Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výsledky výskumu Janu Bittó-Cigánikovú šokovali: Áno, proti interrupčnej tabletke je aj Igor Matovič
Zdielať na

Výsledky výskumu Janu Bittó-Cigánikovú šokovali: Áno, proti interrupčnej tabletke je aj Igor Matovič

BRATISLAVA / Skutočnosť, že prístup k bezpečným a legálnym interrupciám je beh cez prekážky neprekvapil len odborníčky, ale aj predsedníčku zdravotníckeho výboru Janu Bittó-Cigánikovú. Spolu s Možnosťou voľby, strediskom pre ľudské práva a Verejnou ochrankyňou práv sa stretli za okrúhlym stolom. Na modernizáciu v koalícii nie je politická vôľa.

 Organizácia Možnosť voľby zrealizovala ešte v pondelok (20.9.2021) na pôde Slovenského národného  strediska pre ľudské práva odbornú diskusiu o tom, ako zabezpečiť ženám prístup k bezpečnej interrupcii a naplniť tak ich právo na zdravie. Na okrúhlom stole boli predstavené výsledky výskumu, ktorý mapoval situáciu v zdravotníckych zariadeniach. O tom, aké prekážky stavia do cesty Slovensko svojim občiankam diskutovali vďaka podpore z Active citizens fund zástupkyne občianskeho sektora, nezávislých inštitúcií, štátnych inštitúcií, ako aj poslankyne NR SR a političky.

"Vďaka účelovo opakovaným návrhom na obmedzenie interrupcií sa vytvára dojem, že sú pre ženy ľahko dostupné a ich práva nie sú porušované. Nie je to tak. Ženy musia prekonávať množstvo prekážok – od čakacích lehôt až po nedostatok zariadení, ktoré by ich mali vykonávať. Je najvyšší čas začať prekážky odstraňovať, namiesto úmorných snáh situáciu zhoršovať,“ uviedla diskusiu Adriana Mesochoritisová, štatutárna zástupkyňa Možnosti voľby.

Výsledky výskumu, ktorý mapoval dostupnosť poskytovania interrupcie na žiadosť ženy, potvrdil alarmujúcu situáciu. "Zo 70 mapovaných zariadení poskytujúcich zdravotnú starostlivosť až 34 % odmieta poskytovať legálnu interrupciu a v 23 % nie je pre nedostatok alebo nekonzistentnosť informácií o danom zariadení možné určiť úroveň dostupnosti. Len 43 % poskytuje legálnu interrupciu na žiadosť ženy,“ uviedla sociologička Barbora Holubová, ktorá viedla výskum. Ženy tiež nemajú dostatočný prístup k informáciám o tom, ktoré zariadenia interrupcie vykonávajú, aké sú postupy a poplatky. "Na Slovensku neexistuje pre verejnosť dostupný kompletný a aktuálny zoznam zariadení, ktoré poskytujú  legálnu interrupciu na žiadosť ženy,“ doplnila.

Výhrady má aj verejná ochrankyňa práv

Podľa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej sa potrebujeme vrátiť k podstate diskusie o interrupciách, a tou je, ako čo najlepšie zabezpečiť právo žien na zdravie. "Štát je povinný ženám zabezpečiť geograficky aj finančne dostupné služby v oblasti reprodukčného zdravia. V kontexte práva na informácie je taktiež dôležité, aby ženám bolo umožnené ľahko sa dostať k informáciám o týchto službách. Z výsledkov prieskumu Možnosti voľby však vyplynulo, že nie všetkým ženám na Slovensku je zabezpečený dostatočný prístup k umelému prerušeniu tehotenstva. Takýmto nerovným prístupom sa len prehlbujú sociálno-ekonomické rozdiely medzi ženami v spoločnosti,“ poznamenala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Dôležitosť nepodľahnúť ideologickým tlakom, a naopak hľadať riešenie založené na vedeckých poznatkoch a ľudskoprávnych východiskách vyzvala aj výkonná riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva Silvia Porubänová. "Zmeny legislatívy v oblasti umelého prerušenia tehotenstva by sa mali týkať aj odstraňovania diskriminácie voči ženám narodeným mimo Slovenska, ženám starším ako 35 rokov a ženám, ktoré už dvakrát rodili. Namiesto toho sa nám deje úplný opak a strata prístupu k bezpečnej forme UPT dnes hrozí oveľa väčšiemu počtu žien,“ dodala sociologička. 

 Výskum tiež potvrdil, že pre mnohé ženy sú interrupcie finančne nedostupné. "Odhadovaná priemerná cena za legálnu interrupciu s dodatočnými poplatkami je 414 Eur, čo tvorí 62 %  disponibilného príjmu domácnosti s dvomi dospelými a dvomi závislými deťmi. Pre množstvo žien je to cena, ktorú si nemôžu dovoliť a zadlžujú sa. Štát takto namiesto pomoci prispieva k prehlbovaniu sociálnych rozdielov a zvyšovaniu chudoby žien a rodín,” hovorí politologička Adriana Mesochoritisová.

Účastníčky a účastníci okrúhleho stola diskutovali aj o dôležitosti sprístupnenia liekovej, medikamentóznej interrupcie. Podľa Barbory Holubovej aj výskum potvrdil, že z lekárskej odbornej obce zaznieva silné a takmer jednotné volanie po zavedení medikamentóznej interrupcie. "Opakované snahy o úpravu legislatívy súvisiacej s poskytovaním interrupcie vnímajú gynekológovia ako politikárčenie a vytĺkanie politického kapitálu bez odborníkov a odborníčok, nie ako snahu zlepšiť reprodukčné práva žien,“ doplnila dáta z výskumu.

Výsledky výskumu a odborná diskusia priniesli množstvo návrhov na zlepšenie situácie v oblasti reprodukčného zdravia žien. Možnosť voľby ich po finalizácií zverejní a spoločne s ďalšími organizáciami a inštitúciami sa ich budú snažiť presadzovať v praxi.

Prekvapená Bittó-Cigániková

Výsledky výskumu šokovali aj predsedníčku zdravontíckeho výboru Janu Bittó-Cigánikovú, ktorá sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadrila, že stanovisko samotného rezortu zatiaľ nemá, ale zástupkyňa rezortu za okrúhlym stolo nechýbala. "Napriek tomu, že sa téme venujem a mala som pocit, že som v obraze, pre mňa boli výsledky výskumu prekvapivé a to v negatívnom zmysle. Dostupnosť legálnej interrupcie je podstatne horšia a okamžite s tým treba niečo robiť," uviedla k téme so zreteľom na nevyhnutné kroky.  

"Prekvapilo ma, že sa nezverejňuje, ktoré nemocnice, a ktorí lekári si uplatňujú výhradu vo svedomí. V niektorých prípadoch to sú celé oddelenia nemocníc. Zistilo sa aj, že sú regióny, kde to je obrovský problém," pokračovala s tým, že bude apelovať na ministerstvo zdravotníctva, aby sa takýto zoznam zverejnil. Podľa poslankyne je však nevyhnutné dostupnosť zabezpečiť aj v prípade zariadení. "Myslím si, že štátne zdravotné zariadenie by malo garantovať prístup k legálnej a bezpečnej interrupcii a v prípade lekára aplikujúceho si výhradu vo svedomí, by malo dôjsť k ponúknutiu náhradného lekára," uviedla predsedníčka výboru s tým, že možnosťou by malo byť aj ponúknutie náhradného zariadenia. 

​Predsedníčku zdravotníckeho výboru zaskočila aj cena. "Bola som prekvapená z poplatkov, ktorými sa cena navyšuje, pričom výhradu mám k legislatíve a nie k poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Chápem, že zákrok, na ktorom sa zúčastňuje anesteziológ a ďalší personál stojí nemocnicu viac," poznamenala Bittó-Cigániková s tým, že problém by vyriešila interrupčná tabletka, ktorá je modernou možnosťou už viac než 20 rokov, ale na Slovensku sa stále nepoužíva. Na jej presadenie nie je politická vôľa. 

"Konzervatívni politici, a to aj z najsilnejšej vládnej strany sa obávajú, že by zavedením interrupčnej tabletky stúpol počet interrupcií, hoci dáta to nepotvrdzujú," poznamenala predsedníčka a dodala: "Áno, stúpnutia počtu interrpucií sa obáva aj minister financií Igor Matovič," povedala a zdôraznila, že na Slovensku nie je politická vôľa, pretože tu máme skupinu aktivistov, politikov a náboženských iniciátorov, ktorí veria tomu, že ak žene dostatočne skomplikujú prístup k interrupciám, tak sa im podarí interrupcii zabrániť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie