Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
ANALÝZY NA HRANE s Marcinkovou (Za ľudí) a Kmecom (Hlas-SD): Čo čaká Za ľudí a poradíme si s ďalšou migračnou vlnou?
Zdielať na

ANALÝZY NA HRANE s Marcinkovou (Za ľudí) a Kmecom (Hlas-SD): Čo čaká Za ľudí a poradíme si s ďalšou migračnou vlnou?

BRATISLAVA / Afganistan definitívne patrí Talibanu. Hrozí nám nová migračná vlna? Problém s princípmi demokracie však má aj Rusko a Bielorusko. O aktuálnych témach diskutovali v relácii TV JOJ Analýzy Na hrane predsedníčka zahraničného výboru Vladimíra Marcinková Za ľudí a bývalý diplomat Peter Kmec (Hlas-SD). Ako si poradíme s prípadnými kvótami a čo čaká zanikajúcu stranu Za ľudí?

 Slovensko podľa Vladimíry Marcinkovej bolo dobrým spojencom. „Treba vyzdvihnúť diplomaciu aj bezpečnostné zložky,“ povedala predsedníčka európskeho výboru na margo záchrany 28 občanov s väzbami na Slovensko. 

Ako sa popasovať Talibanom?

„Podarilo sa nám evakuovať nielen našich občanov,“ uviedol Peter Kmec s tým, že na naše pôsobenie v Afganistane sa treba pozerať kriticky, ale nie škodoradostne. Dlhoročný diplomat vyzdvihol vojakov, vojačky, ale aj humanitárnych pracovníkov. Marcinková vyzývala na záchranu. „Každý život, ktorý sa nám podarí zachrániť má cenu,“ poznamenala, že oceňuje všetky záchranné akcie. Skritizovala to, že nás rozhodovanie stálo príliš veľa času. Bola by som rada, ak by sme naprieč politickým spektrom boli schopní rázne spojiť všetky sily, ak ide o záchranu životov. 

 „Ja som na začiatku chaosu upozornil na to, že treba konať okamžite,“ povedal na margo kritiky. Zdôraznil, že táto kritika sa týka jedného až dvoch dní. Peter Kmec ocenil exekutívu v tom, že v Kábule nemáme svoje veľvyslanectvo a museli sme veci vybavovať na diaľku. „Čísla nerozhodujú,“ poznamenal exdiplomat s tým, že ak by sme akt solidarity neukázali a nepomohli ľuďom, ktorí nám pomáhali, došlo by k zhoršeniu pozície Slovenska. Čo sa týka kvót Peter Kmec potvrdil, že strana Hlas-SD ich určite nepodporí. „Je veľmi dôležité, aby to bola integrovaná migračná politika,“ poznamenal s tým, že treba zabrániť vzmáhaniu terorizmu. „Treba, aby medzinárodné organizácie zaistili stabilitu v krajine,“ poznamenal s tým, že si nevie predstaviť, ako by si EU prerozdelila 5 miliónov Afgancov.  

Vladimíra Marcinková zdôraznila, že podľa nej sú politici povinní hovoriť aj o tom, aké pozitíva migrácia prináša. „V mojom regióne je každý druhý zubár ukrajinského pôvodu,“ uviedla poslankyňa s tým, že migrácia nie je strašiak a potrebujeme nahrádzať talenty, čo z krajiny odchádzajú. „Pokiaľ ide o ženy a deti, dievčatá, ktorých práva sú ohrozené treba im pomôcť,“ povedala k utečencom z Afganistanu.  

„Nie len od Bruselu, ale aj od Slovenska očakávam jasný postoj komu chceme dať príležitosť na Slovensku,“  zdôraznila predsedníčka zahraničného výboru s tým, že vyzýva k solidarite a k tomu, aby sa migráciou nestrašilo. Podľa Petra Kmeca nie je masová migrácia z Afganistanu riešením. „Jedným z dôsledkov kolapsu tohto systému je aj liberalizmus, ktorý sa v krajine pokúšali presadiť,“ uviedol Kmec s tým, že ostro treba kritizovať aj režim, ktorý tam bol predtým. „Afganci si tú slobodu musia vybojovať sami,“ akcentoval bývalý diplomat s tým, že spoločenstvo im ho garantovať nemôže. „Lepšie je držať presídlencov v krajine, kde je umiernenejší režim a následne ich vrátiť domov,“ dodal Kmec z Hlasu-SD. 

„Taliban sa nezmení a situácia sa vráti k nežiadúcemu stavu,“ zdôraznila Marcinková s tým, že práva žien, ktoré sa môžu vzdelávať len do 12 rokov sú rovnakým problémom ako detské sobáše. „Je to strašidelné,“ dodala mladá poslankyňa, ktorá je sama matkou malej dcérky. Kmec vidí možnosť Afganistanu priblížiť sa modelom k Pakistanu. „Musíme nájsť svetové riešenie na Afganistan, aby Taliban videl jednotu,“ povedal s tým, že zdôraznil tri podmienky, ktoré si stanovilo medzinárodné spoločenstvo. 

O život sa v Afganistane boja aj umelci. Dá sa hovoriť o hrozbe pre niektorých ľudí? „Taliban je fundamentálne hnutie,“ priznal Kmec s tým, že to nie je centralizované hnutie, ale sú to jednotlivé radikálne lokálne prejavy. Diplomat zdôraznil, že bude dôležité oddeliť umiernené krídlo od toho s teroristickými tendenciami. Zakázaná však v Afganistane bola hudba. „Ja som naozaj veľmi pesimistická,“ povedala poslankyňa s prihliadnutím na práva žien. „Afganistan je liahňou terorizmu a je dôležité, aby sme ako spoločenstvo boli jednotní a Taliban nevidel pochybenia,“ zdôraznila Marcinková s tým, že úlohou bezpečnostných zložiek je odhaliť teroristické hrozby rovnako, ako im zabrániť. „Je to realita, ktorá nesúvisí s migráciou, ale fundamentálnym nastavením skupín,“ dodala poslankyňa.

​Podľa oboch hostí nezlyhali spravodajské služby, ale politické špičky, ktoré nereagovali na hrozby. „Prvá fáza bola nespochybniteľná,“ uviedol Peter Kmec s tým, že prvých 10 rokov malo opodstatnenie, ale následne liberálny intervencionizmus už nie. „Je to totálne zlyhanie sociálneho inžinierstva,“ povedal na margo nelegitímnej afganskej vlády. Marcinková situáciu vníma tak, že niekoľko faktorov sme podcenili. „Zodpovednosť nesie celé spoločenstvo,“dodala šéfka výboru.  

Rusko a Bielorusko

Zmenila sa naša zahraničná politika? „Pre partnerov sme čitateľnejší,“ poznamenala Marcinková s tým, že Kmec sa rozhodol odpovedať diplomatickým štýlom, pretože politika nie je čiernobiela, rovnako ako diplomacia. „Čierno-biele riešenia nefungujú, pretože rozdeľujú spoločnosť,“ zdôraznil s tým, že presadzovať liberálnu demokraciu v Rusku nemá zmysel. Kmec priznal, že nerozumie tomu, prečo sa Putin správa k Navaľnému takmer ako k rovnocennému partnerovi, pričom je populárnejší u občanov práve Vladimír Putin. Kmec však zdôraznil aj dôležitosť kritického dialógu.  

Bie

Otázky okolo Krymu označil Kmec za miešanie hrušiek s jablkami. Podľa exdiplomata je dôležité začať presadzovať vlastné záujmy, ktoré však nemáme zadefinované. Marcinková sa v tomto zhoduje skôr s premiérom Hegerom, ktorý anektáciu Krymu vehementne odsúdil. „Ak to budeme tolerovať a budeme levitovať nad takýmto konaním a zásahom do prác nášho suseda, tak to nepovažujem ani za šťastné, ani za bezpečné,“ argumentovala s tým, že to isté platí aj v prípade Bieloruska a nedemokratických volieb. 

„Zase sa treba pozrieť na obraz možného a ako to vieme zmeniť,“ uviedol s tým, že vyhlásenia bez výtlaku nepomôžu, rovnako ako monitorovanie volieb. „Mali sme do toho ísť, lebo dnes nevieme vyhodnotiť, akým spôsobom boli voľby sfalšované,“ zdôraznil Kmec s tým, že parlamentné, ale aj prezidentské voľby by mali byť čo najskôr. Otázkou podľa Kmeca je to, či vieme zaistiť v krajine stabilitu. „Tam sa musí vyvolať tlak zvnútra, nie z vonka,“ povedal Kmec, pričom mu oponovala Marcinková, ktorá trvá na tom, že nie je schopná vnímať Lukašenkov režim tak mierne. „Musíme si klásť otázky, ako vieme pomôcť bieloruským občanom k demokracii,“ uviedla s tým, že silných príbehov máme aj u nás niekoľko. „Tam nemôžeme hovoriť ani o dodržiavaní ľudských práv,“ dodala na záver.  

Za ľudí, bez ľudí 

„Pani Remišová nás obviňuje z toho, že rokujeme s inými stranami,“ povedala Marcinková s tým, že ide o paranoju Veroniky Remišovej, ktorú musí verejne pomenovať. „Ticho rešpektujeme jej nedemokratické kroky,“ poznamenala s tým, že kritici patria aj k zakladateľom strany a s jej nedemokratickými praktikami sa nevedia stotožniť. Vstúpi frakcia do SaS? 

„Neviem hovoriť za pani Kolíkovú, ale všetky možnosti sú na stole,“ povedala s tým, že pre ňu osobne by bolo prijateľné, aby slušne zostali v strane Za ľudí s prihliadnutím na podporu v regiónoch. Marcinková zdôraznila, že Veronika Remišová ich zbavuje práv už niekoľko týždňov a to s cieľom, aby Veronika Remišová stranu ovládla a spojila sa s hnutím Igora Matoviča. Marcinková poznamenala, že hoci je otázka o legitimite ministerky, ktorá má len troch poslancov logická, pochybuje, že k takejto logike dôjde. Marcinková trvá na nerealistickej predstave a to je dôstojné zotrvanie v strane Za ľudí. Päťkoalícia je podľa Marcinkovej najprijateľnejším modelom. 

Ako reagoval Andrej Kiska? Marcinková zdôraznila, že podporu, ktorú venovala Veronike Remišovej ľutuje, rovnako to má vnímať aj Andrej Kiska. „Ja nemám konflikt ani s pani Žitňanskou, ani s pánom Šeligom. Sú to veľmi dobre pripravení politici,“ poznemanala s tým, že ich správanie je veľkou politickou školou, pretože vnútorne Remišovú podporujú, hoci navonok to tak nevyzerá. Je to politický oportunizmus? „To ste povedali vy,“ dodala Marcinková. Kmec sa do vnútrostranníckej politiky Za ľudí miešať nechce. „Som zvedavý, ako to dopadne,“ uviedol na záver s úsmevom. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie