Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záborskej zákon má podporu ministra Matoviča. A čo dopady? Oponuje predseda finančného výboru Viskupič
Zdielať na

Záborskej zákon má podporu ministra Matoviča. A čo dopady? Oponuje predseda finančného výboru Viskupič

BRATISLAVA / Osobitný príspevok pri narodení ťažko postihnutého dieťaťa, ale aj kočíkovné pr štvrté dieťa. Aj to je súčasťou zákona, ktorý sa bude už budúci týždeň preberať na pôde Národnej rady. Interrupčný zákon z dielne spolnomocnenkyne pre slobodu vierovyznania Anny Záborskej má ženám pomáhať. Štátnemu rozpočtu však možno priťaží.

Viac detí, viac peňazí, ale aj zákaz reklamy podporujúcej interrupcie, či vyšší príspevok pri narodení dieťaťa s  postihnutím, núdzové bývanie pre tehotné ženy. Splnomocnenkyňa vlády pre slobodu vierovyznania a náboženského presvedčenia Anna Záborská (Kresťanská únia), ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke hnutia OĽaNO Igora Matoviča, chce v parlamente opäť riešiť pravidlá interrupcií. Tvrdí, že ide o podporu pre tehotné ženy. 

Zdravotné postihnutie detí sa pritom posudzuje až v roku života. Podľa Anny Záborskej by pritom malo ísť o príspevok v prípade, ak sa dieťa narodilo s ťažkým poškodením, ťažkým genetickým poškodením, alebo poškodením, pre ktoré nebude po narodení schopné života, suma príspevku pri narodení dieťaťa sa zvyšuje o 3 170,14 eura.

Aktuálne je výška príspevku na dieťa 829,86 eura a to ak ide o prvé až tretie dieťa. Podľa Anny Záborskej by sa tento príspevok, tzv. kočíkovné, čerpalo aj v prípade štvrtého dieťaťa. Celkové náklady na štátny rozpočet nie sú známe, hoci by dopady na verejné financie mali byť zverejnené. 

Anna Záborská má plnú podporu podporu lídra OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča.  Na otázku Novín PLUS TV JOJ, či si štát takéto výdavky aktuálne môže dovoliť neodpovedal. Potvrdil však, že ide o prioritu. Viac sa dozviete vo videu:

Ja na mieste si položiť otázku o dopadoch, zareagoval Viskupič

Predseda výboru pre financie a rozpočet zo SaS Marián Viskupič nadšenie ministra financií nezdieľa. "Dopady týchto opatrení na verejné financie nepoznám a neviem o tom, že by ministerstvo financií tieto dopady spočítalo a dalo k dispozícii. Som, ale presvedčený, že než budeme o týchto veciach rozhodovať, je potrebné vedieť o dopadoch na verejné financie. Potom je na mieste si položiť otázku či si to vieme dovoliť," poznamenal Viskupič pre Noviny PLUS TV JOJ. "Nie je žiaden dôvod prečo by tieto informácie o dopadoch nemali byť verejné," dodal na záver. 

Nie je to otázka ekonimiky, tvrdí poslanec Kremský

"Kiežby sa nám rodilo toľko detí, že by sme na to nemali," zareagoval poslanec OĽaNO a člen finančného výboru Peter Kremský, podľa ktorého je prioritou pomáhať rodinám s deťmi. "Nemyslím si, že to je ekonomický problém a, že by išlo o sumy, ktoré by zaťažili a zásadne ovplyvnili hospodárenie štátu," povedal poslanec Kremský pre Noviny PLUS TV JOJ. Upozornil na to, že rodinám s deťmi by štát mal pomáhať oveľa viac a to aj v prípade detí so zdravotnými problémami, ktoré na lieky často doplácajú stovky eur mesačne. "Samozrejme by to bolo možné, ak by sa tu posledných 10 rokov nekradlo," dodal Peter Kremský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie