Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po pol roku sme sa opäť dočkali ďalšieho zákona o interrupciách. Schvaľuje Záborskej zákon minister Lengvarský?
Zdielať na

Po pol roku sme sa opäť dočkali ďalšieho zákona o interrupciách. Schvaľuje Záborskej zákon minister Lengvarský?

BRATISLAVA / Bude to opäť boj? Na jednej strane stojí ultrakonzervatívna poslankyňa a splnomocnenkyňa vlády pre slobodu vierovyznania Anna Záborská a na strane druhej liberálka a predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. Práve poslankyňa SaS sa stala najvýraznejšou parlamentnou tvárou odboja proti interrupciám. Aktuálne sa domnieva, že by tento návrh mohol prejsť. Ako vníma návrh zákona z dielne Anny Záborskej minister Vladimír Lengvarský?

"Všetci hovoria, že sú za život. Aby sa všetky deti mohli narodiť. Teraz bol čas sa prejaviť. A zjavne mnohí za život v skutočnosti vôbec nie sú. Vedeli sme to, ale aj tak je to smutné," reagovala Anna Záborská na sociálnej sieti. Dôvodom jej smútku bol blog jej názorovej oponentky Jany Bittó-Cigánikovej. 

Podľa Záborskej ide v zákone o pomoc tehotným ženám na nie o zamedzenie prístupu k interrupciám. Na sociálnej sieti prezentovala jednotlivé body pomoci ako núdzové bývanie pre tehotné ženy, osobitý príspevok pre ťažko zdravotne znevýhodnené deti, ale aj kočíkovné v plnej výške aj pre štvrté dieťa v rodine. "Kľúčovým ostáva lepšie právne postavenie tehotnej ženy, jej nenarodeného dieťaťa, viac adresnej pomoci pre matky, viac informácií o možnostiach a podpore v tehotenstve, viac slobody pre rozhodnutie o svojom dieťatku," zverejnila poslankyňa. 

Rozhorčená SaS-kárka

Liberálka Bittó-Cigániková zverejnila už pred pár dňami blog v ktorom v 11 bodoch vysvetlila, prečo návrh ultrakonzervatívnej pslankyne a splnomocnenkyne vlády nemôže podporiť. "Som proti tomu, aby sme ženám platili špeciálne za to, že vynosia zdravotne ťažko postihnuté dieťa bez ohľadu na to, čo s nimi bude potom. Ale nie preto, že by som im tieto peniaze závidela, alebo by som sa chcela zbavovať chorých detí, alebo by som bola za interrupcie," napísala liberálka na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti a dodala, že s tým nesúhlasí, lebo je to pokrytecké a škodlivé. 

"Tých 2000 eur navyše totiž pre rodičov s postihnutým dieťaťom neznamená takmer nič. Túto sumu v priebehu týždňov či dní minú na vyšetrenia, lieky, operácie, a špeciálne potreby. Drahá kolegyňa a viete vy, čo sa deje s týmito rodinami potom? Ako im pomáhate? Ako je pripravený pomôcť štát? Ako pomáha štát v prvých rokoch? Ako pomáha rodičom, keď už fyzicky nevládzu? Ja vám poviem - prakticky nijak," zdôraznila poslankyňa a predsedníčka zdravotníckeho výboru. 

Podľa Bittó Cigánikovej sa z takýchto rodín sa často stávajú sociálne prípady a námety pre relácie a rôzne zbierky. Rodičia musia dať výpoveď, poberajú minimálnu pomoc od štátu a prosia ľudí o príspevok na auto, výťah alebo holé prežitie. "Tu sa zase pýtam - prečo kolegyne potrebujú každý pol rok riešiť nenarodené deti,  keď ich zjavne nezaujímajú už narodené deti a rodiny uvrhnuté do chudoby, bezmocnosti a nešťastia? Dáte im 2000 + 2000 eur a zvyšok vás nezaujíma. Toto je systémové riešenie? Nemohli by ste svoj čas venovať posilneniu pomoci pri prekonávaní každodenných starostí, ktoré pôrodom a štyrmi tisíckami nekončia, ale len začínajú?" pokračovala ďalej a obvinila oponentku, že Mmiesto trápneho statusu mohla písať zákon a hľadať zdroje. 
"Áno, považujem za choré "zalepiť" ženám v ťažkej životnej situácii oči peniazmi na pár týždňov a potom ich na celý zvyšok života nechať trápiť sa na hranici chudoby alebo s prepáčením "žobraním" na rôznych weboch, akým bol aj Fond vzájomnej pomoci. Alebo ešte môže nastať druhý scenár, kedy žene sumu zaplatíme aj v prípade, keď dieťa porodí a "odloží" do detského domova," dodala s tým, že určite ženám neodporúča ísť na potrat. "Ja odporúčam kolegyniam, aby sa konečne začali venovať systematickým riešeniam v sociálnej oblasti, keď im tak záleží na každom živote," dodala na záver. 
Ako to vníma minister Lengvarský a zvážil by umožnenie interrupčnej tabletky? Dozviete sa vo videu.

Najčítanejšie