Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Politológ Štefančík o incidente v NR SR: Nehaňme buranov za to, že ukazujú svoju pravú tvár, haňme tento národ
Zdielať na

Politológ Štefančík o incidente v NR SR: Nehaňme buranov za to, že ukazujú svoju pravú tvár, haňme tento národ

BRATISLAVA / Hádky, útoky a urážanie namiesto normálnej a štandardnej diskusie. Po tom, čo expremiéry Robert Fico a Peter Pellegrini vyurážali europoslankyňu, Fico sa povadil s predsedom parlamentu aj za rečníckym pultom v Národnej rade.

V pléne Národnej rady SR to v uplynulých dňoch poriadne vrelo. Do análov sa zapíše výstup medzi Borisom Kollárom a Robertom Ficom. 

O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi sa napokon hlasovalo v piatok 24. septembra o 11:00. Rozprava k Mikulcovi mala pokračovať deń predtým aj po 19:00 hodine. Práve vtedy ukončil svoje vystúpenie v pléne poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). Odišiel od rečníckeho pultu s tým, že sa bude pokračovať v piatok ráno. Následne poslanci opozície opustili rokovaciu sálu.

Predsedajúci schôdze Milan Laurenčík (SaS) postupne vyzýval prihlásených rečníkov do rozpravy, ale keďže neboli prítomní, stratili poradie a Laurenčík rozpravu k Mikulcovi ukončil. Poslanec Boris Susko (Smer-SD) namietal, že ide o porušovanie zákona o rokovacom poriadku.

V rozprave poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) hovoril, že už v minulosti minister Mikulec preukázal svoj morálny charakter, keď viedol Vojenské spravodajstvo a „prihral kšeft bratovi a otcovi“. „Keby mal psa, dohodí kšeft aj psovi,“ vyhlásil Blaha. Podľa poslanca na Slovensku existuje matovičovská mafia, ktorá ovláda nielen políciu, časť súdov, prokuratúry a vyšetrovateľov, ale aj liberálne médiá, ktoré im „kryjú zadok“.

Priznanie či prerieknutie?

Predseda Smeru-SD Robert Fico v pléne Národnej rady hovoril o "bordeli" v Národnej rade. Pobúrilo ho rokovanie o viacerích návrhoch na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktoré boli zaradené do programu  schôdze. Rozhnevala hov šak aj naplánovaná mimoriadna schôdza k ďalšiemu návrhu na odvolaniel. Ukázalo sa však, že Robert Fico svoje návrhy na odvolávanie šéfa rezorta vnútra nestiahol tak, ako avizoval na tlačovej konferencii. Predsedu Národnej rady Borisa Kollára pritom obvinil, že za "chaos a bordel" je zodpovedný práve on.

Fico kritizoval i vysvetlenie Kollára k plagátu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v pléne. Podľa Kollára je zakázané len priniesť plagát do pléna, no Matovič ho vyrobil až v sále. Fico tiež vysvetlil svoje slová "radšej byť mafiánom ako plagiátorom", ktorými reagoval na poznámky Kollára. "Môžu si ma nazývať akokoľvek. Ale som hrdý na seba, že mi nikto nemôže povedať: 'Fico, ty si ukradol titul na vysokej škole.' A oni tie tituly ukradli. Môžu si ma nazývať akokoľvek. Ale ja som 'podržtašku' mafiánom, ako je Žaluď a podobne, nerobil, ani som nerobil štartéra, ani som nenosil drogy na Slovensko," skonštatoval Fico.

"Neporiadok narobil Robert Fico najprv v štáte a teraz ho prenáša do parlamentu, keď dal niekoľko rovnakých podaní," reagoval Kollár na vyjadrenia Fica o "bordeli" v NRSR. Na margo slov o "mafiánoch" uviedol, že sa treba pozrieť na nedávno medializovanú údajnú komunikáciu podnikateľa Mariana Kočnera s podnikateľom Norbertom B. cez aplikáciu Threema. Kollár hovorí, že sa v nej mali dohadovať na rôznych plánoch a Fica mali označovať ako "šéfa" či "šéfinka".

V súvislosti s incidentom pre plagát Matoviča v pléne Kollár skonštatoval, že pri jeho výklade rokovacieho poriadku nejde o novinku. "Musíte sa riadiť textom a literou, aká je v zákone. Je tam jasne povedané - nesmiete vnášať. Je to prešmyčka, škulinka, možnosť, ako to využiť," povedal s tým, že je vhodné toto ustanovenie upraviť. Prekáračky, aké sa udiali, podľa neho nie sú pekné. Mrzí ho, že s tým Fico začal a že sa tým nechali strhnúť.

Keď to kráča ako kačka, je to kačka, reaguje Štefančík

Podľa politológa sa Ficova veta nedá interpretovať ako priznanie. "Neviem, či to bolo priznanie. Ale je otázne, či on sa k tomu potrebuje priznávať. Ak nejaké zvieratko chodí ako kačka, správa sa ako kačka a rozpráva ako kačka, nemusí každému vešať na nos, že je kačka. Všetci to totiž o nej vieme aj bez toho," poznamenal pre Noviny PLUS TV JOJ. 

A čo hovorí odborník na správanie poslancov v pléne? Podľa Radoslava Štefančíka môže byť aj horšie! "Keď sa poslanci začnú medzi sebou mlátiť, budeme na toto obdobie spomínať ako na staré dobré časy," uviedol a následne skonštatoval, že v parlamente nesedí vrchol intelektu.

"V každom prípade ale sledujem, že nás už dávno nezastupuje elita tohto národa, ale burani pozbieraní z kadejakých krčiem štvrtej cenovej. Títo burani majú právo sa tak správať nielen v krčme, ale aj v národnej rade. Pretože národ o nich vie, že sú burani a práve preto im zveruje právo spravovať veci verejné za nich," povedal k téme a dodal: "Nehaňme teda buranov za to, že ukazujú svoju pravú tvár, haňme tento národ za to, že týchto buranov posiela do parlamentu a ešte sa im zo svojich daní skladá na výplaty."

Súvisiace články

Najčítanejšie