Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Končí sa proces v kauze Judáš: Petrov pred súdom opísal svoj vzťah k Makóovi
Zdielať na

Končí sa proces v kauze Judáš: Petrov pred súdom opísal svoj vzťah k Makóovi

BRATISLAVA / Súdne konanie v prípade Judáš sa chýli ku koncu. Obžalovaný exriaditeľ kontrarozviedky a bývalý policajt mali žiadať od podnikateľa 400-tisíc eur za zrušenie blokácie jeho majetku daňovými kriminalistami. Aj do tohto procesu vypovedá aktuálne spochybňovaný svedok NAKA Peter Petrov. Ten pred súdom popísal svoj vzťah k stíhanému vysokému funkcionárovi Finančnej správy Ľudovítovi Makóovi a k niekdajšiemu šéfovi Finančnej polície Bernardovi Slobodníkovi.

​Peter Petrov mal pred súdom v Judášovi vypovedať už koncom júna. Keďže sa ale dostal do obvinenia vyšetrovateľov Úradu inšpekčnej služby, ktorí ho chceli zatknúť a vyšetrovať väzobne, odišiel zo Slovenska. Je jedným z troch svedkov NAKA, o ktorých inšpekcia tvrdí, že spoločne, s dnes už tiež stíhanými vyšetrovateľmi NAKA, zmanipulovali svedectvá, pre ktoré išiel do väzby exriaditeľ daňových kriminalistov Ľudovít Makó. "Chcel by som sa ospravedlniť pani sudkyni aj pánovi obhajcovi, že som sa 29.7. nedostavil. Musel som 18.7. akútne odcestovať do zahraničia," povedal svedok Peter Petrov.

Petrov týmto popiera, že by zo Slovenska pred zaisťovacou akciou vyšetrovateľov Úradu inšpekčnej služby naschvál ušiel. Podľa zistenia TV JOJ odišiel údajne do Nemecka z dôvodu jeho podnikania, čo mal predtým vraj oznámiť aj samotnej NAKA. Petrovov výsluch v Judášovi žiadal obhajca obžalovaných. Ten stále tvrdí, že prokuratúra nemá dôkaz o tom, že by úplatky jeho klienti mali vyplatené a tiež, že by ich vôbec od poškodeného podnikateľa žiadali.

Výsluchom Petrova sa súd dozvedel, že do odblokovania majetku, ktoré si poškodený podnikateľ údajne chcel vybaviť na polícii, bol zaangažovaný Petrov dlhoročný priateľ Bernard Slobodník. Jeden z najznámejších funkcionárov polície, ktorý sa priznáva k braniu veľkých úplatkov. Petrov to zistil zo Slobodníkových telefonátov s rôznymi osobami. "S pánom Slobodníkom som trávil dosť veľa osobného času. Pán Slobodník v tom čase riešil nejaké odblokovanie majetku, detaily som však nerozumel," vyjadril sa Petrov.


Slobodník mal v tom čase podľa Petrova dosah na vtedajšieho šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa. Práve Makó aj poškodený podnikateľ žiadal o radu, ako zrušiť blokácie uvalené Finančnou správou. Makó je v tejto časti Judáša svedok. Pre Petrova ale protivník, s ktorým sa pred rokmi dostal do konfliktu tiež pre problémy s daňovákmi. "Tie vzťahy boli naštrbené z dôvodu tvrdohlavosti pána Makóa a mňa," povedal Petrov. "Nepohodli sme sa na riešení situácie vo vzťahu k mojím spoločnostiam, ktoré spadli do koordinácie Finančnej správy a ktorú mi pán Makó pomáhal riešiť. Nepohodli sme sa na výške odmeny za toto riešenie," ozrejmil Petrov. "Toto tvrdenie osoby Peter Petrov sa nezakladá na pravde. Vypovedám o tom v iných trestných konaniach," uvádza sa v stanovisku stíhaného Ľudovíta Makóa. Súd bude pokračovať v závere septembra, začiatkom októbra sa už očakáva rozsudok.

Súvisiace články

Najčítanejšie