Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nová premiéra v Činohre SND o existenciálnej kríze: Stanke a Autner z Nemocnice priznali najšialenejšie práce minulosti
Zdielať na

Nová premiéra v Činohre SND o existenciálnej kríze: Stanke a Autner z Nemocnice priznali najšialenejšie práce minulosti

BRATISLAVA / Zatiaľ čo Richarda Stankeho verejnosti predstavovať netreba, Richarda Autnera si môžu diváci TV JOJ užiť pravidelne v seriáli Nemocnica. V hre Glengarry Glen Ross od Davida Mameta sa však predstavia aj Petra Vajdová, Alexander Bárta či Martin Šalacha.

David Mamet, víťaz Pulitzerovej ceny, je súčasným americkým spisovateľom. Hru Glengarry Glen Ross umiestnil do prostredia realitnej kancelárie, kde zápas o ekonomické prežitie odhaľuje v ľuďoch to najhoršie. Hoci na postavách by ste niečo pozitívne hľadali len ťažko, herecký ansámbel si každý odporný odtieň svojich charakterov užíva.

​V prostredí realitnej kancelárie sa totiž odohráva tvrdý, drsný a niekedy i komický konkurenčný boj medzi zamestnancami, ktorí predávajú aj to, čo je nepredajné. Každý sa chce dostať čo najvyšiie a to aj za cenu podvodu a bodnutia do chrbta. Šancu uspieť má totiž iba jeden.

Nájdete v hre svojho šéfa?

Šikanózne prostredie kancelárie svojich zamestnancov motivuje súťažou o luxusné auto, sadu nožov (z druhej ruky) alebo, naopak, vyhadzovom. Preto sa medzi jednotlivými zamestnancami rodia rafinované plány na postup, odhaľujú nekalé praktiky, vynachádzavé fintičky, ale i vzájomné podrazy. To všetko v neúprosnej snahe o prežitie.

Hra Glengarry Gen Ross sa vyznačuje neúprosným sarkastickým humorom a slovníkom, pri ktorom by si mali citlivé povahy radšej zapchať uši. Nadávky však nie sú prvým plánom, ale sondou do charakterov jednotlivých postáv. Vďaka nim a nervovým zrúteniam sa odhaľujú nielen charaktery jednotlivých postáv, ale aj ich živočíšna schopnosť ruvať sa o "skyvu chleba" v neúprosnom svete biznisu. Autor David Mamet podľa hry natočil film, ktorý bol nominovaný na Oscara.

Aká je hra pohľadom režisérky Ingrid Timkovej a čo hereckým kolegom závidí Petra Vajdová?

​Mladého a talentovaného Richarda Autnera zaregistrovali diváci TV JOJ nielen v seriáli Slovania, ale aj v najnovšom a najsledovanejšom seriáli Nemocnica. Okrem toho, že jeden z mladých členov Činohry Slovenského národného divadla je mimoriadne schopný herec, aj výborne spieva. 

Richard Stanke zdôraznil, že hra od Davida Mameta je preňho v prvom rade o existenčných problémoch. Obaja herci uviedli, že aj oni sa v živote dostali do chvíľ, kedy mali hlboko do vrecka. V rozhovore nielen Richard Stanke, ale aj Richard Autner priznali, aké najprekvapivejšie práce robili v minulosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie