Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Peter Dvorský oslávil jubiluem na pôde SND: Nechýbal premiér Heger ani odvážny sľub ministra Korčoka
Zdielať na

Peter Dvorský oslávil jubiluem na pôde SND: Nechýbal premiér Heger ani odvážny sľub ministra Korčoka

BRATISLAVA / V sobotu sa na scéne baletu a opery Slovenského národného divadla konal galakoncert pri príležitosti sedemdesiatych narodením Petra Dvorského. Opernej hviezde svetového formátu prišli zaspievať nemenej významní hostia. Nechýbali ani politici.

Dve a pol hodiny patrili v sobotu večer (25. septembra 2021) mimoriadnym oslavám. Narodeniny oslavovala svetová operná legenda, tenorista Peter Dvorský. 

Práve tento deň sa dožil významného životného jubilea. V deň jeho 70. narodenín sa Opera Slovenského národného divadla, dlhoročná domovská scéna Petra Dvorského, rozhodla usporiadať výnimočný slávnostný koncert na jeho počesť. Prezidentka Zuzana Čaputová zagratulovala tenoristovi listom. Na galavečere sa nemohla zúčastniť. 

Medzi hosťami nechýbali známe tváre ani politici. Spolu s manželkou prišiel predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Tesne pred koncertom uviedol, že sa na operné vystúpenia veľmi tešia. Nechýbala aj gratulácia maestrovi. 

"Dnes plním prianie mojej manželke a ideme na mimoriadny operný koncert v SND. Ten sa koná pri príležitosti jubilea majstra Petra Dvorského. Opera nám je blízka a Peter Dvorský je našou svetovou legendou v tomto náročnom žánri. Tešíme sa na vystúpenia ďalších skvelých umelcov. Pánovi Dvorskému srdečne prajeme všetko najlepšie k narodeninám," napísal premiér Eduard Heger. 

K veľkým milovníkom umenia patrí aj bývalý minister financií Peter Kažimír, ktorý na galakoncert prišiel spolu s rodinou. Špeciálny sľub si však pre jubilanta pripravil minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý patrí k veľkým ctiteľom umenia. Dokonca aj steny kancelárie na ministerstve zahraničných vecí zdobia diela od domácich maliarov. Vybrala ich pre ministra riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá.

"Bolo mi cťou prevziať záštitu nad slávnostným koncertom, ktorý sa koná v priestoroch Slovenského národného divadla pri príležitosti 70. narodenín Petra Dvorského," napísal Ivan Korčok (nom. SaS), ktorý sa majstrovi prihovoril ešte pred začiatkom koncertu.  
"Pridal som sa k tým, ktorí vysoko vyzdvihujú jeho vynikajúcu reprezentáciu Slovenska v zahraničí na svetových pódiách a scénach, ktoré patria len tým najlepším. Maestro Dvorský pôsobil na nich preto, lebo sa presadil v obrovskej konkurencii svojím výnimočným majstrovstvom a talentom," pokračoval minister zahraničia s tým, že výpočet jeho úspechov zaznel nespočetnekrát.
"Namiesto toho, aby som ich opakoval aj ja, dal som Maestrovi Dvorskému namiesto vecného daru jeden môj osobný prísľub. Vychádza z môjho hlbokého presvedčenia o význame kultúry v spoločnosti a z odhodlania ako ministra zahraničných vecí povýšiť kultúru a umenie na jeden z najdôležitejších nástrojov našej diplomacie. O účinnosti tohto nástroja ani Maestro Dvorský ani publikum v SND určite nepochybuje," pokračoval Korčok. 
"Preto Maestro Dvorský, okrem toho najdôležitejšieho čo Vám zo srdca želám - veľa zdravia, prijmite prosím vy tento môj prísľub, že slovenská diplomacia nieže na kultúru a umenie nezabúda, ale bude sa o ňu uchádzať, podporovať ju vo svete, lebo sme na Vás hrdí a ste tými najlepšími veľvyslancami a veľvyslankyňami, ktorých máme," sľúbil aj vo videodokrútke, ktorú vysielali v sále opery a baletu v Slovenskom národnom divadle. 

Večer plný hviezd

Pozvanie na účinkovanie prijali svetové operné hviezdy Piotr Beczała, Jorge de León, Pavol Bršlík, Adriana Kučerová, Miroslav Dvorský, Petr Nekoranec a ďalší sólisti a hostia Opery SND. Program bol doplnený aj záznamami z vystúpení Petra Dvorského. Spomienkami na jeho spevácku kariéru prispeli aj ďalšie operné hviezdy ako Mirella Freni, Plácido Domingo a ďalší. 

Ukážku z koncertu a príhovorov si môžete pozrieť vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie