Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
SND predstavilo novú sezónu: So zlou finančnou situáciou bojuje stále a historická budova je v havarijnom stave
Zdielať na

SND predstavilo novú sezónu: So zlou finančnou situáciou bojuje stále a historická budova je v havarijnom stave

BRATISLAVA / Slovenské národné divadlo pod vedením generáneho riaditeľa Mateja Drličku vstúpilo do svojej 102. sezóny. Napriek naplánovanej sezóne divadlo nepopiera pretrvávajúce finančné problémy. Generálny riaditeľ na tlačovej konferencii zverejnil aj fotografie z historickej budovy SND, ktorá je v dezolátnom stave.

Generány riaditeľ SND Matej Drlička predstavil ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽaNO) ozdravný plán divadla ešte v polovici apríla. Na tlačovej konferencii, kde vedenie prezentovalo novú sezónu, ale aj svoj vlastný odpočet, sa riaditeľ pochválil, že plán bol rezortom kultúry prijatý bez výhrad a v plnom rozsahu.

Činohra bude pélná drámy?

Generálny riaditeľ, ale aj vedúci jednotlivých súborov predstavili tituly, ktoré budú môcť diváci vidieť v 102. sezóne. Sedem premiér predstavila riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová, pričom herecký súbor uvedie inscenácie ako je Glengarry Glen Ross, Matka, ale aj titul Kým prídu Rolling stones

Originálne kúsky z Baletu 

Za Balet Slovenského národného divadla predstavila premiéry riaditeľka Nina Poláková. Zaujímavou bude spolupráca Baletu SND a SĽUK-u, ale aj Fashion Balet Gala, kde sa spojí móda a tanec. Vrcholom sezóny bude balet Popoluška od Sergeja Prokofieva.

Klenoty Opery

Tri operné premiéry predstavil riaditeľ Lubor Cukr. Okrem galakoncrtu na počesť Petra Dvorského pripravuje aj Dvořákovu operu Čert a Káča, ale aj obľúbené "klasiky" ako La Traviata či Lucia di Lammermoor.

​Na tlačovej konferencii predstavili aj pútavé vizuály, ktoré predstavujú tituly tejto sezóny. 

Chýbajúce milióny eur

Po tom, čo ministerstvo financií (vtedy ešte v rukách Eduarda Hegera) prikázalo štátnym inštitúciám realizovať šetrenia v rozsahu 10 %, došlo aj k zníženiu rozpočtu prvej scény. Aktuálny šéf divadla však už predtým vysvetľoval, že rozpočet, ktorý po 10 % škrte predstavoval 17 miliónov eur bol v realite znížený o viac. V predchádzajúcej sezóne totiž došlo k dvom rozpočtovým opatreniam, ktoré ho zvýšili. Okolo 20 miliónov by pritom divadlo malo minúť len na platy zamestnancov a tak je preňho 17 miliónový rozpočet likvidačný.  "Zo šiestich miliónov, ktoré sme požadovali, sme už necelé tri dostali, ďalšie transfery očakávame do konca roka," oznámil Drlička.

Ekonomický riaditeľ prvej divadelnej scény Matej Bošňák spresnil, že pri nastavovaní rozpočtu na roky 2022 a 2023 vychádzajú z výdavkov na úrovni približne 28 miliónov eur. Optimisticky dúfa, že páť miliónov eur vykážu z vlastných príjmov. 

​Matej Drlička uviedol, že v rámci naštartovania procesov šetrenia a efektivity nákladov došlo aj k prepusteniu 120 zamestnancov. Divadlo so zamestnancami uzavrelo aj novú kolektívnu zmluvu, ktorá je podľa neho férovejšia nielen k nim, ale aj k divadlu. 

Oznámil aj nové partnerstvá, ktoré SND uzavrelo. Revitalizáciu a čistenie mramoru, ale aj priestoru pred vchodom do SND zasponzorovalo JTRE. Drlička trvá na tom, že ak sa v divadle nehrá neznamená to, že nebude otvorené pre ostatných ľudí. Snahou je totiž, aby oblasť pri SND bola známa práve ním.

      

Vo foyer divadla pribudli obrazovky, ktoré promujú divadelné tituly. Generány riaditeľ chystá aj nový ticketing ( systém obstarávania vstupeniek), digitalizáciu predmetov vytvorených v umelecko-dekoračných dielňach, ale dopĺňa do archívu aj digitálne záznamy jednotlivých inscenácií. Novinkou je aj prevádzkovanie vlastných gastroslužieb. 

Historická budova v dezolátnom stave

Bošňák priznal, že Slovenské národné divadlo ťaží aj obrovský investičný dlh, ktorý by nebol tak zúfalý, keby sa investovalo aspoň toľko, koľko sa odpísalo. Šéf financií špecifikoval, že na splatenie investičného dlhu by SND potrebovalo 21,8 milióna eur. Tieto náklady sa týkajú aj zlyhavajúcej techniky v novej budove SND. 

Súčasťou tejto sumy ešte stále nie sú náklady spojené s rekonštrukciou historickej budovy SND, ktorú vedenie zatvorilo ešte v máji tohto roku (2021) pre jej dezolátny stav. Drlička špecifikoval, že aktuálne majú súhlas so stavebným zámerom od pamiatkarov a vedenie tak môže pristúpiť k ďalšiemu kroku -  vypracovania štúdie uskutočniteľnosti ako podkladu pre ďalšie etapy verejného obstarávania. 

Dezolátny stav historickej budovy SND si môžete pozrieť v galérii



Najčítanejšie