Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na zahraničnej misii sú ďalší slovenskí vojaci. Na otázky o "IRINI" odpovedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO)
Zdielať na

Na zahraničnej misii sú ďalší slovenskí vojaci. Na otázky o "IRINI" odpovedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO)

BRATISLAVA / Je naša solidarita v prípade zahraničných misíí dostatočná? Najnovšia misia je pokračovaním reakcií členských štátov Európskej únie na nelagálnu migráciu. Táto vlna sa pritom týka predovšetkým oblasti Stredomoria.

V reakcii na zvyšujúcu sa nelegálnu migráciu v oblasti južného Stredomoria, Rada Európskej Únie v máji 2015 rozhodla o zriadení vojenskej operácie EUNAVFOR MED Sophia. Jej hlavnou úlohou bolo rozloženie sietí a narušenie obchodného modelu prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi v Stredozemnom mori, a tým aj zníženie celkového počtu nelegálnych migrantov smerujúcich do EÚ cez túto oblasť. Uvádza sa na webe ministerstva obrany. 

Mandát operácie bol postupne rozšírený o tri podporné úlohy, a to výcvik a monitorovanie líbyjskej pobrežnej stráže a námorníctva, poskytovanie podpory pri vykonávaní zbrojného embarga OSN a zbieranie informácií súvisiacich s pašovaním ropy.

Zapojilo sa aj Slovensko

Slovenská republika sa zapojila do tejto operácie v roku 2018 na základe uznesenia Národnej rady 10. mája 2017 desiatimi príslušníkmi Vojenskej polície ministerstva obrany SR, ktorí pôsobili na lodi nemeckého námorníctva a tvorili tzv. „boarding team“ určený na prvotné vstúpenie a prehľadávanie podozrivých lodí.

Rada EÚ svojím rozhodnutím 2020/472 z 31. marca 2020 rozhodla o spustení novej vojenskej operácie IRINI v centrálnom Stredomorí, ktorá nahradila dovtedajšiu operáciu EUNAVFOR MED Sophia. Operácia IRINI pôsobí v oblasti pozdĺž východnej časti pobrežia Líbye v medzinárodných vodách. Jej hlavnou úlohou je prispievať k vykonávaniu zbrojného embarga OSN voči Líbyi prostredníctvom vzdušných, satelitných a námorných prostriedkov.

Implementácia zbrojného embarga je jednou z oblastí záverov, ktoré boli prijaté na konferencii o Líbyi v Berlíne 19. januára 2020, pričom ju EÚ vyhodnotila ako bezprostredne najdôležitejšiu úlohu. Rada EÚ následne dosiahla 17. februára 2020 politickú dohodu o začatí novej operácie v Stredozemí zameranej na vykonávanie zbrojného embarga OSN voči Líbyi prostredníctvom vzdušných, satelitných a námorných prostriedkov.

Čo je IRINI?

Nasadenie prostriedkov IRINI má podľa rezortu obrany umožniť nielen monitorovanie, ale aj zastavovanie a inšpekcie podozrivých lodí. Podpornou úlohou operácie je monitorovanie a zhromažďovanie informácií o nedovolenom vývoze ropy z Líbye, vrátane surovej ropy a rafinovaných ropných produktov.

Operácia má taktiež pomáhať pri rozvoji kapacít a pri výcviku líbyjskej pobrežnej stráže a námorníctva. Prispieť má aj k narušeniu obchodného modelu sietí prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi v súlade s uplatniteľným medzinárodným právom, vrátane Dohovoru OSN o morskom práve, akoukoľvek relevantnou rezolúciou BR OSN a podľa potreby medzinárodného práva v oblasti ochrany ľudských práv.

Súčasný mandát operácie IRINI platí do 31. marca 2021, pričom Politický a bezpečnostný výbor EÚ musí každé štyri mesiace posúdiť, či jej pôsobenie nespôsobuje nárast počtu migrantov (tzv. migračný pull effect) a opätovne potvrdiť schválenie operácie. Poskytnutie príspevku Slovenskej republiky do operácie IRINI je plne v súlade so zahraničnopolitickými a bezpečnostnými záujmami Slovenskej republiky a medzinárodnými záväzkami v rámci EÚ.
V súlade s platným mandátom SR vysiela do 5 príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do operačného veliteľstva EUNAVFOR MED IRINI.

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa je pomoc Slovenska viac než veľkorysá. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie