Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Analýzy Na hrane s biskupom Haľkom: Pápež bude pre Slovensko vzpruhou. Kostoly sú prázdnejšie
Zdielať na

Analýzy Na hrane s biskupom Haľkom: Pápež bude pre Slovensko vzpruhou. Kostoly sú prázdnejšie

BRATISLAVA / Svätý Otec už o niekoľko dní pricestuje za Slovákmi. Čo nám chce povedať? Čo si z jeho návštevy môžu zobrať napríklad politici a pomôže spomaliť odchody z našich kostolov? O tom sme sa v Analýzach Na hrane dnes rozprávali s pomocným biskupom bratislavskej arcidiecézy a kňazom, ktorý má veľký úspech na sociálnych sieťach, Jozefom Haľkom.

Pre Slovákov bude návšteva pápeža duchovnou vzpruhou

 “Určite bude v rámci návštevy možnosť podať mu ruku a niečo krátke povedať,” poznamenal biskup Haľko s tým, že s aktuálnym Svätým otcom sa už stretol v čase, keď pápež František ešte nebol pápežom. Haľko priznal, že by pápežovi povedal, “že sa zaňho modlíme”. 

Podľa biskupa je štvordňová návšteva pápeža dôležitá a to nielen z hľadiska toho čo bolo, ale aj vecí, ktoré prídu. “Bude to duševná vzpruha,” uviedol s tým, že veriaci vedia, že pápežovo posolstvo bude o tom, aby sme si prehlbovali našu osobnú vieru v Ježiša Krista a prijali ho ako osobného záchrancu a vykupiteľa. “To, čo je veľmi markantné je zapointovanie viery v praxi,” poznamenal s tým, že dôležité je to, ako sa správame k najzraniteľnejším ľuďom a to, ako sa k ním dokážeme skloniť.  

Porozumie pápež Slovákom? 

 Slováci milovali Jána Pavla II.  Okrem charizmy mal poľský pôvod, ktorý bol Slovákom blízky. Aktuálny pápež je Argentínčan a rozhodne nie menej srdečný ako Ján Pavol II. Svätý Otec František je vnímaný ako reformátor a človek, ktorý pôsobí ľudovejšie a láskavejšie, než je tradičný obraz vysokého cirkevného predstaviteľa, keď to zjednodušíme, je veľmi sympatický. Je toto jeho najsilnejšia zbraň? On sám hovorí o rizikách prílišného cirkevného formalizmu a povráva sa, že ho reprezentuje niečo, ako tradícia otvorená premýšľaniu a novým myšlienkam.

O pápežovi Františkovi môžeme podľa biskupa Haľka povedať, že vďaka emigrantom v Argentíne sa s viacerými Slovákmi stretol. “Idem do Maďarska a na Slovensko, do srdca Európy ako pútnik,” citoval biskup pápeža Františka a dodal, že osobitý vzťah pápeža k Slovensku dokazuje už jeho návšteva a to, že si ho vybral. 

Čo robí Svätého otca výnimočným?

“Poznajúc Jána Pavla II, pápeža Benedikta, ale aj Františka, je medzi nimi menši rozdiel, než by sa mohlo zdať,” poznamenal Jozef Haľko s tým, že v prípade Františka ide o mimoriadne ľudské a milé správanie. Zásadné je podľa biskupa to, že nám má pomôcť prehĺbiť sa vo viere tak, ako to bolo aj v prípade predchádzajúcich návštev pápežov.

František hovorí podľa biskupa Haľka to isté, čo jeho predchodcovia. “Krátkym vyjadrením však vie povedať veľkú pravdu,” zdôraznil biskup Haľko s tým, že v tom je jeho osobná predispozícia. Priznal, že jeho jednoduché citáty sú aj o tom, že krátke posolstvá sa veľmi jednoducho zapamätajú a každodennosť dokáže využiť tak, že sa s posolstvom lepšie stotožnia.   

Je Slovensko “obľúbenejšie” než Maďarsko

 Na Slovensko príde pápež František až na 4 dni. Ak to porovnáme s účasťou a dĺžkou pobytu v oveľa väčšom Maďarsku, je tu nepomer. Prečo je to tak? Je to opakovane kladená otázka. Súvisí to s jeho sympatiami k prezidentke Zuzane Čaputovej a naopak, kritika politiky Viktora Orbána? Bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan sa pre TASR vyjadril, že je to známka akéhosi nesúhlasu s maďarskou politikou.

Pokiaľ viem, tak Svätý otec sa s predstaviteľmi maďarskej vlády stretne pred omšou,” uviedol biskup Haľko. Zároveň príde uzavrieť aj medzinárodný eucharistický kongres. “Ja som nevnímal, že by bola táto otázka takto vyhranená,” povedal Haľko s tým, že aj o Slovensku aj o Maďarsku hovorí, ako o srdci Európy. Dlhšia návšteva podľa biskupa spočíva aj v skutočnosti, že na Slovensku je 15 sviatok.  

Čo by mohol spontánne povedať naším politikom?

Na otázku španielskeho novinára z Vatican News o tom, či sa stretne s Viktorom Orbánom a čo mu asi povie. Svätý Otec odpovedal: “… ja nezvyknem chodiť s nejakým scenárom: keď som pred človekom, pozriem sa mu do očí a nechám veci vyplynúť. Ani ma nenapadne premýšľať o tom, čo mu poviem, ak budem s ním.” 

S našimi politikmi sa Svätý otec stretne v pondelok predpoludním v Prezidentskom paláci alebo v jeho záhrade. Známy je jeho výrok o korupcii, ktorá podľa pápeža Františka ničí celé národy. “Ja som o tom sám nevedel, ale keď som dohľadával, že pápež navštívi katedrálu Sv. Martina, tak som si zisťoval, aký má vzťah k Sv. Martinovi, ktorý dáva žobrákovi polovicu zo svojho plášťa. Takúto medailu so Sv. Martinom dáva aj politikom,” vysvetlil Haľko s tým, že takúto medailu už dával aj prezidentovi Macronovi s tým, že štát sa má starať o tých najslabších. Špekulovať o obsahu rozhovorov biskup Haľko nechcel, “pretože by tým mohol narobiť veľa škody.”

Vytlačí Maďarsko Slovákov?

 Slováci z južného Slovenska sa chystajú na eucharistický kongres, kde boli pravidlá doteraz voľnejšie. Vníma to biskup Haľko tak, že to môže byť hlavným dôvodom ciest do Maďarska?

 “Hoci sa odohráva v Budapešti v Maďarsku, je to medzinárodný kongres,” vysvetlil biskup Haľko s tým, že pápež František tak bude slúžiť aj Svätú omšu a Konferencia biskupov Slovenska veriacich na tento kongres pozývala. Budú nám títo ľudia chýbať. “Nie nevyhnutne, lebo tie programy sa neprekrývajú,” uviedol biskup s tým, že môže zohrať úlohu aj to, že opatrenia sú iné. Pravidlá sa však medzitým uvoľnili. 

Pôjdu počty prihlásených dramaticky hore, či nie? “Situácia, ktorú prežívame je vysoko neštandardná a ja si netrúfnem predpovedať, ako sa bude vyvíjať,” dodal biskup s tým, že pozvanie stále platí a to v duchu: “Prídite všetci, čo môžete prísť.”

Sú Slováci leniví a prečo Luník IX?

Biskup Haľko povedal, že sa to nedá celoplošne hodnotiť a veľmi radi do kostolov prídu najmä mladí ľudia. “Je pravda, že nemôžeme nekonštatovať, že nie je možné vnímať svätú omšu cez online platformy,” priznal, ale sväté prijímanie online je predsa len iné, než reálne prijatie hostie.

Pápež František sa vždy zameriava aj na tých najslabších, najzraniteľnejších a preto si aj na Slovensku vybral Luník IX. Podľa Haľka najslabšie miesta vyhľadáva zámerne. “Ako takúto perifériu by sme mohli vnímať aj Luník IX, ale zároveň je to pozvanie aj pre ľudí zo stredu,” skonštatoval biskup. 

“Nie je to prvý krát, čo sa pápež stretáva s Rómami,” uviedol s tým, že snaha o zdieľanie a spolužitie bude obojsmernou snahou, rovnako ako vzpruha pre ľudí, ktorí s vylúčenými komunitami dlhodobo pracujú a v ťažkých podmienkach. “Ich nasadenie, ale aj náročnosť misie, ktorú plnia je citeľné,” povedal biskup Jozef Haľko.  

Je pápež príliš pokrokový?

Nulitnosť manželstva podľa Haľka je možnosťou, ale nie je prielomom. “Bez nasadenia určitých rámcov alebo kritérií, ktoré sa musia plniť,” povedal s akcentom, že podľa pápeža platí všetko tak, ako to je v katechizme. Sviatosti môže rozvedený človek prijímať, ak nežije s ďalšou osobou.

Vody rozprúdili aj jeho výroky o homosexuáloch. Podľa Haľka má Svätý otec jasné výroky o tom, že adopcie detí homosexuálmi sú neprípustné, ale kto prichádza do kontaktu s luďmi, ktorí majú takýto problém, majú byť prijatí s rešpektom. “Rozlišuje homosexuálne cítenie a homosexuálne správanie,” poznamenal s tým, že odsúhlasiť sa nedá homosexuálne správanie, pretože je z hľadiska morálneho neprijateľné. “Ak rodičia zistia, že ich dieťa má homosexuálne cítenie, tak zostáva ich dieťaťom, to je samozrejmé,” povedal s tým, že tieto apely už boli aj predtým. “Nezdá sa mi, že by to bol zásadný prielom,” dodal k téme. 

Pápež František je však citlivý aj na aktuálnu situáciu a nepáči sa mu, že egoisticky ničíme planétu. “Vždy je tam ten morálny apel,” povedal s tým, že aj za enviromentálnou krízou sa skrýva morálne zlyhanie. Planétu daroval človeku Boh a podľa toho by sa k nej mal aj správať.  

Prečo je menej veriacich v kostoloch, ale zrejme aj v rámci sčítania?

“Čísla presné nemáme,” zdôraznil biskup Haľko s tým, že istý pokles treba priznať. Pokles je podľa neho aj o očistnom procese. “Je to bolestná situácia, je škoda, že niektorí ľudia sa nechali strhnúť,” uviedol biskup, ktorý samotnú cirkev viniť nechce. “Ľudí chcú, aby sa cirkev vyjadrovala jasne, bez odsúdenia a láskavo,” povedal, že vzorom správania je pre nich Ježiš a preto nikdy nemá vylučovať jednotlivca.  Gender ideológia je podľa biskupa reálnou vecou.

Aký príhovor si biskup Jozef Haľko pre divákov a čitateľov Novín PLUS TV JOJ pripravil? Dozviete sa vo videu:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie