Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Týždeň v politike: Obvinenie Kovaříka? Mal by odstúpiť a s ním aj minister vnútra Mikulec, reaguje politológ Štefančík
Zdielať na

Týždeň v politike: Obvinenie Kovaříka? Mal by odstúpiť a s ním aj minister vnútra Mikulec, reaguje politológ Štefančík

BRATISLAVA / V otázke zvýšenia očkovania nás zrejme nespasí ani návšteva pápeža Františka, ani odporúčacie vládnych či cirkevných autorít. To však nie je všetko. Uplynulý týždeň priniesol aj obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka a útoky Roberta Fica. Ako tieto udalosti vníma politológ Radoslav Štefančík?

Obvinenie policajného prezidenta? Mikulec by mal odstúpiť

Práve obvinenie šéfa policajného zboru považuje odborník za najzásadnejšiu udalosť. "Za normálnych okolností by prezident do hodiny opustil svoj úrad a nechal príslušným orgánom dostatok priestoru na to, aby vec objasnili," uviedol Radoslav Štefančík, ktorý zdôraznil, že u nás poznáme "iný mrav".

"Na Slovensku však už dlhšie pozorujeme zvláštny súboj vo vnútri policajných zložiek, takže aj toto obvinenie nakoniec môže dopadnúť úplne inak. Úprimne povedané, začínam sa v tom strácať," poznamenal odborník a dodal, že pre upokojenie situácie by koalícii prospelo, keby neodstúpil iba policajný prezident, ale rovnako aj minister vnútra.

"Zrejme bolo chybou nominovať do funkcie ministra človeka, ktorý v minulosti pôsobil v bezpečnostných zložkách," dodal na záver. 

Stojí pápež Slovákom za "pichnutie"?

Problémom sa nevyhla ani blížiaca sa návšteva pápeža Františka. Hoci sa vláda spoliehala na to, že táto dôležitá návšteva, ktorej sa môžu zúčastniť len očkovaní, bude pre záujem o kolektívnu imunitu vzpruhou, nestalo sa tak. 

"Začínam evidovať mierne napätie z toho, či na podujatia očkovaného pápeža príde dostatok očkovaných veriacich. Otázne ale je, v čom tkvie skutočný dôvod paniky. Či je to v tom, že Slováci jednoducho nemajú záujem vidieť na vlastné oči pápeža, alebo skôr v tom, že ignorujú želenia slovenských predstaviteľov katolíckej cirkvi," poznamenal politológ Ekonomickej univerzity. "Pre našich cirkevných hodnostárov by bola odpoveď B zrejme ďaleko ničivejšia, ako nízky záujem o pápeža," dodal na záver. 

Konečne vieme, čo je pravá sociálna demokracia

Treťou najdôležitejšou politickou udalosťou je podla politológa útočiaci Smer-SD na čele s Robertom Ficom. "Konečne sme sa dozvedeli, čo znamená slovenská verzia sociálnej demokracie. Ak by niekto hľadal paralelu s nejakou inou sociálnou demokraciou v západnej Európe, šiel by zlou cestou," poznamenal odborník a dodal, že slovenská verzia sociálnej demokracie má mimoriadne blízko k pravicovým extrémistom.

"Totiž, tento týždeň Robert Fico na sociálnej sieti vyjadril názor, že Jozef Lenč by v kresťanskej krajine nemal vykonávať povolanie politológa. A prečo? Lebo je moslim," uviedol politológ Štefančík, ktorý sa tomuto útoku už venoval aj na svojom profile na sociálnej sieti.

"Vylučovať niekoho pre jeho náboženskú príslušnosť sme tu mali naposledy za Slovenského štátu. Najskôr to boli verbálnej útoky, potom zákazy, končilo to transportami do koncentračných táborov. Robert Fico prestrelil ako nikdy predtým a jeho červená nabrala mimoriadne intenzívny hnedastý nádych," povedal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie