Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svedkom Liehovovým pomáha aj Miro Žiak zo SaS: Ak sa s nami Záborská nestretne, podám návrh na jej odvolanie
Zdielať na

Svedkom Liehovovým pomáha aj Miro Žiak zo SaS: Ak sa s nami Záborská nestretne, podám návrh na jej odvolanie

BRATISLAVA / Hoci si mnohí myslia, že ide o satiru, opak je pravdou. Svedkovia Liehovovi na čele s Archnalejom Gabrielejom to myslia vážne a podporu majú aj v koaličnej strane SaS. Koaličný poslanec Miroslav Žiak pre Noviny PLUS TV JOJ potvrdil, že aktuálne pracujú Svedkovia Liehovovi s právnikmi na tom, aby cirkev bez problémov zaregistrovali. Posledné slovo však má ministerstvo kultúry, kde má mať značný vplyv aj KBS.

Všetko sa to začalo ešte pred pár mesiacmi, keď pípež Svedkov Liehovových Archnalej Gabrilej, vlastným menom Gabriel Žifčák, povzbudil svojich priaznivcov, aby sa k jeho cirkvi prihlásili počas sčítania obyvateľstva. 

"Dajú sa Svedkovia Liehovovi zaregistrovať ako naozajstná cirkev? Komu pôjdu peniaze ak sa sčítam ako Svedkovia Liehovovi? Čo mám vlastne do sčítacieho formulára napísať? Na to všetko vám Archnalej odpovie v dnešnej kázni. Vypálen!" napísal vtedy Archnalej Gabrilej na oficiálnej stránke na sociálnej sieti. V priloženom videu vysvetľuje aj to, prečo je zaregistrovať novú cirkev tak náročné. 

Potom, čo sa novou splnomocnenkyňou vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania, alebo presvedčenia stala Anna Záborská (KÚ), ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátnej listine OĽaNO, jej pípež Archnalej Gabrilej poslal otvorený list. V ňom novú splnomocnenkyňu žiada o stretnutie a pomoc s registráciou. A nie je v tom sám. Svedkov Liehovových podporuje aj poslanec za SaS Miroslav Žiak, ktorý sa snaží aj o odluku cirkvi od štátu, jednu z nesplnených požiadaviek Novembra 89. 

​"Spoločne s Gabom Žifčákom, máme snahu zaregistrovať Svedkov Liehovových ako plnohodnotnú cirkev. V dohľadnom čase teda spúšťame zber potrebných 50 tisíc čestných prehlásení od ľudí, ktorí sa do cirkvi Svedkovia Liehovovi hlásia. Veríme, že pani Záborská, ako splnomocnenkyňa pre náboženské slobody, nám bude nápomocná pri následnej registrácií na ministerstve kultúry. Ak sa nám Svedkov liehovových podarí zaregistrovať s potrebným počtom čestných prehlásení, tak sa stanú štvrtou najväčšou cirkvou na Slovensku," uviedol Miroslav Žiak a pre Noviny PLUS potvrdil, že cirkev Svedkov Liehovových nie je žiadny vtip. 

"Štátny príspevok, ktorý by po registrácii získali by venovali do vzdelávania o problematike závislosti na alkohole, ale zároveň by po celom Slovensku chceli zriadiť kultúrne centrá," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ poslanec Žiak, ktorý dokonca priznal, že ak by im Anna Záborská odmietla pomoc, podal by návrh na jej dovolanie. Viac sa dozviete vo videu:

​Anna Záborská sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadrila, že najprv si musí preštudovať o aké učenie ide. Bude ochotná sa so Svedkami Liehovovými stretnúť? "Zatiaľ neviem, najprv potrebujem získať všetky informácie," reagovala poslankyňa, ktorej sa otvorený list najprv mimoriadne dotkol a videla za ním pogrom. 

Najčítanejšie