Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Situácia okolo budúcnosti strany Spolu sa komplikuje: O čo menšia strana o to väčšie prekáračky?
Zdielať na

Situácia okolo budúcnosti strany Spolu sa komplikuje: O čo menšia strana o to väčšie prekáračky?

BRATISLAVA / Podľa politológa Jozefa Lenča je strana Spolu preferenčne irelevantná. Napriek tomu sa dvaja kandidáti na predsedu doťahujú či sa spájať s Progresívnym Slovenskom, alebo nie. Zatiaľ čo Juraj Hipš je za, Miroslav Kollár o tom nechce ani počuť. Je to smiešne, reaguje odborník.

Miroslav Kollár, ktorý do strany Spolu prešiel pred pár mesiacmi po tom, čo opustil stranu Za ľudí, na sociálnej sieti napísal, že strana Spolu s Progresívnym Slovenskom nerokuje. 

"Naozaj nechcem zopakovať melodrámu jednej inej politickej strany z posledných mesiacov, ktorú sme sledovali v priamom prenose, ale keď už chceme byť to „lepšie Slovensko“, treba spresniť fakty, aby nevznikali zbytočné nedorozumenia, fámy a ilúzie," uviedol vo svojom príspevku na oficálnom profile.
"Strana SPOLU nerokuje o spojení s Progresívnym Slovenskom. Rokuje Juraj Hipš - predseda, ktorý sa v auguste vzdal funkcie s tým, že sa na septembrovom sneme bude o predsedu uchádzať opäť s víziou zániku strany a jej splynutia s PS. Dnes však treba jasne povedať, že rokuje bez mandátu predsedníctva, bez mandátu vedenia a štruktúr strany. A rokuje o parametroch zániku strany a jej splynutia s PS, s ktorým predstúpi pred delegátov snemu," pokračoval ďalej.

​Kollár zdôraznil, že ako pôvodný zástanca predvolebnej spolupráce PS/SPOLU/ZĽ by plne rozumel zániku a splynutiu SPOLU s PS hneď po prehratých voľbách. Rozumel by mu aj na jar tohto roku, keď prebiehali rokovania, kým ich Juraj Hipš neodpískal.

"Dnes mu celkom nerozumiem (možno aj rozumiem, ale to už je naozaj za hranicou toho, čo sa patrí riešiť pred oponou). V apríli sa strana SPOLU rozhodla, že namiesto spojenia s PS preferuje pokus vytvárať platformu pre alternatívu voči chaosu a populizmu. Preto som do SPOLU prišiel, cca dva a pol mesiaca sme na tom pracovali, vyrástli sme z 0,4 k dvom percentám, boli pripravené príchody ďalších osobností. A potom sme prestali pracovať. A po ďalších dva a pol mesiacoch sme späť pod 1 %. Tak to je – robíš politiku, všimnú si ťa, nerobíš – si zabudnutý," uviedol nezaradený poslanec ďalej. 

​Kollár tvrdí, že rámcovanie Progresívneho Slovenska nie je jeho politickým svfetom, hoci si uvedumuje, že Slovensko progresívnu ľavicu potrebuje a to práve preto, aby ju nekrivili strany ako Hlas-SD a Smer-SD.

"V politickom rozmere som človek, síce už dnes po siedmich rokoch primátorovania v malom meste viac stredo - ako pravý, ale nie ľavicový, viac praktický politik bojujúci za hodnoty, ale milujúci konkrétne riešenia. To nám iste nebude brániť spolupracovať pri zápase o zachovanie demokratických základov štátu a modernizáciu slovenskej spoločnosti, a zároveň bude iste priestorom pre vášnivú debatu o riešeniach pre kolabujúce verejné financie či neudržateľný dôchodkový systém," zároveň dodal, že ak je väčšinová DNA Spolu rovnaká, ako je dnešná podoba PS, je úplne legitímne, ak sa členovia strany rozhodnú pre zánik strany a individuálny vstup do PS s nejakým deklarovaným priestorom pre exčlenov SPOLU v orgánoch PS.

"Lebo taká je dnes na stole ponuka. Ak sa rozhodnú pre pokračovanie strany, budú hľadať cestu a spojencov, aby ich existencia mala politický zmysel. Jedno aj druhé rozhodnutie je plne legitímne. Dobrá správa je, že sa už len osemkrát vyspíme a bude jasno," dodal na záver. 

Podľa politológa je celá debata na smiech 

Politológ Jozef Lenč sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril jasne. "Ak ste strana, ktorá má ústihodných 0,8 % v jednom a 1,1 % v druhom prieskume, tak prečo neísť do silného súperenia," poznamenal sarkasticky politológ s tým, že prišiel aj s ďalšou možnosťou.

"Možno očakáva, že príchodom stále ešte nerozhodnutej dvojice Šeliga - Žitňanská, ktorí ak sa rozhodnú odísť zo Za ľudí, tak stúpne ich cena. Inak si to vysvetliť neviem," dodal politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie