Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
EXKLUZÍVNE exšéf SIS Vladimír Pčolinský: Na Slovensku panuje otvorená vojna bezpečnostných zložiek
Zdielať na

EXKLUZÍVNE exšéf SIS Vladimír Pčolinský: Na Slovensku panuje otvorená vojna bezpečnostných zložiek

BRATISLAVA / S bývalým riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským sa v štúdiu TV JOJ porozprával reportér TV JOJ Samuel Migaľ. Vladimír Pčolinský je na slobode týždeň a návrat z väzby sa mu zdal mimoriadne ťažký. Ľahšie si zvykal na väzenie, než na návrat z neho.

V Leopoldove videl Mariána Kočnera. "Tým, že som bol v kolúznej väzbe som bol izolovaný od okolitého sveta," povedal exšéf SIS s tým, že sa mohol dívať len von oknom a odtiaľ pozoroval väzňov. V Justičnom paláci mu vydával veci mafián Ondrejčák. 

Život za mrežami

Vladimír Pčolinský uviedol, že najviac času sa snaží tráviť s rodinou, pretože tá mu vo väzbe chýbala najviac. "Najhoršia bola nuda," vyjadril sa Pčolinský a dodal, že väzni si môžu požičať len dve knihy do mesiaca. Knihy mu prichádzali v balíkoch z domova. "Ak čítate tempom 400 až 500 strán denne, tak sa tie knihy pomerne rýchlo minú" poznamenal Vladimír Pčolinský nominant hnutia Sme rodina. Knihy na čítanie mu sprostredkovával aj kaplán. 

Problém mal Pčolinský aj so stravou, nakoľko je diabetik. Raz za týždeň mal možnosť nakúpiť si jedlo v bufete, ale to tiež nevyhovovalo jeho diéte. Napriek tomu sa mu podarilo schudnúť 6 kilogramov a aj hodnoty cukru sa mu podarili držať v norme.

"Najviac ma prekvapilo, že ma nič neprekvapilo," poznamenal pobavene s tým, že za múrmi väznice v Leopoldove nezažil nič, čo by nepočul už predtým. Pčolinský si chválil aj ľudskosť príslušníkov zboru justičnej stráže. "Práca je ťažká a robia si ju dobre," zdôraznil Pčolinský. 

"Ak budem nabudúce odchádzať z Leopoldova, tak pôjdem vlakom," zavtipkoval Pčolinský, čím reagoval na poznámky ohľadom auta, ktoré ho z Leopoldova viezlo. Vysvetlil, že luxusný automobil patrí advokátskej kancelárii, ktorá ho zastupuje. 

O čom je celá kauza?

S vyšetrovacím spisom sa zoznamoval pred dvoma týždňami. "NAKA takým spôsobom zasahovala, lebo som mal početnú ochranku," poznamenal exšéf SIS na margo svojho zadržania. Potvrdil, že ak by dostal predvolanie, prišiel by a zatknúť by ho mohli aj bez divadla. "Mal som v byte maloleté dieťa, nebol žiadny dôvod na takýto postup," pokračoval Pčolinský s tým, že zasiahnuť ochranke zakázal. 

Exšéf SIS na margo svojho obvinenia poznamenal, že celá táto kauza sa dotýka spravodajského rozpracovania určitej osoby a obsahuje množstvo utajovaných skutočností. Pčolinský špecifikoval, že sú obsiahnuté v utajenej prílohe vyšetrovacieho spisu. Nahliadnuť sa do nej dá v utajenom režime. "Ak by to urobil tak by zistil, že skutok sa tak nemohol stať ani v čase, ani čo sa týka skutkovej klasifikácie," spresnil a potvrdil, že to bol Zoroslav Kollár a rozpracovaný bol výlučne na jeho podnet.

Úplatky a nezrovnalosti

"Po nástupe na post riaditeľa SIS som zistil, že existujú rezervy v určitých činnostiach... zadal som nové ciele rozpracovania a Zoroslav Kollár bol jedným z cieľov," povedal s tým, že bol v záujme spravodajskej služby a to z toho dôvodu, čo Pčolinský za posledné roky registroval. "Možno by bolo treba urobiť anketu medzi riaditeľmi spravodajských služieb," opäť zavtipkoval Pčolinský pričom povedal, že pre niekoho je to veľa a pre iného málo. O sumu však podľa exšéfa SIS nejde.

Boris Beňa podľa Pčolinského zohral kľúčovú úlohu, pretože jediný presne popísal, ako mali balíky vyzerať, a z akých bankoviek sa mali skladať, pričom malo ísť o 200 a 100 eurové bankovky. "Keď ich vydal, objavilo sa tam dvadsať 50 eurových bankoviek," zdôraznil Pčolinský s tým, že pritom obsah obálok tri krát presne podpísal. Nezrovnalosti boli podľa Pčolinského aj vo farbe obálok. Na bankovkách pritom boli len odtlačky a stopy DNA Borisa Beňu. Všetky ostatné, ktoré tam mali byť chýbali. 

Celý exkluzívny rozhovor s bývalým riaditeľom Slovenskej informačnej služby Vladimírom Pčolinským si môžete pozrieť vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie