Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic o aktuálnej situácii: Neviem, čo sa bude diať. Očakávam všeličo
Zdielať na

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic o aktuálnej situácii: Neviem, čo sa bude diať. Očakávam všeličo

BRATISLAVA / Špeciálny prokurátor v rozhovore po branno-bezpečnostnom výbore uviedol, že nevie, čo Slovensko v súvislosti s masovým zatýkaním, ešte čaká.

Mohli by sme si zhodnotiť, ako vnímate to čo sa aktuálne deje. 

Čo myslíte?

Ako vnímate tú záležitosť, o ktorej dnes všetci hovoria, že ide o vojnu v bezpečnostných zložkách štátu?

Ja s vyhýbam pojmu vojna v bezpečnostných zložkách. Myslím si, že ide o snahu zastaviť alebo zabrzdiť trestné stíhania, ktoré sa týkajú odhaľovania rozsiahlej korupcie ekonomickej trestnej činnosti. O tom som dlhodobo presvedčený. 

Vy ste komentovali aj večerné vyjadrenie Slovenskej informačnej služby, ktorá sa vyjadrila k výpovedi svedka?

Neviem odkedy má SIS kompetenciu sa vyjadrovať k procesným úkonom, svedeckým výpovediam. Ma to zaráža. Aj preto, že mnohé veci, ktoré dnes vyšetruje úrad inšpekčnej služby boli naštartované rôznymi informáciami slovenskej informačnej služby a musím povedať, že som prekvapený, že k takýmto krokom SIS verejne pristúpila. To mi trochu dopĺňa obraz o tom, z akého dôvodu sme boli v zásade intervenovaní na úrade špeciálnej prokuratúry, aby sme po zadržaní obvineného svedka Petrova, ho vydali do inej veci spôsobom, ktorý nebol v súlade s platným právom. 

Vy ste ešte niečo také spomenuli, že podľa vás sú tí zadržaní vyšetrovatelia národnej kriminálnej agentúry nevinní?

Z toho, čo som si v médiách prečítal, a z toho ako ich aj poznám som presvedčený, že to trestné stíhanie v poriadku nie je. Keďže ho vedie a dozoruje iná prokuratúra, vyjadril som sa dnes ráno k jednému vyjadreniu prokurátora krajskej prokuratúry, ktoré sa týkala priamo mňa, ktoré považujem za zavádzanie súdu. A v tomto okamihu sa k tomu bližšie vyjadrovať nebudem. práve kvôli tomu, že dozor vykonáva iná prokuratúra, ale to moje prvotné vyjadrenie proste platí. Som presvedčený, že časť orgánov presadzovania práva v súčasnosti koná takým spôsobom, aby boli zabrzdené alebo zastavené trestné stíhania týkajúce sa vplyvných ľudí a vážnych podozrení z korupcie a ekonomickej trestnej činnosti. 

Kto podľa vás nesie za tú situáciu zodpovednosť, ak nie minister vnútra? Predsalen inšpektori prišli zadržať svojho šéfa inšpekcie. 

Ja to nebudem komentovať. To sú otázky, ktoré sú aj z časti politické a rozhodne, ja verejne, kto čo robí komentovať nebudem. To by bolo podla mojej mienky kontraproduktívne. 

Máte aj nejaké informácie možno predpoklady, čo sa bude diať v najbližších dňoch, lebo už tu odzneli verejne náznaky, že ešte niečo príde?

Neviem, čo sa bude diať, ale chcem určite povedať aj za seba, aj za prokuratúru špeciálnej prokuratúry a myslím si, že aj za vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry, že ak sa domnieva niekto, že ten boj vzdáme, tak je na omyle. Očakávam všeličo. V tomto mám rôznu predstavu, ale je to dobrý boj. Nedávno nás práve pápež vyzval, aby sme proti korupcii bojovali a môžu nás zastaviť alebo zabrzdiť. Možno na mesiac, možno na dva, možno na pol roka. Ale som presvedčený, že nakoniec ten boj vyhráme. Ak sa nevzdáme. a my sa nevzdáme. 

Ešte možno na záver, pán Kubina (advokát vyšetrovateľov Čurillu a Ďurka, pozn. red) je váš bývalý kolega. Necítite tu nejaký konflikt záujmov, že má teraz vlastne obhajovať vyšetrovateľov? 

No nie, lebo to trestné stíhanie, na ktoré som povedal svoj názor, nevedie, alebo nie je pod dozorom prokuratúry UŠP, takže tam konflikt nemôže byť žiaden. 

Ešte sa objavil článok s vyjadreniami pána Zuriana, ktorý hovoril o spoločných obedoch u pána Košča, vy, pán Pčolinsky, aj pán Slobodník s Dušanom Kovačikom. Môžete na to zareagovať? Chodili ste tam na obedy a hovorili ste o tom s Dušanom Kovačikom a o čom? 

Budem o tom teraz hovoriť možno trocha dlhšie. Keď som bol v advokácii, tak som sa stretával kvôli mojim kauzám s rôznymi ľuďmi. Napríklad asi v roku 2017 cez môjho vtedajšieho bývalého kolegu Vladimíra Pčolínskeho, som sa zoznámil s Bernardom Slobodníkom, s ktorým som sa približne dvakrát do roka stretol. Pamätám si na prvé stretnutie, kedy pán Slobodník asi mal dôvod mi povedať kvôli čomu sa chce stretnúť. Povedal mi, že to je kvôli tomu, že oni si uvedomujú, čo všetko na NAKA páchajú. Uvedomujú si, že nebudú vo funkciách navždy a že potom nechcú chodiť desať rokov po výsluchoch, čo všetko urobili. To si pamätám skoro doslova, povedal mi to. Následne asi o rok alebo o dva neskôr tiež V. Pčolínksy navrhol, kvôli kauzám, ktoré som zastupoval. To boli aj zmenky, aj Technopol. Viaceré prípady, ktoré vyšetrovala v tom čase národná jednotka finančnej polície, že sa stretneme so Slobodníkom, aj dokonca mal prísť vtedy aj D. Kováčik, aj prišiel, u pána Košča. Ja som pána Košča dovtedy nepoznal, nikdy som s ním v kontakte nebol, ani odvtedy. Boli sme asi na jednom alebo dvoch stretnutiach, kde sme riešili veci, ktoré sa týkali práve káuz, ktoré som ako advokát zastupoval. Stretával som sa inak aj s pánom Zurianom. Keď bol riaditeľom NAKA. Dokonca bol aj v našej bývalej advokátskej kancelárii. A tiež sme riešili konkrétne veci, kde som ako advokát vystupoval. Ako advokát som to robil pravidelne a často. Poslednýkrát som sa s pánom Kočšom stretol, to bolo asi tretíkrát, to bolo asi pred rokom. Bolo to tiež na žiadosť alebo sprostredkovanie Pčolinského, kde mi pán Košč povedal, že chce vypovedať o nelegálnom financovaní jednej z kampaní, jedného nemenovaného prezidentského kandidáta. To som si vypočul, v tej veci ja som nijako činený nebol, a tým to celé skončilo. A skutočnosť, že pán Zurian tieto informácie má, ktoré ja nijako netajím, neskrývam, vedia o tom moji kolegovia prokurátori ÚŠP, tak to mi dotvára odraz, kto je v šúčasnosti asi s pánom Kočšom v kontakte.

Rozumiem. Ja len že pán Košč spomínal, že ste mali niečo s pánom Kovačikom dohadovať. o čom ste sa rozprávali na tých obedoch? 

Pokiaľ viem, tak to bolo jedno stretnutie kde prišiel aj Dušan Kovačik. Týkalo sa to prípadov, ktoré som ako advokát zastupoval. To bol prípad aj zmenky, asi teda aj Glance house to bol prípad, kauza Technopol, to znamená tie prípady, ktoré som ako advokát zastupoval. 

Ale bola to nejaká konzultácia lebo vyslovene hovorí o nejakom vybavovaní, nevieme čoho. 

Ja som v žiadnom prípade nič nevybavoval. To, že som sa stretával s prokurátormi a funkcionármi NAKA, vrátane pána Zuriana, vrátane iných prokurátorov, je proste fakt. Takže to kedykoľvek. Všetci to v princípe vedia, takže ak si pán Zurian myslel, že týmto niečo ako zaujímavé povie, tak je skôr na omyle a opakujem, že ten jeho rozhovor skôr nasvedčuje tomu, aké kontakty on do dnešného dňa udržiava. S osobou, ktorá je v súčasnosti trestne stíhaná a sú na ňu vydané viaceré zatýkacie rozkazy. 

Všetci sú obvinení okrem vás. Z tej partie, o ktorej hovoríme vrámci tých obedov ako to vnímate? 

Nevnímam to nijako. Ja si myslím, že kto páchal akúkoľvek trestnú činnosť a najmä korupčnú, v princípe všetci boli obvinení z korupčnej trestnej činnosti, tak musí niesť svoju zodpovednosť. A nemal by sa jej vyhýbať žiadnym spôsobom. 

Môžete teda vylúčiť, že sa tam dohadovalo niečo ako pozitívny mediálny obraz pre pána Kovačika s vám spriaznenými médiami, že to vybavíte? 

Pprečo by som... Ja som sa s pánom Kováčikom poznal 15 rokov, my sme mali vzťah pomerne neutrálny. Ja som ho opakovane kritizoval. Odporúčam vám, aby ste si pozreli, keď bola posledná voľba špeciálneho prokuratúra v parlamente, asi v roku 2014, kto vystúpil z poslancov, boli sme len dvaja, ktorí podrobili jeho činnosť podľa mňa mimoriadne tvrdej kritike. Čiže asi by som ja ťažko riešil pozitívny mediálny obraz, o ktorom hovorí teda asi pán Košč, však? Na ktorého je ten zatykač. A ktorého trestne stíha špeciálna prokuratúra.

Súvisiace články

Najčítanejšie