Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Generálna prokuratúra zrušila Pčolinskému obvinenia. Exšéf SIS putuje na slobodu
Zdielať na

Generálna prokuratúra zrušila Pčolinskému obvinenia. Exšéf SIS putuje na slobodu

Archívne video

LEOPOLDOV / Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský je nevinný. Rozhodla o tom Generálna prokuratúra, ktorá zrušila jeho trestné stíhanie. Krátko nato opustil múry Leopoldovskej väznice. Za mrežami vyšetrovacej väzby strávil 175 dní. Polícia a prokuratúra vinila Pčolinského z prijatia 20-tisícového úplatku od podnikateľa Zoroslava Kollára, ktorému spolu s bývalým šéfom SIS tiež zrušili obvinenie.

"Samotná väzba sa dá prežiť, pokiaľ veríte, že spravodlivosť nakoniec zvíťazí,"  vyhlásil bývalý šéf SIS, ktorý opustil brány Leopoldovskej väznice krátko po pol druhej popoludní. Vladimír Pčolinský trávil svoj deň v cele kolúznej väzby. Rozhodnutie Generálnej prokuratúry jeho aj jeho právnikov zjave potešilo a aj prekvapilo. Dozvedel sa to krátko po dnešnom obede. "Bola asi polovica Kobry 11, tak neviem, 12:30... Prišli mi povedať, že sa môžem začať baliť a lieky si zobrať a všetky tieto veci," skonštatoval exšéf SIS po prepustení.


Vladimíra Pčolinského zadržala polícia 11. marca, skoro ráno. Dôvodom mal byť 40 tisícový úplatok. Vypovedal o ňom kajúcnik Ľudovít Makó. Tvrdil, že peniaze prevzal od podnikateľa Zoroslava Kollára. Odovzdať ich mal vtedajšiemu námestníkovi Borisovi Beňovi. Ten si z nich mal nechať polovicu a 20 tisíc odovzdať Pčolinskému. Podľa Makoa protislužbou malo byť zhodenie odposluchov voči veľkopodnikateľovi Kollárovi.
Neskôr sa k spolupracujúcim obvineným pridal bývalý šéf policajnej operatívy Marián Kučerka. Ten zasa vypovedal, že ho mal Pčolinský uplácať 10 tisícami eur, aby ovplyvnil zastavenie vyšetrovania nadnárodnej stavebnej spoločnosti. Aj v tomto prípade bol obvinený. Obe obvinenia však odmieta.

"Od počiatku boli nezákonné a neboli založené na pravdivých informáciách," uviedol Pčolinský.Vyšetrovanie dvoch prípadov trvalo NAKA a špeciálnej prokuratúre takmer pol rok.

V prípade Pčolinského o jeho väznení opakovane rozhodoval ako Špecializovaný, tak aj Najvyšší a aj Ústavný súd, ktorý väzbu pre exšéfa SIS posvätil. Generálny prokurátor sa z rozhodovania o Pčolinského veci nechal pre zaujatosť vylúčiť. Jeho zástupca Jozef Kandera však po preskúmaní využil paragraf 363, ktorý ho oprávňuje celé trestné stíhanie zastaviť a zrušiť. Toto rozhodnutie sa tak vzťahuje aj na Zoroslava Kollára. A zatiaľ čo veľkopodnikateľ ostáva vo väzbe pre obvinenie z iného skutku, na Vladimíra Pčolinského sa oddnes hľadí ako na nevinného.  "De facto a de jure to znamená, že klient bol nezákonne 6 mesiacov nezákonne obvinený a nezákonne väznený," skonštatoval advokát Pčolinského, Ondrej Urban.

Vladimír Pčolinský sa plánuje čo najskôr zaradiť do bežného života. Pričom zvažuje žalovať štát. Za svojim trestným stíhaním vidí viacero motívov, ktoré ale nechcel bližšie špecifokovať.

"Časť z nich som zaslal v čase keď som bol riaditeľom SIS vybraným ústavným činiteľom, čiastočne niektoré veci obsahovali trestné oznámenia, ktoré som podával z väzby a ďalšie veci si nechám na ďalší vývoj," povedal Pčolinský.

V Leopoldove sa však exriaditeľ sis ďalej dlhšie nezdržal a s právnikom z priestorov väznice rýchlo odišiel.

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera zrušil uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo dňa 11. marca a 13.apríla, ktorými vzniesol obvinenie voči Vladimírovi Pčolinskému pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, zločin prijímania úplatku, prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a prečin podplácania. Kandera zastupoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekoná. Námestník taktiež zrušil obvinenia voči Zoroslavovi Kollárovi pre prečin podplácania. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

"Námestník generálneho prokurátora Slovenskej republiky po preskúmaní veci dospel k záveru, že neboli splnené zákonné podmienky na trestné stíhanie oboch obvinených pre skutky, pre ktoré im bolo vznesené obvinenie, a to pre závažné procesné pochybenia a pre absenciu dôkazov, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali," uviedla hovorkyňa. Anonymizované uznesenie námestníka generálneho prokurátora Slovenskej republiky, z ktorého vyplývajú podrobné dôvody rozhodnutia, bude uverejnené na webovom sídle Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nebolo doteraz doručené rozhodnutie generálneho prokurátora o zrušení obvinenia exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému. Ako uviedlo ÚŠP v stanovisku, v pondelok, 30. augusta predložil vyšetrovateľ vyšetrovací spis s návrhom na podanie obžaloby a dozorujúci prokurátor pripravoval vo veci obžalobu. Stanovisko ÚŠP poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

"V predmetnej veci bola v rámci konania a rozhodovania o väzbe štyrikrát právoplatne posudzovaná zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania a dôvodnosť väzby, a to tromi senátmi Najvyššieho súdu SR s ôsmimi sudcami a dvomi sudcami Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie. Vo všetkých štyroch prípadoch konštatovali zákonnosť a dôvodnosť trestného stíhania obvineného ako aj dôvodnosť väzby," skonštatoval ÚŠP.

Úrad tiež zdôraznili, že od svojho vzniku nebolo nikdy rozhodnuté o zrušení obvinenia, ktorého dôvodnosť trestného stíhania bola preskúmavaná v rámci konania o väzbe Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom SR.

Boj za spravodlivosť a rovnosť pred zákonom nebude nikdy ľahký. Na svojom profile na sociálnej sieti to skonštatoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Mnohým vplyvným ľuďom ide totiž o všetko - o vlastnú slobodu a o vlastný majetok. Ale je to dobrý boj. A myslím si, že za absolútnu väčšinu mojich kolegov na špeciálnej prokuratúre môžem povedať, že tento boj nikdy nevzdáme. Ani dnes, ani v budúcnosti," napísal Lipšic.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský pozná zdôvodnenie Generálnej prokuratúry SR o zrušení obvinení voči jeho osobe. Ako uviedol po prepustení z väzby, zdôvodnenie má 75 strán a je tam asi desať porušení Trestného zákona a Trestného poriadku a ďalších právnych predpisov. O obvineniach, ktorým čelil, si myslí to isté ako námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera. "Od počiatku boli nezákonné a neboli založené na pravdivých informáciách," povedal Pčolinský, ktorý vo väzbe strávil 175 dní.

Na otázku, ako vníma to, že Najvyšší súd SR mu 25. augusta zamietol sťažnosť a ponechal ho vo väzbe, Pčolinský odpovedal, že súdy pri rozhodovaní o väzbe nejdú do hĺbky. "Pri rozhodovaní o väzbe sa súd na veci pozerá úplne inak, ako sa pozerá pri rozhodovaní o vine a treste," pokračoval. O tom, aká bola podľa neho motivácia na jeho obvinenie, Pčolinský hovoriť nechcel. "Tých motivačných línií tam vidím viacero vzhľadom na informácie, ktoré som mal predtým, ako som bol zadržaný. Ale zatiaľ o nich nebudem hovoriť. Časť z nich som zaslal, keď som bol riaditeľom Slovenskej informačnej služby, vybraným ústavným činiteľom. Čiastočne niektoré veci obsahovali trestné oznámenia, ktoré som podával z väzby a ďalšie veci si nechám na ďalší vývoj," skonštatoval. Uviedol tiež, že s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom sa pozná od roku 2010 a mali pracovný vzťah.

Nadácia Zastavme korupciu považuje rozhodnutie za neštandardné

Nadácia Zastavme korupciu (NZK) považuje zrušenie obvinenia voči bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému za veľmi neštandardné. Zdôraznili, že dôvodnosť väzobného stíhania potvrdil Špecializovaný trestný súd i Najvyšší súd SR a pripravovala sa vo veci obžaloba. Uviedli to vo svojom profile na sociálnej sieti.

"Už pred dvoma rokmi sme upozorňovali, že generálna prokuratúra má mimoriadne silnú právomoc. Najmä paragraf 363, cez ktorý môže zrušiť prakticky akékoľvek obvinenie. Tento paragraf využili aj v prípade bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý bol obvinený z brania i dávania úplatkov," dodala nadácia s tým, že si počká na zdôvodnenie rozhodnutia generálnou prokuratúrou.

Obhajoba trestne stíhaného exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského podala trestné oznámenie na Borisa Beňu, aj na Mariána Kučerku. Podľa obhajcu Ondreja Urbana, ktorý zastupuje väzobne stíhaného exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského pre korupciu, kajúcnici, ktorí svedčia proti Pčolinskému klamú, nehovoria pravdu, a preto na oboch podali trestné oznámenie. Podľa informácií TV JOJ Pčolinského obhajoba podala trestné oznámenie na dvoch kajúcnikov koncom júla.

Obe sú podané pre trestný čin krivej výpovede, pre poškodzovanie cudzích práv, ale aj pre ohováranie. Vladimír Pčolinský bol v najprísnejšej väzbe už takmer 7 mesiacov pre obavy z toho, že by na slobode mohol ovplyvňovať svedkov, a tak mariť vyšetrovanie. Proti Pčolinskému vypovedal jeho niekdajší priamy podriadený Boris Beňa. Práve ten, ako námestník SIS, mal údajne dať Pčolinskému časť úplatku od podnikateľa Zoroslava Kollára za to, že SIS veľkopodnikateľa prestane monitorovať a odpočúvať. Beňa sa po obvinení z korupcie rozhodol spolupracovať s vyšetrujúcimi orgánmi, priznal branie úplatkov, začal vypovedať o ďalších skutkoch a usvedčovať aj exriaditeľa SIS Pčolinského.

Za spoluprácu dosiahol dohodu o vine a treste a aktuálne si odpykáva len podmienečný trest na slobode. Ďalší kajúcnik Marián Kučerka tvrdí, že ho naopak podplácal priamo Pčolinský, keď ako policajt preveroval nadnárodnú stavebnú firmu, v ktorej Pčolinský pred funkciou pracoval a má k nej blízko. Pčolinský mal úplatok poskytnúť. Podľa obhajcu viacnásobne stíhaného Pčolinského doterajšie vyšetrovanie uvedených skutkov potvrdzuje, že dvaja kajúcnici zámerne vo svedectvách nehovoria pravdu a klamú. Svoje tvrdenie opiera z dôkaznej situácie a tvrdení svedkov. V prípade kajúcnika Beňu sa údajne majú veci úplne inak. “Beňa nemôže chodiť po slobode, ale naopak, mal by byť trestne stíhaný,” vyjadril sa pred mesiacom Pčolinského obhajca Ondrej Urban.

Súvisiace články

Najčítanejšie