Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vstúpia do SaS-ky? Vojna v Za ľudí speje k definitívnemu rozpadu Kiskovej strany
Zdielať na

Vstúpia do SaS-ky? Vojna v Za ľudí speje k definitívnemu rozpadu Kiskovej strany

BRATISLAVA / Po včerajšom odchode ďalšieho člena Za ľudí sa situácia v strane zakladateľa Andreja Kisku opäť komplikuje. Veronika Remišová sa chystá obmedziť práva funkcionárom frakcie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Po chodbách parlamentu sa pritom stále viac skloňuje, že práve Kolíkovej frakcia by mala vstúpiť do poslaneckého klubu strany SaS.

"Predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová navrhne predsedníctvu strany pozastavenie výkonu práv členov skupinke funkcionárov strany okolo Márie Kolíkovej, ktorí s konkurenčnými politickými stranami koordinujú postup proti vlastnej strane," uviedlo tlačové oddelenie Za ľudí. 

Podľa vyhlásenia sa skupinka okolo Márie Kolíkovej svojimi vyjadreniami už niekoľko mesiacov ukazuje, že nemá záujem o rozvoj strany ZA ĽUDÍ a o spoločné presadzovanie jej hodnôt a programu. Skupina poza chrbát predsedníctva strany rokuje s konkurenčnými politickými stranami o postupe, ako zo strany odísť a  zároveň si udržať svoje funkcie, ktoré získali vďaka strane ZA ĽUDÍ.

"Týmto konaním, v rozpore so stanovami strany ZA ĽUDÍ, stranu poškodzujú,  zrádzajú hodnoty strany ZA ĽUDÍ a zrádzajú jej členov a voličov, vďaka ktorým majú svoje funkcie, či už v parlamente alebo vo vláde. Predsedníčka strany Veronika Remišová preto na najbližšom rokovaní v zmysle stanov strany ZA ĽUDÍ navrhne predsedníctvu strany pozastavenie výkonu práv členov tejto skupinky funkcionárov strany," odznelo v stanovisku pre médiá. 

„Veľká väčšina z predsedníctva, ale aj veľká väčšina z viac ako 700 členov strany  je jednotná a chce pokračovať v napĺňaní programu strany a sľubov, ktoré sme dali ľuďom pred voľbami. Nie neustále riešiť útoky a nenaplnené ambície skupinky, ktorá vyvolala konflikt v strane z nepochopiteľných dôvodov, ktorým nerozumejú ani členovia strany, ani verejnosť. Strana ZA ĽUDÍ vždy presadzovala a bude presadzovať svoje hodnoty a rozumné riešenia pre ľudí na Slovensku. A budeme to robiť napriek snahe niektorých funkcionárov strane poškodiť. Ideme ďalej,“ uviedla predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová.

Ako vníma situáciu koalícia?

Poslanci vládnej koalície sa zhodli, že problém treba vyriešiť čím skôr. Poslanci však zároveň nepopierajú, že koaličnej nálede tento nekonečný rozkol najmenšej parlamentnej strany neprospieva. Apelujú na to, aby si strana svoje problémy čo najskôr dala do poriadku a nezhoršovala nálady verejnosti rovnako, ako samotných politikov. Niektorí dokonca potvrdili, že takýmto správaním nahráva strana Za ľudí úplne zbytočne opozícii. 

Ako vnímajú koaliční poslanci aktuálnu situáciu v strane? Dozviete sa vo videách. 

​Je vstup do klubu SaS realitou?

Pre Noviny PLUS TV JOJ to nepoprel predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. Priznal, že Národnou radou sa tieto informácie šíria. 

​O niečo zdržanlivejšia bola vo vyjadrení predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. "Nemám informáciu, že by poslanecký klub strany Za ľudí zanikol, a preto je téme bezpredmetná," povedala v reakcii pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie