Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
REAKCIE Premiér Eduard Heger o správe prezidentky Zuzany Čaputovej: Ďakujem jej za pravdivosť o stave štátu. Fico zúri
Zdielať na

REAKCIE Premiér Eduard Heger o správe prezidentky Zuzany Čaputovej: Ďakujem jej za pravdivosť o stave štátu. Fico zúri

BRATISLAVA / Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vyzdvihol správu prezidentky Čaputovej o stave republiky. Zhodnotil ju, ako pravdivú a odvážnu. Prezidentke sa poďakoval aj za to, že vyzdvihla zdravotníkov, ktorí bojovali s pandémiou v prvej línii.

"Musíme priviesť Slovensko do víťazného cieľa, aby spravodlivosť bola neochvejná," poznamenal predseda vlády Heger (OĽaNO) s tým, že cieľom je Slovensko aj rozvíjať. Vo svojom prejave ostro skritizoval aj predsedu Smer-SD Roberta Fica.

Podľa Hegera sa expremiér opovážlivo vyhrážal nielen prezidentke, ale aj Slovensku. Na správe vyzdvihol pravdivosť o stave krajiny rovnako ako uznal oprávnenú kritiku vlády. Súhlasil aj s kritikou za zvládanie pandémie. "Nikto nebol na pandémiu pripravený. Slovensko o to menej," reagoval Heger s tým, že pandémia vyzliekla naše zdravotníctvo do naha. 

Podľa Fica prezidentka podporuje vládnu koalíciu

Prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky, ktorý dnes predniesla v pléne parlamentu, dohromady nič nepovedala a v plnom rozsahu podporila vládnu koalíciu. Na tlačovej besede to uviedol líder opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Ako poznamenal, je členkou vládnej koalície, ignoruje najzávažnejšie veci v spoločnosti a strach a hnev prenáša na opozíciu.

„My nesieme zodpovednosť za rozklad štátu? My si robíme len svoju prácu,“ vyhlásil Fico. Podľa neho prepad podpory hlavy štátu vo verejnosti nie je spôsobený opozíciou, ale pre to, že prezidentka „sa správa ako člen vládnej koalície“.

Keď prezidentka v prejave konštatovala, že na Slovensku bol v istom čase najvyšší počet obetí pandémie na počet obyvateľov, tak podľa Fica nepovedala, kto za to nesie zodpovednosť. Ako podotkol, najvyšší počet obetí pandémie bol v januári a vo februári, za čo nesie zodpovednosť vláda Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽaNO). „Nie je možné konštatovať katastrofálne výsledky a nepovedať B, kto za to nesie plnú zodpovednosť,“ vyhlásil Fico.

Prezidentka Čaputová v prejave hovorila, že strach a hnev sú dve najsilnejšie emócie, ktorými veľká časť spoločnosti reaguje na pandemickú krízu. Fico na tieto slová povedal, že strach a hnev nie sú výsledkom pandémie, ale neschopnosti vlády. „Ľudia sa boja, čo s nimi bude, necítia túto vládu za sebou, nerobí kroky, ktoré by ich ochraňovali,“ poznamenal.

Šéfa Smeru prekvapilo, že hlava štátu nepovedala „pol slova“ o stave verejných financií na Slovensku, na čo upozorňovala Európska komisia a Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. „To naozaj môže hlava štátu opomenúť, že vláda bude musieť nájsť 6 až 8 miliárd eur na stabilizáciu verejných financií?“ spýtal sa šéf Smeru-SD. Ako ďalej uviedol, hlava štátu v prejave „chválila zbrojenie“ a obrazne povedané, že treba kupovať tanky a radary. Fico prezidentku kritizoval aj za to, že svoje vystúpenie použila na propagáciu očkovania. „Robila reklamnú agentúru farma firmám na svete,“ podotkol.

V súvislosti s vyšetrovaním korupčných káuz prezidentka spomenula, že polícia hromadí dôkazy. Podľa Fica ich nehromadí, ale sa vyrábajú. Nesúhlasil ani s jej tvrdeniami, že nemá informácie o prípadoch, ktoré sa vyšetrujú. Podľa šéfa Smeru bola prezidentka v máji na stretnutí na pôde Slovenskej informačnej služby, kde ju informovali o všetkých živých veciach. „Dáva od toho ruky preč, lebo dnes vystúpila ako predstaviteľka vládnej koalície,“ dodal.

Kollár prejav zhodnotil kladne

Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej v Národnej rade SR (NR SR) bol vyvážený. Zhodnotil to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po tom, čo prezidentka pred poslancami vystúpila so Správou o stave republiky. Podľa Kollára prezidentka jasne povedala, že je potrebné spraviť zmeny, bojovať proti korupcii a po 30 rokoch upraviť fungovanie prokuratúry. Dodal však, že prezidentka zdôraznila aj to, že boj proti korupcii sa musí diať zákonným spôsobom.

Prezidentka vyzvala aj na jednotu v koalícii. Podľa Kollára je táto výzva smerovaná nielen jemu, ale aj celej koalícii. „My spolu tvoríme jednu koalíciu a mali by sme ťahať za jeden povraz. Každý musíme niečo preto urobiť,“ doplnil. Predseda NR SR reagoval aj na kritiku prezidentky v súvislosti s úrovňou politickej diskusie na Slovensku. „Politická kultúra nieje na úrovni vyspelých demokracií... každý by si mal vstúpiť do svedomia. Aj ja,“ uzavrel Kollár.

Remišová to vníma pozitívne

"Som rada, že pani prezidentka vyzdvihla dôležitosť spolupráce a jednoty v zápase o charakter Slovenska a ocenila protikorupčný étos tejto vlády. Zároveň poukázala na problémy Slovenska, ktoré sa 12 rokov neriešili, ako napríklad reforma zdravotníctva, školstva, ale aj dôležitosť reformy spravodajských služieb a polície," uviedla Remišová vo svojom oficiálnom vyhlásení.  

"Strana Za ľudí bude naďalej ponúkať zdravé nepopulistické odborné riešenia predovšetkým v oblasti spravodlivosti, regionálneho rozvoja a profesionálneho, kompetentného a nekorupčného riadenia štátu," dovolala predsedníčka strany Za ľudí. 

Spokojná SaS-ka

Podľa liberálov bola správa o stave Slovenskej republiky, ktorú dnes v Národnej rade SR (NR SR) predniesla prezidentka Zuzana Čaputová vvyvážená a zároveň nastavila kritické zrkadlo nielen vláde, ale aj poslancom parlamentu. "Vo svojom hodnotení to na tlačovej konferencii uviedla koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS). V strane sa podľa slov predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej stotožňujú aj s názorom prezidentky, že krajina potrebuje stabilitu a jednotné vedenie. Za oprávnenú považujú aj kritiku hlavy štátu, že pandémia postihla tých najzraniteľnejších obyvateľov Slovenska," uviedli koaliční poslanci. 

„Sme radi, že pani prezidentka spomenula aj témy týkajúce sa životného prostredia. Vnímame aj jej silný apel k vyšetrovaniu korupčných káuz, ktoré musí prebiehať zákonným spôsobom. Nie je správne, ak dve strany v bezpečnostných zložkách štátu bojujú proti sebe svojimi kompetenčnými zbraňami," povedala Zemanová. Čaputovej dávajú podľa jej slov za pravdu aj v názore, že očkovanie je najefektívnejšia cesta, ako sa vysporiadať s pandémiou. „Tieto slová od pani prezidentky si berieme k srdcu a v našich radoch ešte budú dlho rezonovať," dodala predsedníčka poslaneckého klubu SaS.

Kritika od opozičnej SNS

"Prezidentka na jednej strane pomenovala problémy, za ktoré je osobne zodpovedná tak, ako aj vláda Slovenskej republiky. Počas dvoch rokov prezidentka ani raz nevyjadrila svoju nespokojnosť s nekompetentnosťou a nepripravenosťou tejto vlády," uviedla strana Andreja Danka v tlačovej správe pričom zdôraznila, že jej nevadí, že vyštudovaná herečka riadi kybernetickú bezpečnosť, ale nevadí jej, že Ján Budaj zasahuje do práv lesníkov. "To, čo sa deje s kategorizáciou občanov na očkovaných a neočkovaných, porušovaním ľudských práv je len vrcholom ľadovca," uviedla strana v stanovisku k správe prezidentky o stave republiky. 

"Polarizáciu spoločnosti však začala pani prezidentka Slovenskej republiky pri svojej kampani. Práve ona a ľudia z jej okolia začali spoločnosť rozdeľovať a kategorizovať na dobrých a zlých. Bezpečnostný konflikt, ktorý je v dnešnej spoločnosti, je výsledkom práce Čaputovej a Igora Matoviča, Richarda Sulíka a Borisa Kollára. Prezidentka nesie plnú zodpovednosť za stav spoločnosti. A ani bezduchý prejav, ktorý dnes predviedla, ju tejto zodpovednosti nezbaví," dodala mimoparlamentná SNS, ktorá sa v prieskumoch dlhodobo prepadáva už od volieb. 

Článok budeme aktualizovať

Súvisiace články

Najčítanejšie