Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úrad inšpekčnej služby zadržal vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu
Zdielať na

Úrad inšpekčnej služby zadržal vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu

BRATISLAVA / Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra zadržal vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu. Spolu s Čurillom mali zadržať ďalších troch vyšetrovateľov.

Ján Čurilla je vyšetrovateľ veľkých káuz. Čurilla je spomínaný aj v kauze údajnej legendárnej SMS-ky, ktorú mal posielať vyšetrovateľovi Kálavskému, a o ktorej hovoril aj Robert Fico, ktorá sa začínala textom "Bandurku odviezol do Towers". Ide o vyšetrovateľa, ktorý figuruje vo viacerých kľúčových kauzách. 

Úrad inšpekčnej služby túto vec zatiaľ nekomunikuje. policajné prezídium odmieta komunikovať a odkazuje nás na ministerstvo vnútra. Minister vnútra je znepokojený tým, čo sa deje. Vníma to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Považuje to za pokračovanie snahy o zastrašovanie vyšetrovateľov a jeho vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí rastie každým dňom. Ministra vnútra neprekvapuje, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Barbora Turosova. 

Momentálne prebieha zásah Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra v priestoroch policajného prezídia, kde sídli NAKA a vyšetrovatelia tímu Očistec. Podľa zistení TV JOJ vyšetrovatelia inšpekcie zisťovali, či na Úrade špeciálnej prokuratúry (UŠP) je špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. UŠP dozoruje vyšetrovanie závažnej korupcie v štátnom aparáte. 

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic popoludní upresnil, že z inšpekcie mu na úrad telefonovali, ale v inej veci, v ktorej je poškodený. "Telefonát z inšpekcie som mal len jeden. Týkal sa veci, kde som poškodený - nezákonná lustrácia," uviedol Lipšic pre TV JOJ. 

Vyjadrenie generálnej prokuratúry

"Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, odbor Západ, v trestnej veci tzv. ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov vydal dňa 13. septembra 2021 uznesenie o začatí trestného stíhania a súčasne vznesení obvinenia dvom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ, odbor Bratislava J. Č. a P. Ď., pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti, formou spolupáchateľstva. Pokyn na vznesenie obvinenia vydal prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava," uviedol pre TV JOJ hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. 

"Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, odbor Západ, zároveň dňa 13.septembra 2021 v ranných hodinách oboch obvinených príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ, odbor Bratislava, zadržal v mieste výkonu ich služby. Výsluch obvinených za účasti ich obhajcu, začal dňa 13. septembra 2021 o 13.30 h. Po výsluchu obvinených bude vyhodnotený obsah ich výsluchov a v kontexte ďalších dôkazov, bude stanovený ďalší procesný postup," dodal Skladan. 

"Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, odbor Západ, v inej trestnej veci, vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, po tom čo dňa 6.septembra 2021 vydal uznesenie o začatí trestného stíhania, následne dňa 13.septembra 2021 v ranných hodinách ako podozrivých zadržal a predviedol z miesta výkonu ich služby, dvoch príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ, odbor Bratislava, M. S. a Š. M. Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, odbor Západ zároveň dňa 13. septembra 2021, vypočul ako podozrivých oboch zadržaných a po vyhodnotení všetkých dôkazov bude stanovený ďalší procesný postup. V súčasnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie," povedal hovorca generálnej prokuratúry. 

Kolíková kritizuje celý priebeh akcie 

Pre ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovú (nom. SaS) je ťažko uveriteľné, že boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Povedala to dnes na tlačovej besede v súvislosti s medializovanou informáciou, že inšpekcia ministerstva vnútra zadržala vyšetrovateľov najzávažnejších káuz Jána Čurillu, Pavla Ďurka a ďalších dvoch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry z tímu Očistec. Policajná inšpekcia sa zaoberá podozreniami z manipulovania svedeckých výpovedí.

„Teraz, keď dochádza k skutočnosti, že konania, ktoré nám prebiehajú cez špeciálnu prokuratúru, sú inou zložkou prokuratúry napádané, že to trestné konanie malo defekty, tak to znamená, že ako keby boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry, špecializovaného trestného súdu. Je pre mňa zložité tomu uveriť, že by sa dali takto oklamať. Ale môže sa to stať, aj keď si všetci robili svoju prácu,“ povedala Kolíková. Dodala, že treba dôsledne trvať na tom, aby bol postup inšpekcie vysvetlený.

Zisťujeme podrobnosti, správu budeme aktualizovať. 

V posledných dňoch sa čoraz viac hovorí o tom, že v polícii panuje vojna. Medzi Národnou kriminálnou agentúrou a Úradom inšpekčnej služby.

​Otvorene vo vojne v polícii rozprával aj v exkluzívnom rozhovore bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie