Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bývalý takáčovec Matej Zeman ide do väzby, rozhodol o tom špecializovaný trestný súd
Zdielať na

Bývalý takáčovec Matej Zeman ide do väzby, rozhodol o tom špecializovaný trestný súd

BRATISLAVA / Polícia mala podľa zdroja TVJOJ dnes skoro ráno zadržať bývalého člena mafiánskej skupiny Takáčovcov, Mateja Zemana. Pred časom naňho bratislavský súd vydal zatykač v súvislosti s kauzou podozrenia z manipulácie svedkov. Zeman však mal počas prerušenej akcie Úradu inšpekčnej služby ujsť za hranice Slovenska a dlhodobo sa zdržiaval v Chorvátsku, kde požiadal o azyl.

Podľa informácií TV JOJ Zemana zadržala Národná kriminálna agentúra na hraniciach. K jeho zadržaniu podľa zdroja došlo na hraničnom priechode Rajka s Maďarskom. Na tom istom mieste, ako pred časom NAKA zadržala aj jeho priateľa Petra Petrova, prezývaného Tiger.

Od 15tej v Pezinku na Špecializovanom súde rozhodoval o vzatí do väzby Mateja Zemana. Matej Zeman, prezývaný "Zemák" sa dlhodobo nachádzal v Chorvátsku. Podľa informácií TV JOJ sa o väzbe rozhodovalo pre štyri rôzne skutky, ktoré mu špeciálna prokuratúra kladie za vinu. Obhajoba Mateja Zemana prisľúbila vyjadrenie po skončení súdu. 

Matej Zeman ide do väzby: Všetky skutky odmieta

Mateja Zemana priviezla policajná eskorta do Pezinka krátko pred pol treťou popoludní. Po chvíli sa v areáli špecializovaného trestného súdu objavili aj jeho obhajcovia.

Špecializovaný trestný súd dnes vzal do väzby Mateja Zemana z dôvodu, že je tam obava z úteku alebo pokračovania trestnej činnosti. "Skutky, ktoré sa mu kladú za vinu sú dva obzvlášť závažné zločiny vydierania, prečin podplácania a trestný čin založenia a podporovania zločineckej skupiny," vyjadril sa službu konajúci prokurátor Matúš Harkabus. "Pri výsluchu využil svoje právo a k veci nevypovedal," odpovedal na otázku ako obvinenia vníma Matej Zeman prokurátor Matúš Harkabus. Pre televíziu JOJ v auguste uviedol, že chce spolupracovať. Vyzerá to tak, že jeho aktuálne zadržanie odpovedá na otázku, s kým. Nasvedčujú tomu aj čudné okolnosti jeho návratu na Slovensko. Podľa informácií TV JOJ vyšetrovatelia inšpekcie sa o Zemanovom zatknutí dozvedeli podstatne neskôr. Jeho advokátka povedala, že sa vrátil hlavne preto, že inšpekcia, ktorá ho tak veľmi chcela zatknúť s ním nekomunikuje. 

"Podľa paragrafu 71 odsek 1 A a C a odsek 3 písmeno C ostáva klient vo väzbe. Je to teda úteková väzba a z obavy pokračovania trestnej činnosti," vyjadrila sa obhajkyňa Ivana Štefánková. "Boli tam dôvody, že obvinenia, ktoré sú vznesené na Úrade inšpekčnej služby tak tam už vyše dvoch mesiacov neboli robené žiadne úkony voči môjmu klientovi a bolo to dlho a aj rodinné okolnosti," uviedla obhajkyňa ako vysvetlenie, prečo sa Matej Zeman vrátil na Slovensko. Podľa obhajkyne bol jej klient Matej Zeman prekvapený z rozhodnutia súdu. "Bol prekvapený, ale teda musíme sa s tým popasovať," reagovala obhajkyňa. Rozhodnutie špecializovaného trestného súdu o väzbe ešte nie je právoplatné. O sťažnosti Mateja Zemana ešte bude rozhodovať najvyšší súd.

Matej Zeman je bývalý člen zločineckej skupiny Takáčovci, ktorý je svedkom vo viacerých trestných veciach, vrátane kauzy bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Súvisiace články

Najčítanejšie