Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Týžden v politike: Premiér bez chuti a zápachu a "šmajchlovačka" medzi Pellegrinim a Kollárom, hodnotí Štefančík
Zdielať na

Týžden v politike: Premiér bez chuti a zápachu a "šmajchlovačka" medzi Pellegrinim a Kollárom, hodnotí Štefančík

BRATISLAVA / Protesty v Košiciach, zrušenie obvinení generálnou prokuratúrou, ale aj politické relácie, ktoré sa na televízne obrazovky vrátili po letnej prestávke. Ako vnímal Týždeň v politike politológ Ekonomickej univerzity Radoslav Štefančík?

Paragraf 363 ako udalosť týždňa

Podľa politológa bolo dominantnou udalosťou využitie paragrafu 363 trestného poriadku námestníkom generálneho prokurátora v politicky mimoriadne citlivej kauze. 

"Nebolo by možno na tom nič zvláštne, keby generálny prokurátor a osoba zbavená obvinení neboli nominantmi tej istej strany a viacerí sudcovia ešte pred nedávnom nevideli dôvod na prepustenie obvineného. Verejnosť má skutočne dôvod opýtať sa, či v tejto kauze niečo nesmrdí," poznamenal politológ Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Je opäť na mieste položiť si otázku, či v tomto štáte rozhoduje spravodlivosť alebo dobré kontakty na tých „správnych“ ľudí," dodal k ostro sledovanému prípadu.

Návrat mečiarizmu?

Politológ Štefančík uviedol, že druhá kauza priamo súvisí s prvou. "Na tlačovú besedu zástupcov generálnej prokuratúry nepustili niektoré médiá. Ak ma pamäť neklame, toto sme tu nemali ani za druhej Ficovej vlády, keď tu smeráci bačovali bez koaličného partnera," skritizoval politológ. 

"Duch mečiarizmu tu straší znovu. Generálny prokurátor by si však mal uvedomiť, že ako držiteľ verejnej funkcie platený z verejných peňazí je ten posledný, ktorý si môže vyberať, ktorému médiu informáciu poskytne a ktorému nie," dodal k téme, ktorá pobúrila aj koaličných politikov a ignorovať ju odmietli aj šéfredaktori odmietnutých redakcií.

Politická "šmajchlovačka" naživo

Posledná udalosť je spojená so začiatkom politických debát po letnej prestávke. "Opäť sme tu mali premiéra bez chuti a zápachu, dobre nabudeného Igora Matoviča torpédujúceho svojho oponenta hlava - nehlava a šmajchlovačku medzi Borisom Kollárom a Petrom Pellegrinim," poznamenal Radoslav Štefančík na margo obnovených diskusných relácií. 

"Až sa človek sám seba pýta, prečo tí dvaja nesedia v jednej koalícii, ak si pri „podstatných“ témach – napríklad čo sa týka kompetencií generálnej prokuratúry pri zbavovaní obvinení v politických kauzách – dokážu obaja hrkútať takmer jednohlasne,"  pokračoval na margo symbiózy koaličnej strany Sme rodina a opozičnej strany Hlas-SD. 

"Najlepšia hláška predsedu parlamentu sa však týka Veroniky Remišovej. Ako vyštudovaná bábkoherečka sa nekompetentne vyjadruje k otázkam práva," zdôraznil politológ s tým, že niekedy si treba uvedomiť kto ukazuje prstom. "Povedal a zahlásil človek, ktorý má spoločné fotografie s príslušníkmi bratislavskej mafie, podvodníkom Bašternákom a pri svojom štúdiu podvádzal. V jeho prípade človek fakt nevie, či sa má smiať, roniť slzy alebo radšej emigrovať z republiky," dodal politológ na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie