Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Svedkovia Liehovovi na čele s pípežom poslali splnomocnenkyni Anne Záborskej otvorený list, tá za tým vidí pogrom
Zdielať na

Svedkovia Liehovovi na čele s pípežom poslali splnomocnenkyni Anne Záborskej otvorený list, tá za tým vidí pogrom

BRATISLAVA / V úrade ešte nebola ani 24 hodín a už sa jej ušiel otvorený list. Splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania sa stala Anna Záborská (KÚ), ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke Matovičovho hnutia OĽaNO. Otvoreným listom sa na ňu obrátili Svedkovia Liehovovi v čele s Archnalejom Gabrilejom. Čo od splnomocnenkyne požadujú?

Splnomocnenkyňou vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia je poslankyňa Národnej rady SR Anna Záborská (OĽaNO). V stredu (8.9.2021) to schválil vládny kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO). Splnomocnenec vykonáva svoju funkciu bez nároku na odmenu.

Vláda vytvorila nový post vládneho splnomocnenca na základe svojho programového vyhlásenia vlády, v ktorom uviedla, že si uvedomuje rastúcu závažnosť problému porušovania slobody myslenia, svedomia a náboženstva vo svete. Preto plánuje aktívne podporiť participáciu na aktivitách medzinárodného spoločenstva cez Medzinárodnú alianciu pre podporu náboženskej slobody.

Čo je úlohou splnomocnenca?

V rámci svojej pôsobnosti splnomocnenec pracuje na systémových opatreniach s cieľom ochrany posilnenia slobody vierovyznania alebo presvedčenia a buduje osvetu na Slovensku. Napríklad v oblasti prínosu cirkví a náboženských spoločností pre občiansky a spoločenský život či potreby medzináboženského dialógu a prevencie náboženského extrémizmu. Úlohou splnomocnenca je monitorovať aktuálnu situáciu v oblasti dodržiavania slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Tiež systematicky skúma možnosti využitia ďalších nástrojov adresnej pomoci komunitám prenasledovaným pre vierovyznanie alebo presvedčenie vo svete a rozvíja ich.

Prosba o pomoc prišla rýchlo

"Vážená pani Anna Záborská, V prvom rade mi dovoľte, z celej mojej pečene zagratulovať Vám, pani Anna Zaborska - Kresťanská únia , k zvoleniu za splnomocnenkyňu pre ochranu náboženskej slobody a slobody presvedčenia. Vo funkcii Vám prajem veľa šťastia a nech mocný Liehova sprevádza vaše kroky," začal otvorený list pre novú splnomocnenkyňu z pera Gabriela Žifčáka, ktorý je zakladateľom Svedkov Liehovových. 
"Zároveň Vás pani Záborská, ako zastupiteľ cirkvi Svedkovia Liehovovi na celom svete, prosím, o pomoc. Pomôžte zabrániť neprávosti páchanej na našich veriacich a zabojujte aj za našu náboženskú slobodu a presvedčenie. Svedkovia Liehovovi sú cirkvou naozaj početnou a na sociálnych sietiach sa k nám hlási približne 120 000 ľudí, čo podľa výsledkov sčítania obyvateľstva z roku 2011 znamená, že sa radíme do top 5 najväčších cirkví na Slovensku," informovali v otvorenom liste s tým, že nemajú pocit, že by boli dodržiavané ich práva. 

Žiaľ, naše práva a náboženské slobody sú stále zatláčané, ako korok vo vínovej fľaši. Slovenská republika totižto uznáva len registrované cirkvi a postavila zákon tak, aby zaregistrovať novú cirkev bolo nemožné, ako vstať v sobotu ráno z postele pred deviatou," pokračovali v otvorenom liste, ktorý adresovali novej splnomocnenkyni pre slobodu vierovyznania. 
"A tu sa chceme obrátiť práve na Vás pani Anna Záborská. Zvolením do funkcie ste sa stali ochrankyňou slobody všetkých náboženstiev a presvedčení. Naša cirkev už chystá zber 50 000 čestných prehlásení potrebných na jej zaregistrovanie. Veríme, že nám následne budete nápomocnou pri samotnej registrácii na Ministerstve Kultúry. Samozrejme, že Vás za to radi pozveme na jedno," uviedol Archnalej Gabrilej, ktorý sa označuje za pípeža Svedkov Liehovových. 
"Pri príležitosti tejto spolupráce a pomoci by sme sa radi s Vami stretli osobne a dohodli ďalšie postupy. Ako termín a miesto stretnutia navrhujeme 23. september 2021 v Bratislave, ale samozrejme, sa Vám prispôsobime. Dlhé roky sme čakali práve na Vás pani Záborská a veríme, že nás nesklamete. S pozdravom Liehova zaplať, Anna do Vašich rúk porúčam našu nádej. Archnalej Gabrilej, pípež," dodal na záver. 

Zhrozená Záborská

Podľa poslankyne a splnomocnenkyne pre slobodu vierovyznania a náboženského presvedčenia je takýto list poburujúci. "Z môjho pohľadu ide o pohoršujúci status, ktorý ďaleko prekročil hranice kultúrnosti. Normálne by som na to nereagovala, ale už nemožno zostať ticho," vyjadrila sa poslankyňa a splnomocnenkyňa Anna Záborská pre Noviny PLUS TV JOJ. 
"Zosmiešňovanie základných ľudských práv, kam nepochybne sloboda vierovyznania a presvedčenia patria, je jedným z prvých krokov k popretiu základných ľudských práv ako celku a teda k zničeniu demokratického a právneho štátu. Možno to vyzerá na prvý pohľad zábavne, ale história nás učí, že aj pogromy sa začínali zosmiešňovaním," dodala vo svojom stanovisku pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Anna Záborská absolvovala štúdium v roku 1972 na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine. Za poslankyňu NR SR bola prvýkrát zvolená v roku 1998 a na tejto pozícii ostala až do roku 2006. Od roku 2004 do 2019 bola poslankyňou Európskeho parlamentu a v roku 2020 sa opäť stala poslankyňou Národnej rady SR. Záborská vo svojom životopise uviedla, že bola spoluautorkou niekoľko desiatok rezolúcií EP, ktoré protestovali proti prenasledovaniu kresťanov a príslušníkov iných náboženstiev v mnohých krajinách.

Poslanci to vidia inak

Na reakcie sme sa spýtali nielen koaličných, ale aj opozičných členov parlamentného výboru pre kultúru a médiá, ktorý vedie Kristián Čekovský (OĽaNO). Ako sa k otvorenému listu postavili a majú Svedkovia Liehovovi ich podporu? Dozviete sa vo videách.

Ja im fandím, uviedol predseda výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský

Monika Kozelová (OĽaNO) sa k nim dokonca prihlásila v sčítaní obyvateľstva

​Podporil by ich aj nezaradený poslanec Miroslav Kollár (Spolu)

​Podľa Dušana Jarjabka (Smer-SD) sú Svedkovia Liehovovi mimoriadne sympatickou organizáciou 

Súvisiace články

Najčítanejšie