Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Týždeň v politike: Politika na Slovensku osprostieva, stále preráža nové dno
Zdielať na

Týždeň v politike: Politika na Slovensku osprostieva, stále preráža nové dno

BRATISLAVA / Mottom, ale aj mementom uplynulého týždňa bola podľa politológa Jozefa Lenča strata akejkoľvek politickej kultúry. Mohli sme to vidieť v priamom prenose v parlamente, ale aj na sociálnej sieti. Slovensko sa podľa neho ako spoločnosť uzatvára.

Podľa politológa bolo v tomto týždni niekoľko momentov, kedy sme videli úpadok politickej kultúry v priamom prenose. "Slovenská politika je v degrese a stále dokáže prerážať hlbšie dno," poznamenal pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Lenč poznamenal, že mieru neprijateľnosti ukázala aj návšteva europoslancov. "Táto návšteva mala dve línie. Prvou bolo to, že sa nestretla s opozíciou, čo je neslýchané a to bez ohľadu na to, aká tá opozícia je. Pri návšteve iného štátu to jednoducho musia prehrýzť," poznamenal politológ s tým, že v tomto prípade sa slušnosť vytratila.

"Zároveň sme mohli sledovať, že slovník  zo sociálnych sietí sa presunul do hodnotenia návštevy europoslancov. Minimálne od Hlasu-SD by som očakával iný slovník, keďže sa prezentujú ako sociálna demokracia, ktorá je iná, než Smer-SD," poznamenal politológ Lenč a dodal, že takéto urážky sú maximálne nevhodné.

Úpadok sme podľa politológa videli aj na pôde parlamentu. "Bolo to bizarné a chaotické. Nakopili sa návrhy a napokon sa jeden návrh dal ako bod normálnej schôdze, čo je samo o sebe divné," poznamenal a zdôraznil, že toto nebolo ani zďaleka všetko.

"Aj priebeh tej diskusie bol nehodný parlamentu a to nielen tým, aký slovník používali predstavitelia jednotlivých strán, ale aj to, ako to celé ukončili," povedal na margo zmätku a obštrukcií, ktoré zapríčinili chaos. Ak sa podľa odborníka pozrieme na tento parlament a to, ako sa vyvíja od volieb a ako funguje, tak výsledok je jasný. "Heslá o zmene politickej kultúry zostali len heslami, ak teda nemalo ísť o zmenu k horšiemu," dodal.

Na nefunkčnosť koalície podľa neho upozornilo neprijatie uznesenie o právach menšín na Slovensku. "Neprijatie uznesenia, ktoré malo zabrániť nenávistným prejavom voči menšinám, dokazuje nefunkčnosť tejto koalície," uviedol Lenč s tým, že koalícia toto uznesenie navrhla a zároveň tá istá koalícia uznesenie následne  neprijala.

Politológ zdôraznil, že práve vývoj politiky naznačuje, že spoločnosť sa bude čím ďalej uzatvárať. "Zrejme nebudeme otvorenou spoločnosťou, ktorá akceptuje a rešpektuje odlišnosti. Ak má niekto iný pohľad na svet, tak je automaticky považovaný za nepriateľa. Vidíme to aj v koalícii, ktorá odmieta inakosť, ale aj diskusiu," poznamenal Lenč a zdôraznil, že to, čo vidíme platí aj smerom k trocha konzervatívnym ľuďom zo strany liberálov. "Je to degres a osprostievanie," uzavrel Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články