Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby začali s výsluchom sporných svedkov. Vypočúvali Petra Petrova
Zdielať na

Vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby začali s výsluchom sporných svedkov. Vypočúvali Petra Petrova

BRATISLAVA / Kľúčový svedok NAKA Peter Petrov, ktorého obvinila Inšpekcia Ministerstva vnútra z marenia spravodlivosti a krivej výpovede od rána vypovedal v bratislavskej väznici. Dva mesiace od obvinenia inšpekcia zrealizovala Petrovov výsluch k obvineniam z toho, že údajne navádzal svedkov svedčiacich proti exriaditeľovi daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa a podnikateľa Františka Böhma. Svedectvá sa mali podľa Úradu inšpekčnej služby navzájom dopĺňať, čo viedlo k väzobnému stíhaniu Makóa aj Böhma. Peter Petrov tvrdí, že nikoho na krivé svedectvo nenavádzal a všetky podozrenia pred inšpekciou vysvetlí. Ďalšieho obvineného svedka Mateja Zemana inšpekcia plánuje vypočuť tiež.

Inšpekcia začala s výsluchom sporných svedkov. Do bratislavského Ústavu na výkon väzby prišla advokátka trestne stíhaného Mateja Zemana a vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra krátko pred deviatou ráno. V budove sa nachádza aj ďalší obvinený Peter Petrov.

Dôvodom, prečo sa procesné strany nachádzajú vo väznici, je výsluch nedávno zadržaného Petra Petrova, ktorý inšpekcia pripravovala takmer dva mesiace. Na výsluchu Petrova by mal byť prítomný aj jeho obhajca.

Matej Zeman, ktorý je obvinený v kauze manipulovania svedeckých výpovedí a Peter Petrov, obvinený za zločin marenia vyšetrovania, krivej výpovede a krivej prísahy, sú momentálne väzobne stíhaní pre inú trestnú činnosť, v akej má dnes Petrov vypovedať. Úrad inšpekčnej služby ich obvinil v prípade manipulovania svedeckých výpovedí v rozsiahlom korupčnom prípade, verejnosti známej ako Očistec.

"Dnes je naplánovaný výsluch len Petrova. Kedy inšpekcia vypočuje aj môjho klienta Mateja Zemana, stále nevieme. O tento výsluch žiadame už dva mesiace. Na postup vyšetrovateľa sme podali sťažnosť. Zatiaľ môj klient nemá doručené ani samotné obvinenie inšpekčnej služby," vyjadrila sa advokátka Mateja Zemana Ivana Štefanková. Ako uviedla Štefanková, Zemanovo vzatie do väzby neočakávali. "Nie my sme o tom vôbec nevedeli. Ja som ostala prekvapená, aj môj klient. To, že bol vzatý do väzby, je pre nás novinka," povedala. "Budeme sa snažiť, aby sa z tej väzby dostal čo najrýchlejšie," dodala Štefanková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie