Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zasiahne nás vlna utečencov z Afganistanu: Premiér Heger tvrdí, že táto téma bude na stole tak o mesiac. Sme pripravení?
Zdielať na

Zasiahne nás vlna utečencov z Afganistanu: Premiér Heger tvrdí, že táto téma bude na stole tak o mesiac. Sme pripravení?

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) potvrdil, že aktuálne má záujem o pobyt na Slovensku 250 utečencov z Afganistanu. Premiér Heger tvrdí, že si treba uvedomiť, že nie je rok 2015 a záchranné misie treba oddeliť od migračnej vlny. Tá by sa nás podľa Hegera mohla dotknúť o mesiac.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) potvrdil, že situácia v Afganistane sa každým dňom zhorušuje a komunikácia s ľuďmi čakajúcimi na evakuáciu je preto o to náročnejšia. Okolnosti priznal po rokovaní vlády v stredu 25. augusta 2021. to uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

Podľa medializovaných informácií čaká na evakuáciu z Afganistanu približne 250 ľudí s väzbami na Slovensko. Predseda vlády potvrdil, že vládny špeciál je pripravený pomôcť. Zároveň však zdôraznil, že bezpečnostná situácia evakuáciu komplikuje. Podľa Eduarda Hegera je otázne, koľkých čakajúcich by sa v prípade jeho vyslania podarilo dostať k lietadlu. Nie je tajomstvom, že niekoľko evakuačných letov, ktoré organizovali spojenci sa vrátili prázdne. Aktuálne je pre utečencov problém sa na letisko vôbec dostať. 

Jeden let dokáže prepraviť maximálne 24 osôb

„Tá úspešnosť sa každou minútou znižuje a už vieme, že aj dnes viaceré krajiny, ktoré tam išli, neboli schopné naložiť všetkých ľudí zo svojich zoznamov, pretože dostať ich k lietadlu je to najťažšie,“ povedal Heger. Premiér zdôraznil, skutočnosť, že vládny špeciál môže prepraviť maximálne 24 ľudí a preto aj v prípade jeho vyslania ostane množstvo ľudí s väzbami na Slovensko stále v krajine pod nadvládou Talibanu. „Je možné, že sa nám v prípade vyslania vládneho špeciálu nepodarí dostať na Slovensko ani desať ľudí,“ vysvetlil zložitosť bezpečnostnej situácie v krajine.

O tom, čo bude s ľuďmi, je podľa predsedu vlády v rukách partnerov. Čas na evakuáciu sa pritom kráti. Taliban trvá na dodržaní termínu len do 31. augusta. Následne chcše uzavrieť hranice s okolitými krajinami. 

 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) dodal, že v súčasnosti existuje úsilie, aby Taliban aj po 31. auguste umožnil krajinám evakuovať svojich občanov a ľudí s väzbami na dané krajiny prostredníctvom humanitárneho evakuačného koridoru. 

Pre Noviny PLUS TV JOJ minister Korčok zároveň odpovedal na otázky v súvislosti s postojom Slovenska k možnému prijatiu vojnových utečencov. Sme pripravení prijať nejaký počet ľudí a bude v koalícii zhoda? Dozviete sa vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie