Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Politológ Jozef Lenč: Remišová bola v Za ľudí Trójskym koňom Igora Matoviča. Zničil to, čo od začiatku nenávidel
Zdielať na

Politológ Jozef Lenč: Remišová bola v Za ľudí Trójskym koňom Igora Matoviča. Zničil to, čo od začiatku nenávidel

BRATISLAVA / Poslanecký klub strany Za ľudí, ktorú zakladal exprezident Andrej Kiska, sa dnes definitívne rozpadol. Do klubu vstúpilo všetkých šesť poslancov, ktorí tvorili frakciu Márie Kolíkovej. Poslanci sa s predsedníčkou Remišovou dostali do konfliktu kvôli jej spôsobu vedenia strany. Označili ho za nedemokratický a odporujúci ideálom, na ktorých strana vznikla.

Všetko to začalo pred rokovaním vlády a možným prerieknutím expremiéra a ministra financií Igora Matoviča. "Veronika Remišová si myslím, že nikdy reálne z OĽaNO neodišla, chvíľku pobudla niekde, zablúdila a je možné, že sa niekedy vráti," odpovedal na otázku, či je možné, že sa Veronika Remišová opäť prikloní k OĽaNO. 

Otázka padla potom, čo dnes oznámili odchod z poslaneckého klubu šiesti poslanci na čele s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Vyzerá to, že postoj v koalícii nie je jednotný. Richard Sulík dnes na tlačovej konferencii povedal, že predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) chce, aby zostala ministerkou.

Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič zase tvrdí, že otvorenie koaličnej zmluvy by mohlo znamenať aj pád vlády. "Koaličná dohoda je platná, ak niekto chce povaliť ďalšiu vládu, ďalšiu koalíciu, tak nech vypovie koaličnú dohodu," reagoval pred rokovaním vlády.

Politológ Lenč: Remišová bola Trójskym koňom Igora Matoviča v Za ľudí

Preriekol sa minister financií? "Neprekvapilo by ma to," zareagoval politológ s tým, že ministerku a podpredsedníčku vlády označil za Trójskeho koňa. "Bola Trójskym koňom v strane Za ľudí," odpovedal Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"To akým spôsobom Veronika Remišová viedla rokovania a s tým, aký bol výsledok týchto rokovaní a čo vlastne vybavila pre stranu, tak tam bola primárne jej osoba. Väčšina jej vyjadrení v rámci koalície bola skôr promatovičovská a aj jej rétorika smerom k verejnosti a toľko spomínané pexeso, to všetko boli "matovičoviny","zhodnotil politológ a dodal, že o prípadnej dohode oboch aktérov nechce špekulovať. 

"Mohlo ísť aj o to, že krv nie je voda, ale aj o to, že stará láska nehrdzavie. V každom prípade to dopadlo tak, že tú stranu, ktorú od jej počiatku Igor Matovič nenávidel, Veronika Remišová zruinovala," uzavrel politológ s tým, že predvídať ďalší vývoj je v tejto koalícii prakticky nemožné. 

"Boris Kollár povie niečo v nedeľu a niečo iné v stredu, čo sa týka pozície Veroniky Remišovej a jej štyroch, alebo dvoch poslancov. Dnes napríklad prišiel s bizarnou vecou, že by mohol existovať poslanecký klub. Nič, čo by bolo viac za hranicou zvyšku zdravého rozumu a zachovávania aspoň zvyšku pravidiel, ktoré tu doposiaľ platili, sme tu zatiaľ nemali," povedal odborník Lenč a zdôraznil, že SaS a Richard Sulík sa už nejeden krát vyhrážali silnými krokmi a napokon neurobili nič. 

Ďalším príkladom je podľa politológa Igor Matovič, ktorý sám, alebo ústami Jaroslava Naďa trvá na tom, že strana Za ľudí by mali mať dve ministerstvá. "To si tiež neviem reálne predstaviť, ako to chcú naplniť s tým ľudským potenciálom čo zostal v Za ľudí, urobiť. Rovnako si neviem predstaviť, ako by odstavili ministerku, ktorú doteraz  tlačili dopredu ako bojovníčku za spravodlivosť a proti korupcii, len preto, že má Veronika Remišová bobo," uzavrel Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Najčítanejšie