Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Otvorený list šéfredaktorov pre Maroša Žilinku: Ak si myslíte, že môžete rozhodovať o práve na informácie, tak sa mýlite
Zdielať na

Otvorený list šéfredaktorov pre Maroša Žilinku: Ak si myslíte, že môžete rozhodovať o práve na informácie, tak sa mýlite

BRATISLAVA / Šéfredaktori Aktuality.sk, Denníka SME a Denníka N reagujú na prístup Generálnej prokuratúry SR. Otvorený list generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi adresujú po včerajšom vylúčení troch mienkotvorných denníkov z tlačovej konferencie Generálnej prokuratúry. Redaktorky a redaktori Denníka SME, portálu Aktuality a Denníka N sa pritom téme venujú dlhodobo.

Na generálneho prokurátora Maroša Žilinku sa obrátili Beata Balogová, šéfredaktorka Denník SME, Peter Bárdy, šéfredaktor Aktuality.sk a Matúš Kostolný, šéfredaktor Denník N.

"Vážený pán generálny prokurátor Maroš Žilinka," začali otvorený list a ďalej uviedli, že Generálna prokuratúra pod vedením Maroša Žilinku zabránila novinárom Aktualít, Denníka SME a Denníka N, aby kládli otázky v mene verejnosti.

"Nie je nám jasné, podľa akého kritéria ste vylúčili novinárov troch významných spravodajských médií z informovania verejnosti. Argument o nedostatku priestoru je veľmi biedny a nemôžeme ho brať vážne," pokračovali ďalej v otvorenom liste a odkázali na paralelu z minulosti. 

"Vieme, aké boli kritériá Vladimíra Mečiara, keď si vyberal novinárov hodných jeho odpovedí. Vieme, z akého dôvodu Robert Fico dlhé roky ignoroval otázky médií, ktoré ho kritizovali. Mysleli si, že majú právo rozhodovať o tom, kto má právo na prístup k informáciám," uviedli ďalej a zdôraznili, že sa mýlili tak, ako sa teraz mýli aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Šéfredaktori ďalej poznamenali, že je pre nich nepochopiteľné, že práve Generálna prokuratúra ignoruje tlačový zákon, ktorý pre novinárov slobodný prístup k informáciám zaručuje. "Ak ste slová o budovaní transparentnejšej prokuratúry mysleli úprimne, tak Váš postup voči našim médiám je ich pravým opakom," dodali s tým, že s takýmto správaním nemôžu súhlasiť. 

"Ohradzujeme sa proti takémuto postupu, nielen v mene našich médií, ale aj v mene tých novinárov, ktorí by mohli zostať pred bránami prokuratúry pri Vašej najbližšej tlačovej konferencii. Vyzývame Vás, aby ste v podobnom selektívnom prístupe k novinárom nepokračovali a aby ste sa neskrývali pred otázkami kritických médií, ktoré sú pre demokraciu nenahraditeľné," dodali na záver otvoreného listu. 

Celé znenie listu si môžete prečítať tu:

Generálna prokuratúra pod Vaším vedením zabránila novinárom Aktuality.sk, Denníka SME a Denníka N, aby vám kládli otázky v mene verejnosti. Nie je nám jasné, podľa akého kritéria ste vylúčili novinárov troch významných spravodajských médií z informovania verejnosti. Argument o nedostatku priestoru je veľmi biedny a nemôžeme ho brať vážne.

Vieme, aké boli kritériá Vladimíra Mečiara, keď si vyberal novinárov hodných jeho odpovedí. Vieme, z akého dôvodu Robert Fico dlhé roky ignoroval otázky médií, ktoré ho kritizovali. Mysleli si, že majú právo rozhodovať o tom, kto má právo na prístup k informáciám.

Mýlili sa, tak ako sa teraz mýlite aj Vy.

Je pre nás nepochopiteľné, že práve Generálna prokuratúra ignoruje tlačový zákon, ktorý pre novinárov slobodný prístup k informáciám zaručuje.

Ak ste slová o budovaní transparentnejšej prokuratúry mysleli úprimne, tak Váš postup proti našim médiám je ich pravým opakom.

Ohradzujeme sa proti takémuto postupu, nielen v mene našich médií, ale aj v mene tých novinárov, ktorí by mohli zostať pred bránami prokuratúry pri Vašej najbližšej tlačovej konferencii.

Vyzývame Vás, aby ste v podobnom selektívnom prístupe k novinárom nepokračovali a aby ste sa neskrývali pred otázkami kritických médií, ktoré sú pre demokraciu nenahraditeľné.

So znepokojením,

Beata Balogová, šéfredaktorka Denníka SME

Peter Bárdy, šéfredaktor Aktuality.sk

Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníka N

Súvisiace články

Najčítanejšie