Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Reakcie politikov na prepustenie Pčolinského: Prezidentka hovorí o prekvapení, Krajniaka rozhodnutie teší
Zdielať na

Reakcie politikov na prepustenie Pčolinského: Prezidentka hovorí o prekvapení, Krajniaka rozhodnutie teší

BRATISLAVA / Vladimíra Pčolinského prepustili z väzby. Generálna prokuratúra mu mala zrušiť obidve obvinenia. Milan Krajniak sa už na tlačovom brífingu vyjadril, že ho správa potešila, ale zároveň si počká na odôvodnenie.

Vladimír Pčolinský, ktorý má v hnutí Sme rodina mimoriadne silné postavenie, bol prepustený z väzby v ktorej strávil dlhých 7 mesiacov. Generálna prokuratúr mu mala zrušiť obidve obvinenia. 

Podľa zverejnených informácií obhajoba podala trestné oznámenie na Borisa Beňu, aj na Mariána Kučerku. Podľa obhajcu Ondreja Urbana, ktorý zastupuje väzobne stíhaného exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského pre korupciu, kajúcnici, ktorí svedčia proti Pčolinskému klamú, nehovoria pravdu, a preto na oboch podali trestné oznámenie. Podľa informácií TV JOJ Pčolinského obhajoba podala trestné oznámenie na dvoch kajúcnikov koncom júla a to pre trestný čin krivej výpovede a poškodzovanie cudzích práv. 

Obe sú podané pre trestný čin krivej výpovede, pre poškodzovanie cudzích práv, ale aj pre ohováranie. Vladimír Pčolinský bol v najprísnejšej väzbe už takmer 7 mesiacov pre obavy z toho, že by na slobode mohol ovplyvňovať svedkov, a tak mariť vyšetrovanie.

Proti Pčolinskému vypovedal jeho niekdajší priamy podriadený Boris Beňa. Práve ten, ako námestník SIS, mal údajne dať Pčolinskému časť úplatku od podnikateľa Zoroslava Kollára za to, že SIS veľkopodnikateľa prestane monitorovať a odpočúvať. Beňa sa po obvinení z korupcie rozhodol spolupracovať s vyšetrujúcimi orgánmi, priznal branie úplatkov, začal vypovedať o ďalších skutkoch a usvedčovať aj exriaditeľa SIS Pčolinského.

Aké sú reakcie politikov?

"Táto spravá ma veľmi teší," zareagoval minister práce a blízky priateľ Vladimíra Pčolinského Milan Krajniak, ktorý zároveň poznamenal, že nemá vo zvyku sa odvracať od ľudí, ktorých má rád. O prepustení Vladimíra Pčolinského sa dozvedel od novinárov a k téme sa vyjadril počas brífingu na Úrade vlády.

"Rešpektujem to," poznamenal premiér Edurd Heger. To, či bol Maroš Žilinka dobrou voľbou na post generálneho prokurátora komentovať nechcel. "Vždy budem stáť na strane spravodlivosti," poznamenal s tým, že nechcel komentovať ani to, či aktuálny stav možno považovať za víťazstvo hnutia Sme rodina. 

Predseda parlamentu a osobný blízky Vladimíra Pčolinského zvolal so stranou Sme rodina tlačovú konferenciu, na ktorej  hovorí o nezákonnom zadržaní. "Boli porušené všetky možné zákony, o ktorých budú hovoriť právni zástupcovia,"  skonštatoval Boris Kollár, ktorý zároveň opovrhol spôsob vedenia štátu Robertom Ficom. O nezákonnosti na rovnakej tlačovej besede povedal aj právny zástupca Vladimíra Pčolinského, Ondrej Urban priblížil, že ide o 17 hrubých porušení trestného poriadku a ďalších porušení trestného zákona. "Súdy v konaní o väzbe nerozhodovali o vine a treste, ale len o väzbe a nehodnotili dôkazy... Prvýkrát GP sa pozrela na dôkazy," skonštatoval advokát s tým, že všetky námietky zo strany Pčolinského boli akceptované. Zároveň skritizoval kroky dozorujúceho prokurátora. "Jednoznačne bolo preukázané na zhodenie tzv. drevenného čísla pána Zoroslava Kollára," dodal.

"Nebudeme sa pozerať na to, že polroka sme upozorňovali na to, že bol doktor Pčolinský zadržaný a väznený nezákonne,"  vyhlásil Krajniak. 

"Pokiaľ by takéto niečo malo pokračovať, my sa toho nebudeme zúčastňovať," pohrozil šéf Sme rodina s tým, že v prípade ďalších takýchto krokov Sme rodina z koalície odstúpi.

Matovič vyzval Žilinku, aby sa za svoje rozhodutia postavil

Expremiér Igor Matovič vyzval generálneho prokurátora, aby sa za svoje rozhodnutia postavil. Gábor Grendel spomenul väčšiu otvorenosť. Hnutie OĽANO vo svojom stanovku uvádza, že je znepokojené dnešným hromadným rušením trestných stíhaní viacerých osôb obvinených z korupčnej činnosti, a že zo strany Generálnej prokuratúry ide o neobvyklý postup.

Kolíková spomína konflikt inštitúcií

Generálna prokuratúra SR by mala bližšie vysvetliť zrušenie obvinení voči bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému. Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v súvislosti s medializovanými informáciami, že Pčolinský ide na slobodu.

"Stretli sa nám momenty veľkých očakávaní zo strany verejnosti k očiste celej spravodlivosti, vrátane prokuratúry, od korupcie. Čelíme mnohým aj medializovaným kauzám naprieč vysokými pozíciami, ktoré predstavujú jednotlivé zložky štátnej moci – prokuratúru, súdy, políciu, politických predstaviteľov nevynímajúc. Teraz je osobitne dôležité, aby vo všetkých trestných konaniach, ktoré sa týkajú týchto káuz, bol zrozumiteľný postup orgánov činných v trestnom konaní aj výsledky rozhodnutí ich rozhodnutí, vrátane rozhodnutí súdov. Je preto dôležité, aby v prípade, že danou vecou sa zaoberala či už Generálna prokuratúra, špeciálna prokuratúra, Špecializovaný trestný súd, Najvyšší súd, dokonca aj Ústavný súd a je zjavné, že v danej veci majú odlišný právny názor, aby bolo veľmi zrozumiteľne zdôvodnené od toho orgánu, ktorý sa rozhodol zastaviť trestné stíhanie, prečo tak urobil. Osobitne ak tak urobil v momente, keď sa daná vec mala dostať na súd ako obžaloba.

 Je, samozrejme, na mieste aj diskusia o samotnom umožnení využiť ustanovenie §363 v Trestnom poriadku, a to bez toho, aby som teraz spochybňovala využitie tohto priestoru pre Generálnu prokuratúru. Je ale zrejmé, že táto situácia, v ktorej sme sa ocitli, nám fakticky spôsobuje nedôveryhodnosť všetkých inštitúcií, ktoré do toho boli zapojené, od jednotlivých súdov, cez špeciálnu prokuratúru až po Generálnu prokuratúru. Dostávajú sa nám, jednoducho, do konfliktu inštitúcie, ktoré sú teraz kľúčové práve preto, aby sme obnovili dôveru ľudí v štát a v to, že zákon skutočne platí pre každého. Tieto orgány môžu mať, samozrejme, v nejakom momente rozličný názor na danú vec, ale v niečom považujem za nešťastné, že v tomto momente došlo k eskalovaniu napätia medzi týmito orgánmi a túto eskaláciu napätia nám fakticky umožňuje práve toto ustanovenie v práve.  Bez toho, aby som to akokoľvek komentovala, či ten výsledok bol, alebo nebol spravodlivý, čo ani neviem, pretože naozaj som v tejto veci spis nevidela," 

Prezidentka Čaputová hovorí o prekvapujúcom kroku

Prezidentka Zuzana Čaputová očakáva, že Generálna prokuratúra objasní skutočnosti, na základe ktorých prepustili bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského na slobodu. Stanovisko prezidentky poskytol v tlačovej správe jej hovorca Martin Strižinec.

"Zrušenie obvinenia bývalého riaditeľa SIS námestníkom generálneho prokurátora je prekvapujúce o to viac, že len minulý týždeň senát Najvyššieho súdu SR, a pred tým ďalšie dva jeho senáty, nevideli dôvody na zrušenie väzby, a teda potvrdili dôvodnosť trestného stíhania," uviedla hlava štátu.

Strana SaS spomína zrušenie oprávnení generálnemu prokurátorovi

"Rozhodnutia generálneho prokurátora o zrušení obvinení voči bývalému riaditeľovi SIS potvrdzujú správnosť zámeru v programovom vyhlásení vlády zrušiť takéto oprávnenia generálnemu prokurátorovi.

Nevýhodou takýchto rozhodnutí generálnej prokuratúry totiž je, že sa verejnosť nikdy nedozvie, kde v kauzách, ktoré sú predmetom záujmu verejnosti, bola pravda. To znižuje dôveru v prokuratúru a tým aj v právny štát. Čo sa týka ďalších rozhodnutí, aj tie potvrdzujú naše presvedčenie, že generálny prokurátor by nemal mať takéto právomoci," píše strana.

Fico: Obvinenia bez dôkazov

To, že bol bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský prepustený z väzby, potvrdzuje podľa predsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica to, že sa na Slovensku manipuluje s trestnými konaniami. Fico to povedal počas dnešnej tlačovej besedy.

"Tu sa vymýšľajú obvinenia bez dôkazov. My sme si vypočuli pána Pčolinského po prepustení z väzby a prečítali si aj prvú správu Generálnej prokuratúry, ktorá hovorí, že neboli žiadne dôkazy, nie je tam žiadny základ na obvinenie a je potrebné ho prepustiť," uviedol predseda Smeru-SD. Dodal, že takto to dopadne s každým krivo obvineným, o ktorom kajúcnici povedia čokoľvek, len aby si zachránili vlastnú slobodu. Fica mrzí, že sa toho nemohol dožiť policajný exprezident Milan Lučanský. "Verím, že takto sa na slobodu dostanú aj Dušan K., Tibor G. a ďalší, voči ktorým banda zločincov na čele s Matovičom  spustila manipuláciu s konaniami a zatváranie," dodal.

Fico prepustenie Pčolinského víta, pretože už od začiatku tvrdil, že bol zatvorený protiprávne. "Je to definitívne potvrdenie toho, že na čele represívnych orgánov, ako je Špeciálna prokuratúra či Ministerstvo vnútra SR, sedia zločinci," myslí si. Doplnil, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic by sa mal vzdať svojej funkcie.

Pellegrini hovorí o zneužívaní v politickom súboji

Podľa predsedu strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) Petra Pellegriniho prepustenie Pčolinského potvrdzuje, že orgány činné v trestnom konaní sú na Slovensku zneužívané v politickom súboji a vybrané osoby sú napádané prostredníctvom manipulovaných výpovedí nedôveryhodných svedkov. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. "Bývalý riaditeľ SIS sedel šesť mesiacov vo väzbe úplne zbytočne. Zrušenie obvinenia dokazuje, že podozrenia voči pánu Pčolinskému boli vykonštruované a neobstoja v trestnom konaní," povedal predseda Hlasu-SD. Za uväznenie Pčolinského by mali vinníci niesť podľa Pellegriniho politickú zodpovednosť.

Remišová o spornom paragrafe

K prípadu sa vyjadrila aj vicepremiérka Veronika Remišová. "V súvislosti s rozhodnutiami, ktorými Generálna prokuratúra ešte pred začatím súdnych procesov prepustila viacerých vplyvných ľudí obvinených z korupcie, je potrebné dôsledne preskúmať sporné ustanovenie trestného poriadku, ktoré to umožnilo. Na sporný paragraf 363 Trestného poriadku upozorňovala už pred dvoma rokmi Nadácia Zastavme korupciu, rovnako aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Obavy zo zneužívania tohto ustanovenia na ovplyvňovanie trestných vecí v pôsobnosti špeciálnej prokuratúry sa, zdá sa, potvrdili. Nie je možné, aby Generálna prokuratúra jednostranným rozhodnutím obchádzala a ignorovala stanovisko celej sústavy súdov, vrátane Najvyššieho či Ústavného súdu. Preto bude strana ZA ĽUDÍ iniciovať v parlamente zmenu trestného poriadku a predmetného ustanovenia tak, aby bola mimoriadna možnosť zásahu generálnej prokuratúry limitovaná a nebola zneužiteľná. Pri odbornej diskusii sa obrátime aj na odborníkov na trestné právo, ktorí na tieto riziká dlhodobo upozorňovali," uviedla predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová.." uviedla.

Najčítanejšie