Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čo prinesie pápež František našim politikom? Daru nebude chýbať posolstvo a hlbší význam
Zdielať na

Čo prinesie pápež František našim politikom? Daru nebude chýbať posolstvo a hlbší význam

BRATISLAVA / Dary si pre pápeža Františka pripravila prezidentka Zuzana Čaputová, ale aj ďalší politici, ktorí sa so Svätým otcom stretnú. Súčasťou darov budú aj kresbičky detí z Luníka IX, ale aj pozornosti od primátorov či konfederácie poltiických väzňov. Čo prinesie slovenským politikom pápež František?

Svätý otec si z návštevy Slovenska odnesie niekoľko darov a milých spomeniok. Dar dostane od Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS). Konfederácia si pre pápeža pripravila reprodukcie predmetov, ktoré tajne vyrobili politickí väzni. Ide o väzenský ruženec z chleba od Jána Bachratého, väzenskú výšivku - modlitbu od Veroniky Semanovej a väzenský ruženec z povrazu od blahoslaveného dona Titusa Zemana. 

Z návštevy na východe Slovenska si pápež František odnesie aj dary od primátorov Košíc a Prešova, ako aj od predsedov samosprávnych krajov. V metropole východu už prezradili, čo si Svätý Otec odnesie do Vatikánu, dar od radnice v Prešove bude známy až po jeho odchode. Na Luníku IX dostane knižnú publikáciu, ktorú tvoria kresbičky miestnych detí. Vytvorili ich žiaci materskej a základnej školy Ľudmily Podjavorinskej. Rómske deti na kresbičkách vyobrazili radosť zo života.

Dar od pápeža

Okrem duchovných posolstiev prinesie slovenským politikom dar aj sám Svätý otec a spojený bude aj s monumentom Bratislavy. Nie je tajomstovm, že pápež navštívi v Bratislave Dóm sv. Martina. Práve k tomuto svätcovi má pápež špeciálny vzťah. Ako v Analýzach Na hrane uviedol pomocný biskup Jozef Haľko, svätý Michal, ktorý dal polovicu svojho kabáta žobrákovi, je Svätému otcovi mimoriadne blízky.

"Pápež zvykne dávať politikom medailu svätého Martina, ktorý žobrákovi odťal polovicu zo svojho plášťa," poznamenal Haľko s tým, že posolstvo je v tomto ohľade zrejmé. "Je na koni a preda na ňom nie je, pretože sa z neho skláňa," poznamenal, že tento dar pre politikov je veľmi pravdepodobný a dodal, že aj počas stretnutia s francúzskym prezidentom pápež Macronovi povedal štandardný komentár: "Štát by sa mal starať o tých najzraniteľnejších a najchudobnejších." 

Súvisiace články

Najčítanejšie