Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza Mýtnik 3: Imrecze po výsluchu na NAKA. K spolupráci s políciou ho vraj nikto nenútil
Zdielať na

Kauza Mýtnik 3: Imrecze po výsluchu na NAKA. K spolupráci s políciou ho vraj nikto nenútil

BRATISLAVA / Viacnásobne obvinený exprezident Finančnej správy František Imrecze predpoludním vypovedal na NAKA v Bratislave. Bol to jeho prvý výsluch, na ktorý prišiel osobne po svojom prepustení z väzby. V nej bol od februára pre zmanipulované štátne nákupy informačných systémov za viac ako 42 miliónov eur. Po mesiacoch za mrežami sa rozhodol spolupracovať s políciou a svedčí v prípadoch vysokých úplatkov, ktoré údajne končili aj vo vrecku bývalého ministra financií a jeho dvoch štátnych tajomníkov. Imrecze bol šéfom Finančnej správy ako nominant strany Smer-SD.

Pri rozhodnutí stíhaného bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní zohralo úlohu viacero okolností, nikto však na neho nerobil nátlak. Povedal to médiám po tom, ako vo štvrtok vypovedal v budove bratislavského policajného prezídia ku kauzám označovaným ako Mýtnik I až III. „Nikto ma do ničoho nenútil," povedal obvinený s tým, že vypovedá o všetkých skutkoch tak, ako ich zažil a ako si ich pamätá. „Ja som sa aj dnes vyjadril ku všetkým okolnostiam skutkov, ku ktorým som vypovedal. Odpovedal som veľmi detailne na všetky otázky," uviedol Imrecze.

K podrobnostiam o skutkoch sa však vzhľadom na neverejnosť prípravného konania vyjadrovať nechcel. „K tým konkrétnym trestným činom sa vyjadrovať nebudem. Ja to vyhodnocujem tak, že som urobil chyby v tej pozícii prezidenta finančnej správy. Je mi to ľúto," dodal s tým, že aj toto uvedomenie prispelo k jeho rozhodnutiu spolupracovať.

Imrecze sa na výsluch NAKA dostavil vo štvrtok ráno so svojím advokátom. ​"Vyjadrím sa až po výsluchu. Ďakujem za porozumenie," povedal pre TV JOJ pred vstupom do budovy Prezídia Policajného zboru František Imrecze. Výsluch trval niekoľko hodín.

Bývalý prezident finančnej správy z čias vlády Smeru - SD František Imrecze bol v januári v rámci akcie Mýtnik obvinený, že pripravoval tendre pre IT firmy na mieru. Súd ho na návrh prokurátora vzal do väzby. Po tom, čo začal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, ho koncom júla prepustili na slobodu.

V prípade Mýtnik 3 už boli vypočutí svedkovia, aj samotný guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Kajúcnici vypovedajú o úplatkoch, ktoré mali smerovať aj k bývalému ministrovi financií a tiež aj k bývalému štátnemu tajomníkovi. V súvislosti so štátnym tajomníkom sa spomína meno súčasného šéfa opozičnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. V poslednom Mýtniku NAKA obvinila aj veľkopodnikateľa Miroslava Výboha, ktorý sa ale aktuálne stále zdržiava mimo Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie