Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodcom bude po novom hroziť vyhadzov: Zmenu zákona z dielne Mariana Viskupiča dal Smer-SD na Ústavný súd
Zdielať na

Dôchodcom bude po novom hroziť vyhadzov: Zmenu zákona z dielne Mariana Viskupiča dal Smer-SD na Ústavný súd

BRATISLAVA / Dôchodcov vo firmách čakajú zmeny. Od januára budúceho roka (2022) bude môcť zamestnávateľ prepustiť ľudí v penzijnom veku, pokiaľ už na dôchodok budú mať nárok. Poslanec a predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič zo SaS tvrdí, že ide o medzigeneračnú výmenu, ale argumentuje aj podporou zamestnanosti. Výhradu voči zákonu mal opozičný Smer-SD, ktorý podal zákon na Ústavný súd.

Novinkou v zákone bude po legislatívnej zmene z dielne Mariána Viskupiča (SaS) aj vek. Pokiaľ zamestnanec dovŕši vek 65 rokov a bude mať nárok na starobný dôchodok, majiteľ ho bude môcť zo zamestnania prepustiť. Podľa Viskupiča však nepôjde o povinnosť, ale iba o možnosť. Zákon bude platiť od januára 2022. 

O aké zmeny pôjde?

Zamestnanec v dôchodkovom veku bude mať nárok aj na odstupné a podľa poslanca často aj vyššie. Všetko však bude záležať na tom, či sa pracovný pomer skončí výpoveďou, alebo dohodou. "Cieľom zákona je zabezpečiť generačnú výmenu a dať väčšiu šancu na zamestnanie mladým, ktorí častokrát nemajú kde získavať skúsenosti a v kríze sú na pracovnom trhu zraniteľní. Uvedomme si, že aktuálny dôchodkový vek je 62 rokov a ako možnosť výpovede je až dosiahnutie veku 65 rokov. Zároveň platí, že zamestnávateľ má možnosť prepustiť človeka. Žiadny zamestnávateľ však neprepustí zamestnanca, ktorý je pre jeho firmu prínosom," povedal Viskupič pre Noviny PLUS TV JOJ a zdôraznil, že žiadne masové prepúšťanie neočakáva. 

Predseda výboru pre financie a rozpočet zároveň poznamenal, že túto možnosť prijal ešte Smer-SD v rámci  štátnej správy. "Tam je to dokonca ešte prísnejšie, pretože sa tam uvádza, že dôvodom na ukončenie štátnej služby je aj vek. Máme to tam roky a nikto s tým zásadný problém nemá," povedal s tým, že ide len o zvýšenie možnosti pre zamestnávateľov. 

"Na základe veku odvoláva sudcov aj prezidentka Slovenskej republiky," dodal a zdôraznil, že mnoho firiem využíva skúsenosti starších zamestnancov, pretože sú prínosom a preto z návrhu zákona nevyplýva žiadna povinnosť. "Prosto sme len do zákonníka práce pridali dôvod, že ak človek dosiahol 65 rokov a zároveň má nárok na starobný dôchodok, tak ho môže z práce prepustiť so všetkými náležitosťami, ako je odchodné," dodal poslanec, ktorý je presvedčený, že zmätky nastali po tom, čo sa opakovane s odchodom do dôchodku hýbalo. 

Problém so zákonom mal práve Smer-SD

So zákonom mala problém strana Smer-SD, ktorá ho podala aj na Ústavný súd. "Hoci jeho platnosť Ústavný súd nezrušil, podanie prijal v plnom rozsahu," poznamenal Ján Mažgút, hovorca strany Smer-SD. 

Proti zmene v zákone je aj strana Hlas-SD Petra Pellegriniho. Podľa Erika Tomáša je strana proti diskriminácii na základe veku občana. "Charta základných práv Európskej únie zakazuje diskrimináciu na základe veku. Áno, sú niektoré precedensy z niektorých krajín, ale došlo k zmene na základe dohody medzi zamestnávateľmi a zamestnancami v kolektívnych zmluvách. Nešlo o jednostranný akt zo strany vlády," dodal opozičný poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD). 

Súvisiace články

Najčítanejšie