Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odvolávanie Márie Kolíkovej: Ak by OĽaNO hlasovalo za, bolo by jasné, že je za tým Igor Matovič
Zdielať na

Odvolávanie Márie Kolíkovej: Ak by OĽaNO hlasovalo za, bolo by jasné, že je za tým Igor Matovič

BRATISLAVA / Nie len minister vnútra Roman Mikulec, ale opäť aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Zber podpisov potrebných na zvolanie mimoriadnej schôdze už minulý týždeň potvrdil Hlas-SD. V relácii Na hrane to potvrdila aj exministerka vnútra za Smer-SD Denisa Saková (Hlas-SD).

To, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nemá podporu ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča, nie je žiadnym tajomstvom. Kolíková sa však o svoj post neobáva nakoľko, ako sa vyjadrila v relácii Na hrane TV JOJ, má podporu premiéra a to je najdôležitejšie. 

V relácii ministerka Kolíková potvrdila, že "zatiaľ cíti dostatočnú legitimitu, aby zotrvala vo svojej funkcii". Rozhodujúca by podľa ministerky spravodlivosti bola práve nedôvera premiéra za OĽaNO Eduarda Hegera. ​

Matovič Kolíkovej stále neverí

Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič niekoľkokrát zopakoval, že koaličná dohoda platí. "Nie je tajomstvom, že Mária Kolíková nemá moju dôveru," povedal pred rokovaním vlády pre Noviny PLUS TV JOJ. Dlhodobo sa ako náhradný kandidát na post ministra spravodlivosti spomína a skloňuje Juraj Šeliga. Vie si ho Matoič predstaviť ako ministra spravodlivosti? "To už ste príliš ďaleko," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. 

​Ak by OĽaNO hlasovalo so Smerom a Hlasom, bol by to jasný signál

Podľa politológa Jozefa Lenča sa opozícia snaží využiť rozkoly vo vládnej koalície na to, aby ich prehĺbila a dokázala, že jednota v jej prípade neexistuje. "Ide o to zmeniť status, v ktorom sa nachádza a to je participovať na výkone moci," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Vieme, aký postoj má Igor Matovič, aj o nevraživosti, ktorá je výrazná, ale potreba byť spolu bude silnejšia, než pomstychtivosť," poznamenal s tým, že si nevie predstaviť, že by niektorá koaličná strana pochovala koalíciu. 

Podľa politológa by Matovič musel presviedčať poslancov o tom, aby hlasovali s opozíciou. "Odvolávanie ministra nie je tajným hlasovaním a bolo by hneď jasné, ktorí poslanci hlasovali s opozíciou za odvolanie Márie Kolíkovej. Nemyslím si, že by Igor Matovič chcel mať po hlasovaní punc, že jeho poslanci, na jeho príkaz hlasovali spolu s Uhríkovcami, Kotlebovcami, Smerom a Hlasom," poznamenal politológ a zdôraznil, že Mária Kolíková je stále najvýraznejšou osobou boja s mafiou. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie