Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mobiliár z lekárne Salvatore prežil monarchiu aj prvú republiku. Vráti sa tam, kam patrí
Zdielať na

Mobiliár z lekárne Salvatore prežil monarchiu aj prvú republiku. Vráti sa tam, kam patrí

BRATISLAVA/NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Ikonická lekáreň aj so svojim neuveriteľným príbehom zrejme opäť ožije na pôvodnom mieste. Mobiliár lekárne Salvatore je dnes historickou pamiatkou. Budovu totiž postavili podľa nábytku, nie naopak. Rovnako to urobil aj súčasný majiteľ, u ktorého televízia JOJ mobiliár vypátrala. Nekonečné rokovania s mestom Bratislava, aby sa vrátil na pôvodné miesto, sú na konci.

Pôvodný priestor pre staronovú lekáreň Salvator je opäť pripravený. Odkedy mesto získalo budovu do svojho vlastníctva, prešiel rekonštrukciou. "Vyčistený, opravený, vymaľovaný. Ostali pôvodné stropy aj táto galéria, ako vidíte," hovorí Zuzana Novotná, PR manažérka galérie meste Bratislavy. 

Ešte pred rokom to bol chátrajúci priestor s bohatou minulosťou, no bez budúcnosti. Počas tohto leta už ale slúžil ako galéria. "Priestor dostupný verejnosti zadarmo, dokonca aj mimo otváracích hodín je možné vidieť výstavu cez okno a z ulice," dodáva Novotná. 

Lekáreň so 400-ročným mobiliárom prežila monarchiu, prvú republiku, slovenský štát aj socializmus. Po revolúcii ju z reštitučných dôvodov zavreli, mobiliár zmizol. Pred vyše rokom sme zistili, že posledným majiteľom je Erik Kovács z Nového mesta nad Váhom. Bratislavčania sa toho hneď chytili. "V záujme mesta je obnovenie lekárne aj s mobiliárom," uviedla hovorkyňa mesta Bratislavy Katarína Rajčanová. 

Vášnivý zberateľ farmácie spočiatku o presune nechcel ani počuť. Mobiliár má preňho nevyčísliteľnú hodnotu. Do jeho záchrany aj výstavby novej budovy investoval veľa. Mesto Bratislava s ním napriek tomu vyše roka rokovalo. "Ten príbeh začína mať teda už pozitívny koniec, a keď je koniec dobrý, tak je všetko dobré. Vyzerá to naozaj, že tá lekáreň je dohodnutá, že sa vráti v krátkej dobe do Bratislavy," hovorí zberateľ a lekárnik Erik Kovács. 

"Na poslednom mestskom zastupiteľstve poslanci aj podporili primátora v týchto rokovaniach. Zároveň vyčlenili v mestskom rozpočte potrebnú sumu na možnú kúpu tohto mobiliáru," dodala Katarína Rajčanová. 

Aj tu sa po viac ako roku potvrdilo, že za všetkým treba hľadať ženu. Aj keď to nechce priznať, manželka ho nakoniec presvedčila, aby sa za necelý milión eur svojho majetku vzdal. "Posledné finálne rozhodnutie áno bolo také, dá sa povedať, spoločné," opisuje manželka Alexandra Kovácsová, manželka majiteľa mobiliáru. 

Podpis zmluvy je podľa našich informácií už len otázkou niekoľkých dní. Bratislavčania, turisti ale aj súčasný majiteľ si tak bude môcť lekáreň chodiť obzerať do hlavného mesta už na budúci rok. "Teším sa na to, keď to bude otvorené, tak dúfam, že pri tom otvorení sa všetci stretneme, tí, čo sa o to zaslúžili, myslím tým všetkých aj vás, dúfam, že budeme pozvaní," dodal majiteľ a zberateľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie