Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Suchoba opäť na NAKA. Prišiel aj syn oligarchu Brhela
Zdielať na

Suchoba opäť na NAKA. Prišiel aj syn oligarchu Brhela

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ začali vyšetrovatelia korupčného prípadu Očistec s ďalším výsluchom obvineného bratislavského podnikateľa Michala Suchobu. Ten pred vyšetrovateľmi vypovedal k údajnému praniu špinavých peňazí v prípade Medusa. Ide o podozrenia, že Michal Suchoba cez svoju spoločnosť a ďalšie mal presúvať miliónové transakcie cez zahraničie tak, aby nakoniec peniaze opäť skončili a jeho slovenských účtoch.

Prípad vyšetrovania podozrivých presunov je označený ako Medusa. O transfer Suchobových miliónových prevodov sa zaujímal aj dnes už odsúdený Marian Kočner a tiež nitriansky veľkopodnikateľ Norbert Bödör. Kočner sa mal dozvedieť, že sa Suchoba dostáva cez predaj IT systémov pre Finančnú správu k miliónovým sumám. Zmanipulované štátne nákupy softvérov pre Finančnú správu SR realizoval Suchoba po dohode s vtedajším prezidentom finančnej správy Františkom Imreczem. 

Kočner mal údajne v pláne profitovať z podozrivých transferov vplývaním na Imreczeho.

Suchoba po výsluchu na NAKA odišiel so svojou obhajkyňou. Na žiadosť TV JOJ o rozhovor a reakciu na rozsiahle obvinenia, pre ktoré sa dostal do trestného konania v prípade Očistec, reagoval takto: "Tak ako štandardne, nebudem sa k ničom vyjadrovať. Ďakujem pekne."

Suchoba odišiel z NAKA a prišiel syn Jozefa Brhela 

Suchoba po obvinení v prípade zmanipulovaných nákupov IT softvérov pre štát, ktoré jeho spoločnosť dodala cez dohodnuté zmluvy s finačnou správou za viac ako 42 miliónov eur, začal s políciou spolupracovať. Aktuálne je významným kajúcnikom v prípade Mýtnik, v ktorom NAKA obvinila Františka Imreczeho, Michala Suchobu ale aj oligarchu Jozefa Brhela, jeho brata Petra Brhela. NAKA vypočúva Jozefa Brhela ml., od ktorého polícia žiada zodpovedať otázky týkajúce sa zrejme tiež podozrivého podnikania v preverovaných firmách obvinených bratov Brhelovcov.

S advokátom Jozefa Brhela staršieho sa nám dnes nepodarilo skontaktovať pre upresnenie dôvodov dnešného výsluchu svedka Jozefa Brhela ml. Ten sa so Suchobom minul pri príchode na NAKA len tesne. Nie je zrejmé, či sa obaja vôbec poznajú. 

Podľa informácií TV JOJ sa Jozef Brhel mladší vyjadril k podnikateľským aktivitám, pre ktoré je stále väzobne stíhaný jeho otec Jozef Brhel. Napríklad aj k tomu, na koho previedol podiel vo svojej spoločnosti tiež obvinený Michal Suchoba. Brhel ml. sa mal vyjadriť, že podiely Suchobovej spoločnosti odkúpil on a nie jeho otec. 

Syn podnikateľa označovaného za oligarchu v prípade Mýtnik vypovedal v pozícii svedka a hoci mal podľa trestného poriadku právo odoprieť výpoveď, keďže ide o jeho blízkeho, neurobil tak. Vypovedal niekoľko hodín. Mimo kameru pre TV JOJ Jozef Brhel ml. uviedol, že dúfa, že polícii objasnil svojou výpoveďou dôležité skutočnosti, ktoré sú predmetom podozrení smerujúcich na jeho otca. 

Podnikateľ Jozef Brhel starší je naďalej stíhaný v kauze Mýtnik väzobne a liečený vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

NAKA vypočula aj právnika Tomáša Lysinu

Ešte pred výsluchom Petra Brhela NAKA zrealizovala výsluch advokáta právnickej spoločnosti, ktorá údajne mala zabezpečovať servis v súvislosti so zápismi firiem prepojených s podozrivými podnikateľmi do registra partnerov verejného sektora. Advokát sa mal údajne na výsluchu vyjadriť aj k štruktúram preverovaných firiem ovládaných Brhelovcami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie