyšetrovateľov NAKA, ktoré im poskytol Petrov, údajne najskôr nemalo vyšetrovaciu prioritu číslo 1. Obsah vyšetrovacieho spisu s podrobným svedectvom Petra Petrova sa od marca síce začal zapĺňať, ale k žiadnemu zatýkaniu nedošlo. Vyšetrovanie svedectva nebolo top témou nasledujúcich mesiacov. NAKA mala síce toho veľa, ale prípad po pridelení do Bratislavy akoby ostal na druhej koľaji. Minimálne štyri mesiace verejnosť nevedela o existencii špeciálneho vyšetrovacieho tímu, ktorý ide po stope miliónových podvodov pri nákupoch hasičskej techniky, kamier pre NDS alebo uniforiem pre políciu. Prevratný zlom nastal naozaj až po snahe Úradu inšpekčnej služby nečakane zadržať Petrova pre zmanipulované svedecké výpovede.

Petrovov prípad s tendrami: Ideálne riešenie jeho situácie "utekáča"?

Zdá sa to reálne, ale môže to byť samozrejme úplne inak. Ale, ak si zoberieme do úvahy okolnosti posledného mesiaca, nemusíme byť až tak vedľa. Ako sme už uviedli vyššie, Petrov sa nechcel nechať zadržať inšpekciou, pre ktorú je jeden z troch významných svedkov NAKA? ktorý mal zabezpečovať zmanipulované svedectvá vo vyšetrovaní prípadov Očistec. Samotní vyšetrovatelia NAKA, ktorí v ňom majú okrem osoby páchajúcej trestnú činnosť najmä spolupracujúceho svedka, zrejme nechceli, aby takýto svedok bol vôbec na úteku. Každý normálne uvažujúci vyšetrovateľ aj prokurátor, ak má kvalitného svedka, bude ho chcieť v tej pozícii udržať a mať ho k dispozícii aj pred súdom. 
Obvinením inšpekciou sa NAKA situácia s Petrovom dramaticky skomplikovala. Sami nemali istotu, či o svedka neprídu. Človek v takej situácii zvažuje všetko a svedkovia sú pod extrémnym tlakom nielen zo strany vyšetrovacích orgánov. Lenže, ako stiahnuť z úteku svedka, ktorý sa rozhodne vrátiť, nemá istotu, že neskončí s dohodou ale dlhoročným väzením, hoci rozkrýva závažné zločiny? Pre NAKA vyšlo riešenie akoby zo skrine, z ktorej vypadávajú kostlivci. Ako inak vyznieva krok vyšetrovateľov spomínaného Fénixu, ktorí sa vrátili k marcovému priznaniu Petrova k tendrovému mega podvodu, a nečakane, 12. augusta, urobili zásah u Petrova doma aj na iných adresách a zaistili osoby, ktoré Petrov polícii opísal a zoskupil už pred mesiacmi? 
No, je to na zamyslenie. Výsledok je ten, že po zásahu, zaistení podozrivých sa aj z úteku náhle vrátil sám Petrov. A nesmeroval na inšpekciu, ale prihlásil sa vyšetrovateľom tak, aby sa nedostal do rúk práve Úradu inšpekčnej služby. Náhoda? Asi ťažko. Účel obvinenia Petrova a spol. zo zločineckej skupiny, splnilo. 
Kľúčový svedok je opäť pod kontrolou polície a teraz je už na súdoch a prokurátoroch, aby sa podľa zákona rozhodli, ktorá vyšetrovacia zložka s Petrovom bude pracovať ako prvá. 
Či Úrad inšpekčnej služby, ktorý ho obvinil pred mesiacom, alebo NAKA, ktorá ho obvinila o mesiac neskôr. Mala ho ale rozpracovaného už od marca. A naozaj vo veľkom prípade, ktorý ale najskôr zrejme prioritu vôbec nemal. Radosť zo zadržania neskrýval prezident polície Peter Kovařík. Ten pred tým, za stále nejasných okolností, zastavil zásah inšpekcie na podozrivého ráno, 20. júla.
Zásahovka inšpekcie ho vtedy mala údajne na muške. "Policajti Národnej kriminálnej agentúry opäť dokázali, že si zaslúžia oslovenie elitná jednotka. Realizácia ich poslednej akcie bola dôkazom vysokej profesionality, vďaka ktorej sa vyšetrovateľ NAKA posunie v objasňovaní závažnej ekonomickej trestnej činnosti poškodzujúcej štátny rozpočet, na ktorý sa všetci skladáme svojimi daňami,“ uviedol policajný šéf.
A poďme ešte k top článkom zločineckej skupiny, ktorú opisuje Petrov, a ktorá podľa podozrení okradla aj spolu s ním štát o milióny eur. Už sme uviedli, že Petrov pre tendrovú zločineckú skupinu bol nižší článok. Zabezpečoval vyberanie miliónových súm, ktoré mu pristávali na účtoch ním ovládaných firiem. Okrem toho, peniaze zo štátnych zákazok mu tiekli údajne aj na súkromné účty. Zo všetkých takýchto prevodov mal len on 5-percentný zisk, z ktorého ešte vyplácal konateľov jeho firiem. Tie do kolotoča podvodných kšeftov sám zapojil. Oni zrejme o skutočnom kšeftovaní so štátnymi peniazmi tušiť nemuseli, len plnili jeho príkazy.

Kaliňák, Saková a vplyvný Bödör

V uznesení o vznesení obvinenia z týchto opísaných podvodoch na štátnych tendroch je uvedené to, ako svedok Petrov polícii vysvetlil, prečo bol pri prelievaní ukradnutých peňazí precízny a disciplinovaný. Údajne mu bolo jasne naznačené, o koho peniaze ide a kto je ich konečným príjemcom. Práve v tej časti obvinenia padá podozrenie na exministra vnútra Roberta Kaliňáka, Denisu Sakovú a spomína aj obavy nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.
V obvinení polície je napísane: "Menovaný (Petrov pozn. red.) bol poväzovaný v skupine za dôveryhodného. Odvádzal všetky peniaze vždy do posledného eura.  V úvode pri jeho začiatkoch mu bolo niekoľkokrát zdôraznené, že za týmito obchodmi sú osoby - pán Brhel, pri hasičských autách mu bolo uvedené priamo meno Robert Kaliňák a že pri dodávke kamerového systému ( pre NDS pozn. red.) si uvedomoval, že v pozadí sa nachádza osoba Norbert Bödör, o ktorom bolo známe, že nemal problém na základe svojho rozhodnutia kohokoľvek stíhať resp. dať ho zavrieť do väzby”.

Kaliňák obvinených nepozná a Saková je šokovaná

Denisa Saková ako nastupujúce ministerka vnútra po Robertovi Kaliňákovi ostala z obsahu podozrení vychádzajúcich z obvinení uvádzanej zločineckej skupiny šokovaná. Svoje šokovanie zverejnila na svojom profile na sociálnej sieti deň po zásahu NAKA a obvinení Petra Petrova a spol. O činnosti zločineckej vraj ako ministerka nič nemohla tušiť. No a o kajúcnikovi Petrovovi si vraj mysli svoje a zrejme len to najhoršie. „Na základe toho som presvedčená, že ide o nečistú politickú hru, ktorá má dva ciele. Prvým je znemožniť vypovedať Petrovi Petrovovi pred vyšetrovateľmi ÚIS MV SR a druhým vytvoriť tlak na moju osobu a stranu Hlas, aby sme prestali informovať slovenskú verejnosť o zneužívaní kajúcnikov v trestnoprávnych konaniach,“ vyhlásila v stanovisku.
Exminister vnútra Robert Kaliňák na podozrenia z tvrdení svedka a obvineného Petra Petrova naznačujúce na existenciu zločineckej skupine reagoval tak, že nepozná nikoho z obvinených, nevie o čom je reč a odmieta sporne verejne obstarávanie. Hasičskú techniku jeho rezort riadne obstarával transparentným vysúťažením.
Zatiaľ o ďalších svedkoch, ktorí by potvrdzovali konanie zločineckej skupiny tak, ako ju už v marci podľa informácií TVJOJ Petrov opísal vyšetrovateľom z košickej NAKA, polícia ani prokuratúra podrobnejšie nehovorí. Len pred pár dňami špeciálny prokurátor Daniel Lipšic potvrdil zistenia novinárov z komerčnej televízie, že k Petrovovi sa pridal ďalší obvinený. Údajne vysokopostavený člen vyšetrovanej skupiny, Peter Lamač s tým, že jeho priznanie je zatiaľ len v časti obvinenia. 

Špeciálny tím Félix má členom aj z radov východniarskej NAKA

Pre korektnosť treba uviesť, že síce košickej NAKA sa Petrov v marci rozviazal ako prvej, detailne vyšetrovanie vykonali vyšetrovatelia v uvedenom tíme Fénix. 

Sporných svedkov inšpekcia naďalej vedie ako obvinených

V prípade trestného stíhania Petrova a spol. úradom inšpekčnej služby pod dozorom krajskej prokuratúry Bratislava, krajsky prokurátor Rastislav Remeta stále považuje stíhanie sporných svedkov za dôvodné. O stanovisko k situácii Petra Petrova, žiadame jeho právnych zástupcov. Akonáhle advokáti poskytnú reakciu na trestné konania ich klienta, TV JOJ ich zverejní. 

Stanovisko Úradu inšpekčnej služby k Petrovovi

Petrova sa po zadŕžaní NAKA snaží vypočuť aj vyšetrovací tím Úradu inšpekčnej služby. Podľa zistení TV JOJ sa o to chceli pokúsiť v deň, keď prokurátor navrhol pre Petrova väzobné stíhaní, a ten bol z policajnej cely eskortovaný na konanie pred sudcu pre prípravné konanie. Snahu vyšetrovateľa inšpekcie Tomáša Srnku dokladá  jeho žiadosť zo dňa 14.8.2021, ktorú smeroval obvodnému oddeleniu PZ v Pezinku. “ Žiadam Vás o predvedenie obvineného Petra P. zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku na Okresný súd BA3, na základe vydaného zatýkacieho rozkazu”. Úrad inšpekčnej služby pre TV JOJ neuviedol, či sa od toho času už vyšetrovateľom inšpekcie podarilo obvineného Petrova vypočuť. “Úrad inšpekčnej služby k procesným úkonom týkajúcim sa prípravného (neverejného) trestného konania nebude poskytovať žiadne informácie," vyjadrila sa Petra Friese, hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby, MV.

Súvisiace články

Najčítanejšie