Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Agónia Za ľudí sa končí: Ministerka Kolíková vstupuje do klubu SaS. Zo Za ľudí odchádza aj ďalšia žena
Zdielať na

Agónia Za ľudí sa končí: Ministerka Kolíková vstupuje do klubu SaS. Zo Za ľudí odchádza aj ďalšia žena

BRATISLAVA / Koniec hádok a bojov? Na stredu (7. 9. 2021) ráno naplánovalo tlačové oddelenie strany SaS tlačovú konferenciu. Okrem ministra a lídra strany Richarda Sulíka a ministerky Márie Kolíkovej (Za ľudí) sa na tlačovej konferencii objaví aj predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. Podľa zistení Novín PLUS TV JOJ oznámi táto neštandardná trojica dlho očakávaný prestup.

O tom, že frakcia Márie Kolíkovej uvažuje o prestupe do poslaneckého klubu strany SaS, sa hovorí už pár týždňov. Napriek tomu to väčšina dotknutých popierala. "Nemám informáciu, že by poslanecký klub strany Za ľudí zanikol, a preto je téma bezpredmetná," povedala pred pár týždňami Anna Zemanová v reakcii pre Noviny PLUS TV JOJ. 

V tom čase však "chodbové reči" potvrdil aj predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Viac sa dozviete vo videu. 

​Novinám PLUS TV JOJ však tento prestup potvrdil j ďalší zdroj z prostredia koalície s tým, že Mária Kolíková do poslaneckého klubu SaS nepôjde sama, ale spolu s ňou opustia stranu aj poslanci, ktorí sú súčasťou jej frakcie.

Situácia bude neľahká

Odchod šiestich poslancov by podľa politológa Jozefa Lenča znamenal zánik poslenckého klubu Za ľudí. Rieši sa, že vstupom do SaS by Mária Kolíková prišla o post ministerky spravodlivosti. "Tým pádom by, ale Veronika Remišová prišla o ďalšiu poslankyňu a zostala by jej len jedna," vyjadril sa pre Noviny PLUS s tým, že ak by Mária Kolíková o ministerstvo prišla, vrátila by sa totiž do parlamentu.

"Veronika Remišová môže momentálne žonglovať len s priazňou Igora Matoviča," poznamenal politológ Jozef Lenč pričom zdôraznil, že len tak by jej zostalo ministerstvo a to napriek tomu, že by jej zostali len traja poslanci. "Aj to len za predpokladu, že by sa nejako inak nerozhodli Juraj Šeliga a Jana Žitňanská," dodal na záver. 

Marcinková hlási odchod

Poslankyňa a predsedníčka výboru pre európske záležitosti ohlásila svoj odchod zo strany Za ľudí, pričom túto etapu označila za lekciu. "V živote som si myslela, že keď niečo robíte naozaj úprimne, veríte tomu a dáte do toho maximálne úsilie - vyjde to. Povedala som to aj Andrejovi Kiskovi na jednom z našich prvých stretnutí, s dovetkom, že práve preto bude prezidentom. Mala som v tom čase 20 rokov. Nad mojou teóriou sa pousmial. Povedal, že sa mýlim a začal mi opisovať všetky svoje veľké neúspechy. Od toho momentu prešlo 10 rokov, a popri pozitívnych miľníkoch v jeho tíme, ktoré posunuli Slovensko o krok ďalej od mafiánskych praktík Smeru, definitívne podpisujem aj spoločný neúspech," uviedla poslankyňa na sociálnej sieti. 

"Dnes, po niekoľkých mesiacoch úsilia o zachránu tejto strany a ďalšieho jej vývoja, tento boj vzdávam. Stranu uniesli ľudia, ktorých hodnoty sa od tých, na ktorých sme stranu zakladali, veľmi líšia. Preto vystupujem zo strany Za ľudí a z jej orgánov," pokračovala ďalej s tým, že do strany vložila ideály, úspory a veľa času a energie. "S nadšením som spoznávala ľudí, ktorí sa k nám pridávali. Veronika Remišová patrila medzi nich. Dnes sa mi s jej menom spája asi najužitočnejšia lekcia, akú som zatiaľ v politike dostala - nedávať záruky za druhých, iba sám za seba," spresnila poslankyňa vo svojom príspevku.

"Nebudem klamať. Prežívam veľké osobné sklamanie, ale moju snahu odstraňovať krivdy na ľudských právach a zlepšovať postavenie slovenských rodín to nijako neovplyvní. Zo svojej práce nepoľavím! Ďakujem vám, že mi v tomto úsilí vyjadrujete podporu, a svojimi návrhmi mi ukazujete, čo treba ďalej zlepšovať. Vážim si to," uviedla  s poďakovaním všetkým, ktorí do projektu Za ľudí investovali svoj čas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie