Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Uznesenie na podporu menšín parlamentom neprešlo: Koalícia je tvorená ideologickými zápecníkmi, tvrdí politológ
Zdielať na

Uznesenie na podporu menšín parlamentom neprešlo: Koalícia je tvorená ideologickými zápecníkmi, tvrdí politológ

BRATISLAVA / Zelenú kartu si v NR SR nezaslúžia už len etické otázky, ale aj ľudské práva a práva menšín. Uznesenie na ich podporu, ktoré predložilo liberálne krídlo poslancov za OĽaNO, neprešlo parlamentom. Ostrej kritike koalíciu podrobil aj politológ Jozef Lenč.

Skupina poslancov hnutia OĽANO doručila v stredu (28.7. 2021) do podateľne NR SR návrh uznesenia na podporu menšín a komunít žijúcich na Slovensku. Ako dôvod uviedla skutočnosť, že práve na pôde národnej rady došlo k viacerým verbálnym útokom, ale aj legislatívnym pokusom na obmedzenie práv a slobôd rôznych skupín občanov. 

Poslanci poznamenali, že aj keď legislatívne návrhy neboli úspešné, pre viaceré menšiny a komunity boli nepríjemným signálom, ktorý v nich vyvolal pocit neistoty, či dokonca obavy zo svojej budúcnosti. "Navyše, ďalšie takéto snahy môžu vo verejnosti vyvolať vlnu nenávisti, vrátane útokov na príslušníkov niektorej z menšín, či definovanej skupiny ľudí," uviedlo liberálne krídlo OĽaNO vo svojom vyhlásení. 

Parlament menšiny chrániť nechce

Parlament však uznesenie vyjadrujúce podporu všetkým menšinám a komunitám žijúcim na Slovensku neprijal. Z vládnej koalície uznesenie nepodporili poslanci klubu Sme rodina, ktorí boli buď proti, alebo sa zdržali a časť poslancov klubu OĽaNO, ktorá nehlasovala. Patrila k nim Kresťanská únia, ktorá sa hlasovania zdržala a teda bolo to akoby hlasovala proti. Za uznesenie hlasovalo 11 nezaradených poslancov okolo expremiéra Petra Pellegriniho (Hlas-SD). 

Národná rada SR chcela v uznesení pripomenúť, že základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, alebo iné postavenie. "Slovenská republika je preto povinná ich dodržiavať a chrániť v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a zákonmi Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodným právom,“ píše sa v uznesení.

Parlament mal vyjadriť hlboké znepokojenie nad verbálnymi i legislatívnymi pokusmi obmedzovať práva a slobody rôznych skupín ľudí na základe rasy, pohlavia, náboženského vyznania a sexuálnej orientácie.

Sklamanie liberálov z OĽaNO

Liberálne krídlo v uznesení pôvodne mienilo dôrazne odsúdiť akúkoľvek diskrimináciu menšín a komunít, a tiež útoky na ich základné práva a slobody orgánmi verejnej moci vrátane nenávistných prejavov. Poslanci chceli vyzvať zodpovedné orgány a inštitúcie, aby monitorovali prejavy nenávisti vo verejnom priestore vrátane prejavov volených zástupcov voči právam menšín a v súlade so zákonmi SR posilňovali opatrenia na ich elimináciu vo verejnom priestore.

Veľké sklamanie pre Noviny PLUS TV JOJ priznal aj člen liberálneho krídla Andrej Stančík. "Veľmi ma mrzí, že uznesenie na podporu menšín neprešlo," priznal pre Noviny PLUS TV JOJ a dodal: "O to viac, že sme ho kvôli požiadavkám koaličných partnerov a kolegov "zmiernili" a zovšeobecnili. Mal to byť dôležitý signál podpory pre menšiny, po tom, čo boli rok a pol v pléne vystavované rôznym nadávkam a urážkam." Stančík priznal, že sa nevzdávajú a budú robiť všetko pre to, aby boli práva menšín dodržiavané. 
"Je smutné, že vybičované emócie našej spoločnosti spôsobili to, že nielenže bojujeme proti vede a zdravému rozumu, ale na úkor politických preferencií ignorujeme aj hodnoty a princípy, na ktorých je postavená naša štátnosť. Jedným z týchto princípov sú aj rovnaké práva pre všetkých. Dnes sme v parlamente zažili, že väčšina tento názor zjavne nezdieľa," napísal na sociálnej sieti Juraj Krúpa (OĽaNO) pričom zdôraznil, že boj sa neskončil. 
"Môže sa javiť, že ide o nepodstatné veci, ktoré momentálne našu spoločnosť netrápia, ale vždy pri ohrození slobody a demokracie dochádzalo k tomu, že boli porušované najprv na prvý pohľad zanedbateľné práva. Práve preto musíme už pri náznakoch zasahovania do práv jednotlivcov rázne zakročiť," dodal k odmietnutému uzneseniu. 

Podľa politológa tvoria koalíciu ideologickí zápecníci

Jozef Lenč pre Noviny PLUS poznamenal, že ak koalícia chcela ukázať, že nedokáže podporiť ani svojich vlastných poslancov, nemohla to urobiť lepšie. "Aj v koalícii sú poslanci, ktorí si uvedomujú, že Slovensko netvoria len bieli, heterosexuálni kresťania, ale aj toto je dôkaz, že sú v menšine," poznamenal s tým, že "zvyšok parlamentu je tvorený ideologickými zápecníkmi".

Súvisiace články

Najčítanejšie