Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Premiér Eduard Heger: Vláda bude schvaľovať novú migračnú politiku
Zdielať na

Premiér Eduard Heger: Vláda bude schvaľovať novú migračnú politiku

BRATISLAVA / Po evakuačných letoch z Afganistanu má pred sebou vláda aj ďalšiu výzvu. Ako je to s novou migračnou politikou? Odpovedal premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Hrdosť premiéra Hegera

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) označil evakuačnú misiu slovenského armádneho špeciálu, pri ktorej sa na Slovensko dostalo z Afganistanu 28 ľudí s väzbami na krajinu, za veľký úspech. Povedal to počas dnešnej spoločnej tlačovej konferencie s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nom. SaS).

„Som nesmierne hrdý na príslušníkov Ozbrojených síl SR (OS SR), pretože preukázali nesmierne veľkú odvahu. Išli do rizikovejšieho prostredia a museli na letisku v Kábule zotrvať dva dni, pretože operácia si to vyžadovala,“ povedal predseda vlády. Zároveň poďakoval aj partnerom na mieste, ktorí s evakuáciou pomáhali, konkrétne Spojeným štátom americkým.

Minister Korčok potvrdil previerky

Šéf slovenskej diplomacie spresnil, že spomedzi 28 osôb, ktoré boli evakuované, ide o šiestich, ktorí majú povolenie na pobyt na Slovensku. Potom nasleduje 11 žien a 11 detí. „Tak ako v prvom prípade, prešli aj teraz všetci previerkami a bola preverená ich identita. Nachádzajú sa v záchytnom stredisku v Humennom, kde sú v karanténe a prebieha s nimi štandardný proces,“ uviedol Korčok.

Minister zahraničia dodal, že v súvislosti s Afganistanom sa musí nielen Slovensko, ale aj Európska únia pripraviť na štyri výzvy, s ktorými bude potrebné sa vysporiadať. „Prvou sú utečenci, druhou terorizmus, treťou humanitárna a rozvojová pomoc a po štvrté sú to politické dôsledky,“ povedal. Dodal, že doposiaľ išlo o cielenú evakuáciu a nie o utečencov.

Slová ministra obrany

Podľa ministra obrany Naďa trvala celá akcia približne 80 hodín. „Vojaci strávili dve noci na letisku v Kábule a spravili zázrak. Keď ostatní odchádzali z krajiny a povedali, že už nebudú evakuovať, tak my sme to dokázali. Spoločne sme aj cez dva checkpointy Talibanu previedli ľudí, ktorí naozaj potrebovali našu pomoc a reálne hrozilo, že prídu o svoj život,“ dodal minister. Vyjadril hrdosť na OS SR a za plné nasadenie poďakoval aj slovenským diplomatom.

Slovenský armádny špeciál priviezol v pondelok 30. augusta na Slovensko 28 osôb z Afganistanu, ktoré majú na krajinu priame prepojenie. Ide v poradí o druhý evakuačný let slovenských vzdušných síl z afganskej metropoly Kábul.

​Čo s neaktuálnou migračnou politikou?

Hoci naša migračná politiky je už takmer rok naktuálna, zatiaľ sa nezdalo, že by vláda plánovala zásadné zmeny. Pritom situácia je dnes úplne iná, než pred desiatimi rokmi. Aké sú ďalšie plány? Premiér potvrdil, že vláda si tento problém uvedomuje a už došlo k jej prerokovaniu. "Prerokovali sme ju v rámci koalície, avizoval som, že ju otvorím na najbližšej koaličnej rade, čo sa aj stalo" poznamenal s tým, že nová migračná politika pôjde na prerokovanie vlády a premiér očakáva jej schválenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie