Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kuchárka Denisa Stefanová: Variť pre pápeža, bol väčší stres ako účinkovanie v kuchárskej šou
Zdielať na

Kuchárka Denisa Stefanová: Variť pre pápeža, bol väčší stres ako účinkovanie v kuchárskej šou

BRATISLAVA / Slovensko navštívil pápež František. Počas jeho štvordňovej návštevy ho stretli, či si ho naživo vypočuli desiatky tisíc ľudí v Bratislave, Košiciach, Prešove či Šaštíne. A keďže Pápež je človek z mäsa a kostí, aj on musí niečo jesť. O tom čo jedol a ako bol zabezpečený catering sa rozprávala Alena Stračiaková s Michalom Fajnom, ktorý catering zabezpečoval a s Denisou Stefanovou, ktorá jedlo pripravovala.

Ako sa cítite po tejto 4-dňovej návšteve, ktorá sa teda priamo dotýkala aj vás?

Michal: Tak ja za seba poviem, že už unavene.

Denisa: Ja som takisto vyčerpaná. Všetko na mňa doľahlo včera.

O to viac si vážime, že ste prijali pozvanie na rozhovor takto skoro ráno, aby ste nám o tom čo to prezradili, pretože ono sa to zdá také, že veď niečo Pápež jedol, ale to naozaj nebolo len niečo, pretože vy ste zabezpečovali catering ako v Bratislave tak aj v Šaštíne. Tak mohli by sme Deniska začať s Vami, že čo všetko ste pripravovali a aké bolo to menu a z čoho bolo zložené?

Denisa: Ja konkrétne som pripravovala menu v pondelok. Pripravovali sme 3 jedlá s maminou, ktorá mi robí hlavnú kuchárku aj vo firme a pripravovali sme predjedlo, polievku aj hlavné jedlo. Ako predjedlo sme zvolili domáci špaldový toast potretý bryndzou, keďže bryndza je slovenská a všetky produkty boli slovenské.

To som sa chcela opýtať, či ste sa teda orientovali na slovenskú alebo ste išli možno trochu aj do talianskej prípadne argentínskej?

Denisa: Bola to v podstate tradičná kuchyňa v modernom šate.

Čiže predjedlo máme, aká bola polievka a hlavné?

Denisa: Polievka bola bažantí vývar, bol taktiež s domácou špaldovou cestovinou a hlavné jedlo bolo ragú z diviny konkrétne z daniela.

Chutilo?

Denisa: Pýtala som sa sem tam, keď som šla okolo a vraj áno.

A ako to teda funguje v praxi, mali ste možnosť opýtať sa aj Pápeža, že teda Pápež František, chutilo aj Vám? Alebo ako to teda prebiehalo?

Michal: Svätý Otec nekomunikuje s celým stuffom, ktorý zabezpečuje catering, ale bol teda vytvorený len jeden a teda osobne som to bol ja. Aj v minulosti, keďže som mal tie skúsenosti a ako hovorí Svätý Otec František, skúsenosť je najväčšie bohatstvo, tak aj práve mňa oslovila Konferencia biskupov Slovenska, či by som bol teda ochotný a veľmi rád som prijal tú ponuku znova absolvovať obsluhu Svätého Otca.

Prvýkrát to bolo, keď ste mali 17, 18 rokov?

Michal: To som mal vtedy 17 rokov. Takže bolo to také deja vu, ako sa hovorí, ale bol to úplne diametrálne rozdielny postup alebo ten proces, ako to bolo vtedy pri Svätom Otcovi Jánovi Pavlovi II.

Toto ma zaujíma, aký tam bol rozdiel?

Michal: So Svätým Otcom Františkom bolo viac ochrankárov ako bolo so Svätým Otcom Jánom Pavlom II. Mal aj iný druh kuchyne, ako mal Svätý Otec František, nakoľko je teraz po čerstvej operácii, tak to bolo také ohraničené a obmedzené s jedlom, čiže aj ten výber menu, ktorý sme spravili spoločne s Mons. Tiborom Hajdu a nakoniec sme to Deniske zadali, že teda malo by to byť niečo slovenské, ale aj s moderným nádychom, takže som veľmi rád, že pristúpil protokol na slovenské jedlo, ako je napríklad bryndza a divina, ktorú nám zabezpečili Lesy SR a takisto sme dali šancu malým producentom slovenských jedál ako Gemerské ovečky, ktorí dodali bryndzu. Takže to sme veľmi radi, že sme mohli ukázať aj my na Slovensku, že máme gastronomické skvosty.

Tak si povedzme v rýchlosti to menu, ktoré teda naozaj pristálo na stole Svätého Otca.

Denisa: Pripravovali sme domáce špaldové pečivo s bryndzou a karamelizovanou hruškou poliatou medom, potom sme mali bažantí vývar a ragú z diviny s knedľou. To bolo menu v Bratislave.

A v Šaštíne ste pripravovali chlebíčky a môžete mi povedať konkrétne ktorý si zobral Pápež František, lebo bolo tam toho viacej na výber?

Denisa: Neviem, ktorý si vybral, ale chcela by som to vedieť.

Michal: Vybral si s prosciuttom ako pravý Talian.

Miško, Ty to dobre vieš, pretože Ty si mal k Svätému Otcovi najbližšie, mal si možnosť ho obsluhovať, ale Tvojou úlohou nebolo len obsluhovať Pápeža Františka, ale zabezpečoval si celý ten stuff okolo, mohol by si nám o tom povedať viac. Ako si sa vôbec k tomu dostal?

Michal: Dostal som sa k tomu tak, že ma oslovila Konferencia biskupov Slovenska, tak ako v roku 2003, vtedy som bol iba rádový člen toho realizačného tímu pri cateringu a teraz som dostal dôveru a mohol som zabezpečiť ten chod celého cateringového tímu počas návštevy Svätého Otca. Takže ďakujem za dôveru, dúfam, že to všetko dobre dopadlo, som rád, že Svätý Otec spokojne odišiel domov aj mne osobne veľmi pekne poďakoval a rozlúčil sa pred svätou omšou v Šaštíne a potom už odišiel.

Mal si možnosť s ním, poviem to tak laicky, "pokecať" pár slov, viet, čo Ti povedal?
Michal: Za tie štyri dni, keďže mal plný program, sa mi to podarilo až v Šaštíne, že sme spolu prehodili pár slov, a to za pomoci Mons. Stanislava Zvolenského bratislavského arcibiskupa, kde teda zaďakoval za obsluhu a za to, ako sme to zvládli a ešte pár viet. Ja som mu stihol predstaviť prvú slovenskú nemocnicu FBLR, ktorú som spoločne s pani doktorkou Zálešákovou spravil a 27.9. uzrie svetlo sveta. Je to prvá nemocnica na Slovensku na doliečenie po náhlej cievnej mozgovej príhode a je zasvätená Svätému Michalovi, takže ho to zaujalo a ostal stáť pri tomto rozhovore a zaďakoval za to, čo robíme pre Slovensko, takže ma to potešilo a som taký plný eufórie z toho, že tá dvojročná námaha nevyšla na zmar.

V Tvojom prípade teda musím povedať, že Ty si nielenže obsluhoval Svätého Otca, ale si aj majiteľom kaviarne, reštaurácie, si zároveň krízový manažér, mal si na starosti riadenie viacerých hotelov. Takže si taký multifunkčný, čo sa týka tohto sektoru. Tebe sa Michal podarila ešte jedna taká unikátna vec, asi ako jediný na Slovensku máš selfie s Pápežom Františkom.

Michal: My sme si to na začiatku neuvedomovali, ale ja som chcel najprv fotku a on sám povedal, že selfie bude ok a ja som veľmi rád, že sa usmieva, lebo on má väčšinu fotiek takých mrzutých a tu po tom rozhovore o nemocnici a po tom ako zaďakoval, asi sa mu to páčilo, tak sa zasmial. Takže to som veľmi rád, že mám takú fotku, lebo je to obrovská pamiatka na to, že bol na Slovensku.

Toto bude asi jedna z tých, ktorá nielen, že skončí na sociálnej sieti, ale asi si ju necháš aj vyvolať.

Michal: Už sa to deje :)

Deniska, ešte prejdem k Tebe. Jedlo, ktoré ste podávali, muselo prejsť aj nejakou špeciálnou kontrolou respektíve muselo prejsť nejakým schválením?

Denisa: Ja čo som videla, tak bol tam ochrankár a bral nejaké vzorky, ale ďalej čo sa dialo, už vie Michal, lebo ja som bola v kuchyni :)

Michal: Už týždeň pred príchodom Svätého Otca prišla celá audiencia z Vatikánu aj s ochrankármi a musím povedať, že tentoraz ich bolo mnoho, a prešli sme všetkými kontrolami, ktoré Svätý Otec vyžaduje a teda hlavne protokol, od pyrotechnických až po hygienické.

Evidentne teda všetko dopadlo v poriadku. Už len posledná vec, Deniska, Ty si bola aj súťažiacou v našej relácii Bez servítky, kedy si mala väčšiu trému? V relácii alebo keď si pripravovala jedlo pre Svätého Otca?

Denisa: Určite teraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie