Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žilinka na výbor neprišiel, svoje stanovisko zverejnil na sociálnej sieti. Vyhýba sa poslancom, poznamenal Čekovský
Zdielať na

Žilinka na výbor neprišiel, svoje stanovisko zverejnil na sociálnej sieti. Vyhýba sa poslancom, poznamenal Čekovský

BRATISLAVA / Incident, kedy na tlačovú konferenciu generálnej prokuratúry nepustili novinárov z denníka Sme, Denníka N a Aktualít bude mať ďalšiu dohru. Poslanci si predvolali generálneho prokurátora. Maroš Žilinka ale na výbor pre kultúru a médiá neprišiel a poslal za seba náhradu. Tou bol námestník generálnej prokuratúry Jozef Kandera.

Podľa šéfa parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽaNO) sa generálny prokurátor Maroš Žilinka vyhýba nielen novinárom, ale už aj poslancom. Vyhlásil to na tlačovej konferencii po zasadnutí výboru.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka uviedol ako dôvod svojej neprítomnosti na výbore pracovnú zaneprázdnenosť. Na rokovanie parlamentného výboru pre kultúru a médiá, na ktorom sa malo hovoriť o obmedzovaní práce novinárov na pôde generálnej prokuratúry, poslal svojho námestníka Jozefa Kanderu. Čekovský poznamenal, že mu je ľúto, že si generálny prokurátor nenašiel čas a neprišiel svoj postup vysvetliť osobne. 

Poslanci sa na výbore chceli pýtať Žilinku, prečo sa minulý týždeň na tlačovej konferencii generálnej prokuratúry mohli zúčastniť len vybrané médiá. Novinárov z Denníka N, denníka Sme a portálu Aktuality na tlačovku nepustili, načo šéfredaktori zareagovali otvoreným listom. Žilinkovo vysvetlenie priamo na tlačovej konferencii bol nedostatok miesta. 

​Na ostro sledovanej tlačovke generálny prokurátor spolu s nímestníkom Kanderom vysvetľovali zrušenie obvinenia voči bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, Ľubomírovi Arpášovi, Dane Arpášovej a tiež právnikovi Zoroslavovi Kollárovi. "Považujeme to za neprípustnú selekciu novinárov, aby si generálna prokuratúra vyberala novinárov, ktorým chce odpovedať a ktorým nie,“ povedal Čekovský. Považuje to za snahu vyhnúť sa konfrontácii. Čekovský uviedol, že Žilinka sľuboval transparentnosť a "toto má od nej ďaleko“.

Kvôli Žilinkovi sa možno rokovanie výborov spojí

Rokovanie ústavnoprávneho výboru, ktorého by sa mal zúčastniť aj generálny prokurátor sa uskutoční v piatok (10.9. 2021). Čekovský oznámil, že navrhnú spojenie rokovania aj s mediálnym výborom pri otázke obmedzovania práce novinárov.

Poslanec mediálneho výboru Roman Foltin (SaS) poznamenal, že je zo správania Žilinku šokovaný a taktiež ho skritizoval aj za to, že poslal na výbor namiesto seba námestníka Kanderu. Poslanec Foltin poukázal na to, že predstavitelia štátnej správy a aj generálny prokurátor sú povinní prísť na schôdzu výboru a podať vysvetlenie. "Môžu poslať svojich zástupcov, ak s tým výbor súhlasí. Trváme na jeho osobnej účasti,“ poznamenal Foltin.

Poslanec SaS sa chcel pýtať Žilinku niekoľko otázok. Napríklad, prečo generálny prokurátor nepustil na tlačovú besedu niektorých novinárov. Prečo zvolanie tlačovej besedy neoznámil všetkým rovnako, ale vybral si len tie, ktoré uznal za vhodné. Prečo neusporiadali tlačovú besedu vo väčšej miestnosti alebo vonku. Aké dôsledky voči sebe Žilinka vyvodí, ak sa potvrdí, že porušil tlačový zákon, konkrétne paragraf 3 – právo na informácie. Ako môže účinne bojovať proti mafii a politickým tlakom, keď sa bojí otázok od nezávislých novinárov.

Vyjadrenie námestníka GP Jozefa Kanderu Nájdete vo videu.

Zasadnutiu kultúrneho výboru kultúra chýbala

Poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD) a nezaradený poslanec Tomáš Taraba kritizovali poslancov koalície, že im neumožnili doplniť uznesenie mediálneho výboru k Žilinkovi. Podľa Tarabu poslanci OĽaNO nemajú etické právo zvolávať výbor a pohoršovať sa, keď líder OĽaNO Igor Matovič v priamom prenose rozprával o skorumpovaných novinároch.

Reakcia generálneho prokurátora

Na otvorený list šéfredaktorov doknutých denníkov generálny prokurátor Maroš Žilinka zareagoval až po niekoľkých dňoch. "Vážení šéfredaktori Denníka SME, aktuality.sk a Denníka N, dovoľujem si reagovať na „otvorený list“, ktorý bol zverejnený na Vašich webových stránkach dňa 3. septembra 2021, a ktorého obsah bol prezentovaný aj v ďalších médiách," začal svoj príspevok na sociálnej sieti s tým, že zákon neporušil on, ale uvedené denníky. 
"S poľutovaním konštatujem, že z Vašej strany došlo k porušeniu tlačového zákona, na dodržiavanie ktorého sami apelujete, pretože v rozpore s povinnosťou vydavateľa periodickej tlače pri získavaní a šírení informácií, uvádzate nepravdivé a zavadzajúce informácie," pokračoval ďalej s dôrazom na formát tlačovej besedy. "Generálna prokuratúra Slovenskej republiky nezvolala tlačovú besedu ako formát poskytovania informácií, ktorý by zakladal možnú účasť všetkých médií pôsobiacich na trhu, ale z dôvodu čo najefektívnejšieho informovania verejnosti, zvolila formát vyhlásenia, ktorého sa zúčastnili akreditované štyri celoštátne televízie a dve tlačové agentúry,"  a dodal, že zvolený formát zodpovedal danej téme a tiež nemožnosti dopĺňať alebo meniť dôvody rozhodnutia, ktoré sú obsiahnuté v ich odôvodnení.
"Účasť štyroch celoštátnych televízií a dvoch tlačových agentúr, aj s ohľadom na aktuálnu situáciu, zabezpečovala relevantné pokrytie mediálneho priestoru pre informovanie verejnosti, preto nevznikla potreba Vás a ani iné početné printové či online médiá o tomto vyhlásení osobitne informovať," pokračoval generálny prokurátor ďalej. "Postup, ktorý v danom prípade zvolila Generálna prokuratúra Slovenskej republiky je v súlade s § 3 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači v platnom znení, ako aj v súlade s § 15b zákona č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii v platnom znení. Nepravdivosť informácií, ktoré obsahuje „otvorený list“, zakladá legitímne právo na opravu a na odpoveď podľa § 7 a § 8 zákona o periodickej tlači (tlačového zákona), na dodržiavanie ktorého sa odvolávate," dodal a šéfredaktorov obvinil zo šírenia nepravdivých informácií.

"Váš „otvorený list“ obsahuje nepravdivé informácie o vylúčení médií či o údajnom selektívnom prístupe k novinárom s výzvou a odkazom na demokratické princípy. Opomenuli ste však skutočnosť, že Generálna prokuratúra Slovenskej republiky bezprostredne pred poskytnutím vyhlásenia zabezpečila prostredníctvom TASR možnosť priameho prenosu pre všetky online média. Poznamenávam, že túto možnosť ste nevyužili. Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam, že Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa vyhýba odpovedať na nepríjemné otázky, pretože doposiaľ sme vždy bezodkladne reagovali na dopyty Vašich redaktorov, rovnako ako aj zástupcov iných médií," zdôraznil, že v tomto prípade bola verejnosť informovaná o trestnom konaní nadštandardným spôsobom a to v súlade s ustanovením § 6 Trestného poriadku, keď bola poskytnutá prvotná informácia o spôsobe a dôvodoch rozhodnutí s prísľubom zverejnenia ich úplného znenia v anonymizovanej forme, k čomu následne aj došlo na webovom sídle Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

​Žilinka príspevok uzavrel s tým, že verejnosti bola tiež poskytnutá podrobná informácia o dôvodoch vydaných rozhodnutí, ktoré sú obsiahnuté v odôvodneniach zverejnených uznesení a navyše bola verejnosť informovaná aj spoločným vyhlásením generálneho prokurátora Slovenskej republiky a jeho námestníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie