Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na hrane s Bittó Cigánikovou (SaS) a Rašim (Hlas-SD): Z takejto zhody bude mať minister Matovič hlavu v smútku
Zdielať na

Na hrane s Bittó Cigánikovou (SaS) a Rašim (Hlas-SD): Z takejto zhody bude mať minister Matovič hlavu v smútku

BRATISLAVA – Politická relácia Na hrane TV JOJ priniesla diskusiu na tie najaktuálnejšie témy. Náročný deň vyústil rokovaním bezpečnostnej rady s nejasným záverom. Exkluzívny prieskum od agentúry AKO pre TV JOJ zase ukázal, či sme ochotní nechať sa očkovať treťou dávkou alebo zaočkovať svoje deti. O tom, či nám tretia vlna začína komplikovať situáciu sa s Janou Bittó Cigánikovou a Richardom Rašim rozprávala Jana Krescanko-Dibáková.

Igor Matovič vo štvrtok SaS odkázal, že si má povedať, či chce otvoriť koaličnú zmluvu, alebo zachovať súčasný stav. V jednej aj v druhej situácii to znamená, že by SaS mala  podľa ministra financií iba tri ministerské kreslá. Zároveň však výrok Igora Matoviča znamená, že SaS si nemôže nárokovať post ministerky spravodlivosti. Čo od koaličného partnera môže Igor Matovič čakať?

„Myslím si, že je dôležité, čo hovorí pán premiér a čo hovoria ostatní koaliční partneri,“ uviedla Bittó-Cigániková, ktorá zdôraznila, že SaS nemá viac postov, než na čo má nárok. Pripomenula výmenu dvoch ministerstiev za ministerstvo financií. "Podľa dohôd, ktoré máme, Za ľudí garantuje aj viac poslancov,“ poznamenala s tým,  že SaS je stále naklonená do vecí „nevŕtať“. Rozoberať ďalšie rozdelenie pozícii podľa poslankyne nie je ani šťastné, ani žiadúce.

Vyslovovanie nedôvery vláde

Opozícia zrušila odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ale napokon si to rozmysleli a oznámili, že ich ambíciou bude odvolať celú vládu. Znamená to, že opozičná strana na čele s Petrom Pellegrinim začala zbierať podpisy na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). Robert Fico ale strane Hlas-SD odkázal, že je to týždeň k dobru pre vládu. Rovnako sa vyjadril, že to považuje za amatérsku politickú chybu.  Ako sa takéto školenie pozdáva Richardovi Rašimu? Čo hovoríte na takéto školenie?

"Viete, že my sme veľmi korektní, slušní a Roberta Fica nekomentujeme a neohovárame,“ povedal Raši s tým, že človek by mal byť menej žiarlivý. To, či pod žiarlivosťou myslel expremiéra, nešpecifikoval. Pre Hlas-SD je ťažiskové vyslovenie nedôvery vlády. "Podľa obvinení voči vyšetrovateľom NAKA je podozrenie a vyšetrovatelia Inšpekcie tvrdia, že NAKA vymyslela korupciu, aby odstránili Inšpekciu,“ uviedol Raši a dodal, že zámerom malo byť zamedzenie kontroly.

​"Argumenty nie sú založené na základe dôkazov, ale vyšetrovatelia NAKA mali účelovo manipulovať s dôkazmi,“ poznamenal, že malo ísť o pretlačenie politického cieľa. Richard Raši tvrdí, že celkovej situácii rozumie a odvolávanie Márie Kolíkovej je  momentálne „druhá liga“. Raši sa vo svojich tvrdeniach oprel o nahrávky, ktoré majú činnosť vyšetrovateľov NAKA usvedčovať.

"Je to veľmi neprehľadná situácia,“ oponovala Cigániková s tým, že téme nerozumie ani Richard Raši. Dôvod má byť jednoduchý – ani jeden z nich nevidel do tých živých spisov. "Podľa môjho hľadiska je správne nastaviť pravidlá tak, aby sa takáto vojna v polícii nemohla opakovať,“ poznamenala s tým, že možné je aj pochybenie, ale aj to, že sa niekto snaží zo situácii vyťažiť.

Bezpečnostná rada, zatýkanie vyšetrovateľov

Mimoriadne vážna situácia spojená so zatýkaním, prinútila premiéra zvolať Bezpečnostnú radu. Vieme, že do väzby sa dostali elitní vyšetrovatelia a dočasný šéf Úradu inšpekčnej služby. Vedia hostia s čistým svedomím povedať, čo sa tu deje a čo je potrebné urobiť?

 "Komisia na základe platných zákonov nemôže vyšetriť nič,“ reagoval Raši na margo rozhodnutia bezpečnostnej rady. "Len nech sa toto vyšetrí a všetci vedia pravdu,“ uviedol s tým, že Matovič by mohol byť z podoby mafie ešte prekvapený.

"Čo by bola motivácia toho konania, ktoré opisujete?“ Spýtala sa s tým, že či by toľko policajtov konalo len preto, že by si to želal Matovič, alebo Mikulec. „Ja osobne som sa vyjadrovala zdržanlivo k Ficovi,“ povedala Bittó-Cigániková na základe obvinení Roberta Fica.

Aktuálna pandemická situácia

Aktuálna situácia v súvislosti s Covidom mení mapu opatrení. Vidíme, že sa menia farby a okresy Rožňava, Krupina, Bardejov, Skalica budú po novom bordové.

Máme dvojnásobný nárast infikovaných za posledný týždeň a minister Lengvarský postupne očakáva maximálne 3000 prípadov denne. V nemocniciach bude podľa neho 500 až 750 pacientov. Ako to môžeme aspoň pribrzdiť a sme vôbec pripravení bojovať proti delte?

​"Prosím vás ľudia, očkujte sa,“ požiadala verejnosť Bittó-Cigániková s tým, že delta si neočkovaných nájde. „Vidíme, že v regiónoch, kde je vyššia zaočkovanosť tak nemocnice nemajú problém,“ zdôraznila s tým, že kde zaočkovanosť nie je, tam sa nemocnice plnia.

Hospitalizovaní sú pritom z 85 % nezaočkovaní a minister Lengvarský ale pripúšťa, že máme nedostatočné tempo očkovania. Aktuálne sa pohybujeme len asi na 1500 ľudí denne. Aký krok by v úlohe ministra zdravotníctva urobil Richard Raši (Hlas-SD)?

"Náš návrh je veľmi jednoduchý. Zjavne sme dospeli do štádia, kedy sa ľudia dajú zaočkovať len, keď sú o tom presvedčení,“ uviedol Raši a pritom trvá na tom, že treba zverejňovať presné dáta s tým, že keď sa zverejnia čísla ventilovaných, ale aj očkovaných pozitívnych, vyrieši to situáciu. "Bude to tým faktorom, vďaka ktorému sa ľudia dajú zaočkovať,“ exminister zdravotníctva je zároveň presvedčený, že lotéria je utápanie peňazí.

V téme lotérie sa diskutujúci zhodli s tým, že zatiaľ čo beží lotéria, tak počet zaočkovaných klesá. Podľa Bittó -Cigánikovej je dôležité, aby verejnosť presviedčali ľudia, ktorým tieto osoby dôverujú. "Mám prísľub ministra, že požadované dáta sa zverejňovať budú,“ priznala predsedníčka zdravotníckeho výboru. Podľa Rašiho je dôveryhodnou osobou napríklad obvodný lekár, ktorého pacient pozná veľkú časť života.

Prieskum o tretej dávke

Napriek tomu, že mnohí nie sú očkovaní ani prvou dávkou, otvára sa otázka preočkovania a očkovania špecifickej skupiny detí. Agentúra AKO pre našu reláciu urobila exkluzívny prieskum, kde sme sa pýtali na tretiu dávku a očkovanie detí.

Tretia dávka začína byť aktuálnou práve v tomto období, kedy mnohým zaočkovaným zo začiatku roka uplynie 8 mesačná doba. Podľa prieskumu Agentúry AKO pre reláciu Na hrane, by sa treťou dávkou dalo určite zaočkovať 40,6 %, asi áno hovorí 26,7 %, spolu by sa tak dalo zaočkovať 67, 4 %, teda dvaja z troch už zaočkovaných. Zaočkovaných máme aktuálne 2 milióny 280 tisíc ľudí.

​"Z časti ide o dobrú správu v tom, že to nie je o tom, že by drvivá väčšina ľudí odmietala očkovanie,“ reagovala na prieskum Saskárka s tým, že ľudia evidujú trendy zo sveta. Zároveň však treba správne odkomunikovať dôležitosť tretej dávky.

"Ja by som si vybral tú časť ľudí, ktorí majú obe dávky, ale nechcú tretiu,“ zdôraznil, že toto je podľa neho skupina, s ktorou treba pracovať. Ide o pätinu ľudí a cestou by bolo aj to, aby sme sa začali sústrediť aj na protilátky po prekonaní covidu. "Mali by sme hovoriť o všetkých možnostiach ochrany,“ podotkol Raši. 

"Práve na podnet odborníkov prišla vízia, že by sa mohla urobiť seroprevalenčná štúdia obyvateľstva,“ poznamenala Bittó- Cigániková s tým, že protilátky sa veľmi menia v čase a výsledky môžu by z týždňa na týždeň úplne iné. "Keď zistíme, že väčšina obyvateľov má protilátky, tak aj opatrenia budú môcť byť miernejšie,“ dodala.

Ako je to s očkovaním detí?

Druhá otázka ukázala ochotu rodičov dať zaočkovať svoje dieťa vo veku 5 až 11 rokov.  Z respondentov, ktorí majú deti vo veku 5 – 11 rokov by určite dalo očkovať svoje dieťa iba 4,1 percenta respondentov, asi by deti dalo očkovať 9,5 percenta respondentov.

Kladný postoj teda vyjadrilo spolu 13,6 percenta, teda menej ako jedna šestina z rodičov detí vo veku 5-11 rokov. Pozitívnejšie sa k očkovaniu detí stavajú ľudia, ktorí nemajú deti v tejto vekovej kategórii, pozitívne očkovanie detí vníma skoro 28 % respondentov.

Podľa Rašiho je celý odpor dôsledkom prvého vyjadrenia. "Vyznelo to tak, že sa povolilo všeobecné očkovanie detí,“ zdôraznil s tým, že odpor rodičov bol pochopiteľný a proti sa postavila aj strana Hlas-SD. Aj Raši to označil za experiment a to práve preto, že to neschválila EMA. "Hovorím to aj preto, že pri očkovaní a polarizácii si treba dva razy premyslieť, čo človek povie,“ poznamenal. 

​"Deti sú najcennejšie čo máme a opatrnosť je na mieste,“ uviedla poslankyňa s tým, že opatrný je aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Do tohto nepôjdeme,“ dodala s tým, že povolenie EMA je kľúčové. Zároveň je však dôležité očkovať deti, ktoré sú onkologickými pacientmi, alebo majú autoimunitné ochorenie. Plošné očkovanie detí Bittó-Cigániková poprela.

Covid-19 už máme aj na školách. Zdá sa však, že v domácej izolácii máme viac detí, než je nevyhnutné. Minister školstva sa vyjadril, že by bol za to, aby sa deti vrátili po kratšom čase, než je karanténa v trvaní 10 dní. Mali by sme pretestovať deti a vrátiť ich do škôl skôr ako po 10 dňoch?

​"Mali by sme deti a školy zatvárať medzi poslednými a otvárať medzi prvými,“ poznamenal, že aj zatváranie tried by malo byť posledným riešením. "Tu musíme urobiť všetko preto, aby sa trieda zatvorila len v krajnom prípade,“ zdôraznil Raši s tým, že návrat musí byť čo najrýchlejší.

 Pretestovanie na piaty deň je riešením aj podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru. "Zbytočne veľa detí je v karanténe,“ uznala s tým, že SaS sa zatiaľ podarilo skrátiť karanténu a verí, že sa im podarí presadiť aj spomínané testovanie.

Súvisiace články