Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dočasne poverený šéf polície Hamran chystá zmeny. Možno je pre niekoho najvyšší čas pozrieť si letenky na Belize, reaguje politológ
Zdielať na

Dočasne poverený šéf polície Hamran chystá zmeny. Možno je pre niekoho najvyšší čas pozrieť si letenky na Belize, reaguje politológ

BRATISLAVA / Vo vyšetrovaní sledovaných trestných káuz musí byť napriek vzatiu štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry do väzby kontinuita a musí bežať ďalej. V diskusnej relácii Analýzy Na hrane TV JOJ to povedal dočasný policajný prezident Štefan Hamran. Za týmto účelom chce podľa vlastných slov vyšetrovacie tímy posilniť. Zároveň skonštatoval, že obvinení vyšetrovatelia sú skúsení a „do istej miery sa aj zariadili".

Dočasne vymenovaný šéf polície v diskusnej relácii Analýzy Na hrane TV JOJ zdôraznil, že vyšetrovanie medializovaných káuz musí pokračovať "na tieto obrátky", alebo ešte intenzívnejšie.

"Budem mať teraz posedenie s niektorými vedúcimi a budeme posilňovať tie tímy," povedal Hamran. Vyšetrovanie podľa neho musí pokračovať "na tieto obrátky", alebo ešte intenzívnejšie. "Ja pevne dúfam, že sa postupne blížime k finále, tak určite nepovolíme na konci v tomto boji," vyhlásil šéf polície.

Hamran tiež skonštatoval, že kolektívy dokážu byť silné a čeliť takým tlakom, akým budú policajti pracujúci na kauzách čeliť aj v budúcnosti. "A samozrejme, ja sa rád postavím na čelo takého profesionálneho kolektívu, aký si my vytvoríme," dodal. 

Chystá aj personálne zmeny

Štefan Hamran chce v krátkom čase vykonať malý, krátky, ale účinný personálny audit policajných funkcionárov. Ako povedal, sadnúť si chce aj so súčasnými policajnými viceprezidentmi Janou Maškarovou a Róbertom Bozalkom. Po rozhovore podľa vlastných slov funkcionárom oznámi, či s nimi mieni do budúcnosti spolupracovať alebo nie.

"Samozrejme, každému oznámim svoje výhrady voči jeho osobe, ak ich mám," povedal. Na druhej strane však podľa Hamrana existuje aj kategória funkcionárov, ktorých nevie posúdiť a zaslúžia si šancu, aby pokračovali ďalej. "A je tam kategória funkcionárov, u ktorých nemám absolútne žiadne pochybnosti o tom, že tam patria a sú to čestní policajti," skonštatoval Hamran.

​Pokiaľ ide o riaditeľku Národnej kriminálnej agentúry Evu Kurrayovú, ktorá do funkcie nastúpila len nedávno, podľa Hamrana je znepokojujúce, že bola priamou nadriadenou vyšetrovateľov Štefana Jombíka a Jaroslava Barochovského. Táto dvojica bola totiž spájaná zo zastavením vyšetrovania v trestných veciach Mariana Kočnera. "Je to pre mňa vec, ktorú zatiaľ na prvý pohľad nedokážem pochopiť," povedal Hamran s tým, že toto bude jedna z kľúčových otázok, ktorú bude musieť Kurrayová dôveryhodne zodpovedať.

​Ak o aktivitách dvojice súčasná šéfka NAKA nevedela, podľa Hamrana je to diskvalifikujúce, pretože ak sa takéto veci mohli diať, môžu sa podľa neho stať aj v budúcnosti. "Ak o tom vedela, ale jednoducho s tým nemala čo spraviť, pretože nad ňou bol ďalší funkcionár, ktorý mohol tých dvoch zakryť tak intenzívne, že ona jednoducho narazila," povedal Hamran s tým, že sa na to bude pýtať do detailov. "Toto ma zaujíma, je to kľúčová informácia," dodal.

Čas pozerať letenky na Belize?

Štefan Hamran zaujal aj politológa Radoslava Štefančíka. "Poverený policajný prezident ukázal, že je človekom na správnom mieste. Málokedy sme v minulosti počuli tak otvorene hovoriť o slabých miestach v polícii, o pláne vymeniť bývalých politických nominantov, o korupcii na najvyšších miestach a o zanietenom záujme tieto neduhy postkomunistickej spoločnosti natrvalo vykoreniť," zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Nečudujem sa, že politici bývalých vládnych strán sa dnes trasú od strachu. Slučka sa okolo nich sťahovala aj doposiaľ, ale nateraz môže tento proces nadobudnúť novú rýchlosť. Možno je pre niekoho najvyšší čas pozrieť si letenky na Belize," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie