Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na odchod Kolíkovej frakcie reagujú ministri aj politici: Matovič tvrdí, že koalíčná dohoda stále platí
Zdielať na

Na odchod Kolíkovej frakcie reagujú ministri aj politici: Matovič tvrdí, že koalíčná dohoda stále platí

BRATISLAVA / O svojom odchode informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na spoločnom brífingu v parlamente spolu s predsedníčkou poslaneckého klubu SaS Annou Zemanovou, ale aj predsedom SaS a zároveň ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Ako reagujú koaliční partneri?

Mária Kolíková sa rozhodla patovú situáciu v strane Za ľudí vyriešiť odchodom. Jej frakcia vstupuje do poslaneckého klubu SaS. Strana má jedinú podmienku - Mária Kolíková musí zostať ministerkou spravodlivosti. 

Podľa Veroniky Remišovej to je zrada

"Hoci to na verejnosti popierali a všetkých zavádzali, skupinka Márie Kolíkovej už dlhý čas hľadala cestu, ako stranu Za ľudí aj poškodiť, aj si zachovať svoje funkcie, ktoré vďaka strane a jej členom získali. Prestup skupinky Márie Kolíkovej k SaS je zradou stoviek členov strany ZA ĽUDÍ, vďaka ktorým má skupinka svoje funkcie vo vláde, aj v parlamente. Je to zrada voličov strany, ktorí im dali hlas na základe programu Za ľudí a hodnotovej orientácie stredopravej nepopulistickej politickej strany," uviedla ministerka a podpredsedníčka vlády Veronika Remišová, ktorá aktuálne ostala bez poslaneckého klubu. 

"Poslanci skupinky pani Kolíkovej dostali od ľudí mandát na presadzovanie programu strany ZA ĽUDÍ,  nie programu neoliberálnej ideológie do všetkých aspektov života spoločnosti. Práve naopak, ľuďom sme sľúbili, že  nebudeme otvárať ideologické boje, viac sa sústredíme na prácu a na rozumné riešenia, ktoré nerozdeľujú už i tak veľmi rozdelenú spoločnosť. Ľuďom sme sľúbili, že budeme bojovať proti korupcii a budeme robiť reformy, ale zároveň chrániť ľudskú dôstojnosť, podporovať rodiny a presadzovať zodpovedný, ale aj sociálne citlivý, prístup k verejným financiám," poznamenala s tým, že strana ľuďom sľúbila, že sa nebude uchyľovať k populistickým zjednodušeniam, ale pôjde cestou tvrdej práce.  

"A my, členovia strany Za ľudí, svoj sľub plníme. Po odchode skupinky funkcionárov bude strana Za ľudí presadzovať svoje hodnoty ešte neúnavnejšie. Stovky členov strany v regiónoch chcú pracovať na reštarte strany, založenom na dobrých a rozumných riešeniach pre Slovensko. Našim zásadným postojom je neuhýbanie v hodnotách, ku ktorým sa strana hlási. Tento základ je pevný a na tomto základe postavíme stranu Za ľudí na nohy," pokračovala. 

"Bývalým kolegom prajeme všetko dobré a veríme, že v novej zostave sa budú viac venovať práci a menej hádkam a politikárčeniu. Budú musieť, keďže strana SaS má s frakciami svoje dlhoročné skúsenosti," poznamenala a zdôraznila, že predsedníctvo strany Za ľudí sa stretne budúci týždeň. 

Matovič Kolíkovej neverí

Minister financií a líder OĽano Igor Matovič niekoľkokrát zopakoval, že koaličná dohoda platí. "Nie je tajomstvom, že Mária Kolíková nemá moju dôveru," povedal pred rokovaním vlády pre Noviny PLUS TV JOJ. Dlhodobo sa ako náhradný kandidát na post ministra spravodlivosti spomína a skloňuje Juraj Šeliga. Vie si ho Matoič predstaviť ako ministra spravodlivosti? "To už ste príliš ďaleko," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. 

​Milan Krajniak chce počkať na koaličnú radu

MInister práca, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak chce počkať na koaličnú radu. Ozrejmil to pred rokovaním vlády s tým, že svoj osobný názor komunikovať nechce. Minister práce zo Sme rodina uviedol, že situáciu treba najprv prerokovať za zatvorenými dverami a až potom sa verejne vyjadrovať. Viac sa dozviete vo videu.

Ako situáciu vníma Jaroslav Naď? Dozviete sa vo videu

​​Peter Pčolinský tvrdí, že názov Za ľudí už v koaličnej zmluve nemá miesto

"Rešpektujem rozhodnutie skupiny poslancov okolo pani ministerky Kolíkovej vstúpiť do poslaneckého klubu SaS. Matematicky to vychádza tak, že ministerkou by mala zostať. Čo však je pre mňa otázka, je prehodnotenie koaličnej zmluvy. Dnes de facto zanikol poslanecký klub Za ľudí. Názov Za ľudí by mal ísť z koaličnej zmluvy preč,“ povedal Pčolinský.

Pre Pčolinského je tiež otázkou, koľko poslancov teraz zastupuje vicepremiérku a predsedníčku koaličnej strany Za ľudí Veroniku Remišovú. "Či ten počet je skôr adekvátny tomu, aby mali nejaké ministerstvo,“ poznamenal šéf klubu Sme rodina. Podľa neho je to téma pre koaličnú radu.

Na otázku, či by bolo riešením, keby zvyšní poslanci okolo Remišovej prešli do hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Pčolinský odpovedal, že by bolo fajn, aby sa to nejakým spôsobom upratalo. "Nie je v poriadku, že nejakí nezaradení poslanci by mali byť dnes súčasťou koaličnej zmluvy. Najlepšie by bolo, keby sa to vyriešilo čím skôr,“ dodal Pčolinský.

Z klubu Za ľudí odišli poslanci Vladimír Ledecký, Tomáš Lehotský, Marek Hattas, Michal Luciak, Vladimíra Marcinková a Ján Benčík. Posledný menovaný nie je členom Za ľudí, iba za ňu kandidoval v parlamentných voľbách. V poslaneckom klube SaS budú fungovať ako platforma Za spravodlivé Slovensko, nevytvoria teda žiaden nový politický subjekt ani nevstupujú do strany SaS. Poslanecký klub SaS tak bude mať po novom 19 členov.

Reaguje aj bývalý člen Za ľudí

Podľa odborníka na zahraničie Tomáša Valáška strana Za ľudí tak, ako ju poznal a pomáhal zakladať, týmto skončila. "Poslanecký klub dnes zanikol (pokiaľ mu OĽaNO nehodí záchranné koleso "pôžičkou“ poslancov). Strana ako taká ho bude zrejme nasledovať do hrobu. Mám v skupine okolo Márie Kolíkovej veľa kamarátov a dúfam, že sa rozhodli správne. Ale zároveň dnešným krokom definitívne spojili svoj osud s koalíciou Igora Matoviča a Borisa Kollára. Viem, že im tá asociácia nie je milá, ale je to ich slobodná voľba," uviedol vo svojom výhlásení pričom zdôraznil, že on sa rozhodol inak. 
"Koalícii neupieram dobré úmysly, ale rozchádzam sa s ňou zásadne v metódach. Je málo „chcieť robiť dobre“; treba to aj vedieť urobiť správne. A to sa koalícii opakovane nedarí, či v manažmente pandémie, či – aktuálne – v spôsobe, akým postupujú silové rezorty pod jej vedením," pokračoval vo svojom vyjadrení s tým, že nestačí len potrestať zločiny z éry Smeru.

"Treba to urobiť tak, aby sme pritom nezničili inštitúcie tohto štátu. Ak nám záleží na demokracii, malo by nás trápiť, že za posledného pol roka sledujeme už druhú vojnu medzi inštitúciami, ktoré o právach či bezpečnosti nás všetkých rozhodujú. Najskôr prestrelka medzi SIS a vyšetrovateľmi polície, teraz medzi generálnou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou, a tiež otvorená vojna medzi vyšetrovacími tímami polície," poznamenal k nosnej téme tejto koalície.  

"Reputáciu kľúčových inštitúcií tohto štátu ťahajú tieto spory na dno. Prečo je to dôležité? Lebo demokracia bez fungujúcich inštitúcii je fantázia. Nestačí si len povedať, že všetci sme si rovní; niekto musí denne rozhodovať o tých tisícoch konfliktov medzi vôľou väčšiny a právami menšiny, medzi spravodlivými a skrivodlivými či medzi dvoma legitímnymi názormi – a rozhodnúť tak, aby bolo pravde a rovnosti učinené čo najviac zadosť. Ak tieto inštitúcie opakovane zlyhávajú, skôr či neskôr začnú reči o potrebe silnej ruky, báťušku či führera, ktorý rozhodne bez prieťahov," dodal  na záver s tým, že Slovensko potrebuje alternatívu nielen Hlasosmeru, ale aj súčasnej koalícii s jej prešľapmi.

"A takú alternatívu pomáham budovať v Progresívnom Slovensku. A každá ďalšia správa o ohýbaní pravidiel v silových rezortoch, o žalostne malej úrovni preočkovania starších ľudí v momente začiatku tretej vlny pandémie ma len utvrdzuje v správnosti tohto rozhodnutia," zakončil nezaradený poslanec, ktorý pred časom vstúpil do mimoparlamentného Progresívneho Slovenska. 

Kollár: Nebudem tlačiť na Remišovú, aby zrušila svoju stranu

Boris Kollár potvrdil, že s Richardom Sulíkom o spojení hovoril. Na druhej strane je rád, že konečne sa skončí boj i stoličky v strane Za Ľudí. K rozdeleniu kresiel v koalícii je podľa neho platná koaličná zmluva a dokumenty sa majú plniť. Ak sa má niečo meniť, potom by sa hýbalo viac postov podľa Kollára. Nie je možné neotvoriť dohodu, ak chce niekto meniť pomery

"Verím, že konečne budeme mať viac času na riešenie dôležitých vecí, aby sme konečne splnili svoje sľuby," reagoval Boris Kollár na odchod Márie Kolíkovej. "Veľmi ma mrzelo čo sa dialo v strane Za ľudí, som rád, že je koniec a Veronike Remišovej želám veľa síl, aby mohla viesť stranu." 

"Musíme riešiť koaličné dohody, pretože každý z nás by mal dodržiavať veci na ktorých sme sa dohodli. Nebudem od nikoho nič žiadať, jedná sa len o to, aby sme rešpektovali veci na ktorých sme sa dohodli. Nerobím si žiadny nárok na to, aby si niekto vymieňal stoličky." Boris Kollár uviedol, že aj naďalej rešpektuje Máriu Kolíkovú na poste ministerky spravodlivosti. 

Nešťastný Šeliga

Pocity z dnešných informácií prirovnal ku gastroskopickému vyšetreniu, ktoré absolvoval. "V prvom rade mi príde prinajmenšom slušné stretnúť sa osobne na predsedníctve strany a povedať to, ako veci vidím, najprv kolegom do očí a až potom to povedať verejnosti. Rovnako mi príde korektné o tom hovoriť s premiérom. Koniec koncov viete, čo sa hovorí o rozchodoch cez smsky a kto sa rozchádza cez smsky …," napísal na sociálnej sieti a dodal, že vždy v ťažkej chvíli sa sám seba pýta, prečo tú politiku robí, prečo som do nej vstúpil a či to má zmysel.

"Svet chvalabohu nie je rozdelený na Kolíkovej časť a Remišovej časť. A aj keď sa dnes mnohí cítia ako víťazi, faktom je, že porazení boli tí, čo strane Za ľudí verili, že egá nie sú na prvom mieste. Stále vidím zmysel podporovať vládu, ktorá bojuje proti korupcii a snaží sa stáť na strane spravodlivosti. Preto som v politike a to budem robiť do posledného dňa trvania môjho mandátu. Aj keby som zostal sám vojak v poli," pokračoval ďalej s týjm, že stranu sa snažil držať pokope do poslednej chvíle.

"Pretože toto nebol hodnotový alebo programový spor, ale spor o to, kto bude predsedníčka strany. Dnešok je pre mňa nová situácia, o ktorej som sa dozvedel, žiaľ, z médií a zostal som len ticho sedieť hľadiac na televíznu obrazovku. Ako píšem - chcem sa stretnúť s predsedníctvom strany, ktoré bude v priebehu pár dní a tam povedať, ako sa u mňa veci majú," dodal s tým, že kolegom drží palce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie