Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EXKLUZÍVNE exprezident Andrej Kiska: Ukázalo sa, že nie sme mafiánsky, ale super mafiánsky štát
Zdielať na

EXKLUZÍVNE exprezident Andrej Kiska: Ukázalo sa, že nie sme mafiánsky, ale super mafiánsky štát

BRATISLAVA / Exprezident Andrej Kiska sa po svojom odchode z politiky výrazne odmlčal. Aktuálne však vydal politický triler a v súvislosti s tým sa objavuje v médiách. Pre Noviny PLUS TV JOJ sa vyjadril k aktuálnej situácii v bezpečnostných zložkách, ale aj v strane Za ľudí.

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako vníma exprezident stretnutie prezidentky na pôde SIS
  • Čo si myslí o aktuálnej situácii v bezpečnostných zložkách
  • Ako sa pozerá na aktuálne politické dianie
  • Či mal informácie, ktoré potvrdzovali jeho výrok o mafiánskom štáte
  • Ako pristupuje k situácii v strane Za ľudí, ktorú zakladal

Pán Kiska včera sa uskutočnilo stretnutie pani prezidentky s premiérom Eduardom Hegerom, ale aj lídrom strany Smer-SD Robertom Ficom. Ako tú situáciu čítate vy z pozície bývalého prezidenta?

Situácia v našej justícii, spravodlivosti, polícii je skutočne kritická. Oceňujem krok pani prezidentky, že sa stretáva nielen s najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj ďalšími predstaviteľmi koaličných či opozičných strán a snaží sa nájsť riešenia ako tú situáciu ukľudniť. Musíme si uvedomiť, že ľudia strácajú dôveru, ešte sa znižuje dôvera v políciu a prokuratúru, ktorá bola už tak veľmi nízko, tak je to veľmi zlý signál pre náš štát a ľudia sa v takejto krajine určite necítia dobre. 

Prezidentka bola kritizovaná aj za tajné stretnutie v SIS. Vy by ste na takéto stretnutie pristúpili, alebo zúčastnili by ste sa takéhoto stretnutia, poprípade by ste zvolili inú formu komunikácie?

Určite nebudem kritizovať kroky pani prezidentky, nebolo by to ani slušné, ani vhodné. Pravdou je, že podobné stretnutie som aj ja absolvoval. Bolo to ale na pôde vojenského spravodajstva a bolo za účasti nie tak veľkej skupiny, ako mala prezidentka. Takéto situácie vznikajú a ak je kritická situácia, určite sa treba stretávať. Potom už je pravda, že je len otázkou, čo presne sa tam rozoberalo o čom ja nemám najmenšiu informáciu. 

Je niečo, čo by ste v aktuálnom čase prezidentke poradili? Ako s ňou naložiť?

Nepokladám za vhodné, aby som ako bývalý prezident komentoval pani prezidentku, ale každopádne jej držím prsty. Je najdôveryhodnejším politikom, vždy som s úctou pozeral na jej prácu a veľmi jej držím prsty. Jej hlas je potrebné v tejto dobe počuť.

Keď ste ešte pôsobili vo funkcii, nazvali ste Slovensko mafiánskym štátom. Mali ste všetky tie informácie, ktoré sa v posledných mesiacoch až rokoch vyplavujú?

Minule som sa stretol s významným sudcom Slovenska a povedal, že pán prezident vy ste povedali, že Slovensko je mafiánsky štátom, dnes mám pocit, že Slovensko je super mafiánskym štátom. To, čo vyšlo navonok, ako je naša krajina riadená skupinou oligarchov, vagabundov, ako sa určovalo, kto bude vinný a kto bude nevinný už pred tým, než sa vedelo, čo za daným prípadom je, to ako vplývali na chod štátu je otrasné a musíme čím skôr a čím ráznejšie postupovať, aby k tej očiste došlo. 

Ako vnímate aktuálny vývoj v strane Za ľudí, aké z toho máte pocity? Myslíte si, že naozaj išlo len o boj o predsednícku stoličku?

Pravdaže som bol smutný a sklamaný z toho, čo sa udialo, ale po svojom odchode z vedenia strany som  z politického života odišiel a dal som si takú zásadu, ktorej som sa držal aj držím, že sa nesnažím akokoľvek komentovať, ani získavať informácie, ani aktívne sa vyjadrovať k dianiu v strane Za ľudí. Mám len kusé informácie, ktoré ku mne prichádzajú či z médií a z niektorých rozhovor s členmi strany. Situácia sa stala, to čo sa stalo sa udialo, nie je to príjemné a ja môžem zase len držať prsty, aby koalícia úspešne vládla a dotiahla to, k čomu dostala mandát v parlamentných voľbách.

Ako vnímate to, že Veronika Remišová ako líderka nereflektovala aj na vaše odporúčanie, aby sa zvolal snem?

Bolo to jej osobné rozhodnutie. Je skúsenou političkou, skúseným človekom, prišla k takémuto rozhodnutiu a asi neostáva nič iné, než to rešpektovať. 

Pani Letanovská sa vyjadrila, že Veronika Remišová má mentálne bližšie k svetu Igora Matoviča než k demokratickému vedeniu strany. Súhlasili by ste?

Nebudem to komentovať, neviem sa k tomu takto vyjadriť.

Ako vnímate to, že Mária Kolíková dala prednosť poslaneckému klubu SaS?

Asi v danej situácii to bolo rozhodnutie, ktorému úplne rozumiem. Z alternatív, ktoré mala pred sebou táto skupina, bolo toto najrozumnejšie riešenie. 

Myslíte si, že by bol Juraj Šeliga dobrým kandidátom na predsedu strany?

Juraj Šeliga patrí medzi najtalentovanejších politikov na slovenskej scéne, ale kandidovať za predsedu nechcel, čiže zase zbytočný komentár. 

Aktuálne sa ale skloňuje aj jeho možná nominácia na post ministra spravodlivosti. Bol by dobrým ministrom?

Neviem, nemám žiadne informácie z aktuálneho politického diania, z toho, čo sa „varí pod hrncom“. Jedno viem povedať určite, pani Kolíková patrí medzi najlepších ministrov súčasnej vlády, bola veľmi dobre pripravená a svoju úlohu veľmi dobre vykonáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie