Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zistenia TV JOJ v kauze Mýtnik: oligarchu Výboha NAKA stíha samostatne. Imrecze je proti nemu v pozícii svedka
Zdielať na

Zistenia TV JOJ v kauze Mýtnik: oligarchu Výboha NAKA stíha samostatne. Imrecze je proti nemu v pozícii svedka

BRATISLAVA / Viacnásobne obvinený bývalý prezident finančnej správy František Imrecze je v pozícii svedka proti obvinenému zbrojárovi a oligarchovi Miroslavovi Výbohovi. Imrecze, Výboh, podnikateľ Michal Suchoba, bývalý štátny tajomník Radko Kuruc a ďalšie osoby sú vyšetrovateľmi NAKA stíhaní pre závažnú korupciu pri štátnych nákupoch informačných technológií.

František Imrecze, ktorého pre pôvodné obvinenie v prípade Mýtnik držali vyšetrovatelia vo väzbe 6 mesiacov, len nedávno zmenil postoj k trestnému konaniu a vyšetrovateľom vypovedá aj vo svojej korupcii zo strany spoluobvineného podnikateľa Suchobu.

František Imrecze tvrdí, že cez oligarchu Výboha sa korumpovali vysokopostavení politici

Dnes ráno, 29. septembra, NAKA práve obvineného Františka Imreczeho vypočula druhýkrát po obvinení v korupčnom prípade označenom Mýtnik 3. Výsluch sa koná po vylúčení obvineného Miroslava Výboha zo spoločného obvinenia z Mýtnika 3 na samostatné konanie. Výboha vyšetrovacie orgány zo spoločného obvinenia s Imreczem a spol. vylúčili na samostatné konanie preto, lebo je naň vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz a obvinený nie je k dispozícii orgánom činným v trestnom konaní pre účel vyšetrovania. Preto sa zmenila aj procesná pozícia Františka Imreczeho na svedka, keďže práve Imrecze tvrdí, že cez obvineného Výboha bolo zabezpečené korumpovanie vtedajšieho štátneho tajomníka ministerstva financií pri nákupe informačného systému virtuálna registračná pokladnica. Imrecze tvrdí, že bol priamo aktívny pri dohadovaní korumpovania štátneho tajomníka 150 tisícovým úplatkom. 

​Imrecze aj Suchoba hovoria o stotisícových úplatkoch

Peniaze mal vyplácať podnikateľ Suchoba a úplatok pre politika vyrokoval a odniesol podľa svedkov polície práve oligarcha Výboh. Ten neskôr odovzdal odkaz Imreczemu aj Suchobovi, že "Pelle ďakuje". Je už verejne známe, že "Pelle" je prezývka dnes lídra opozičnej strany HLAS-SD, ktorý bol práve v tom čase štátnym tajomníkom ministerstva financií. Zavedenie systému virtuálnej registračnej pokladnice podliehalo legislatívnym zmenám, ktoré vyžadovali politickú podporu, čo sa aj stalo. "Keďže jeden obvinený bol v tejto veci označenej ako Mýtnik 3 vylúčený na samostatné konanie, môj klient zopakoval svoju predchádzajúcu spontánnu časť výpovede pred vyšetrovateľom a bude odpovedať aj na kladené otázky. Vylúčený na samostatné konanie je obvinený, na ktorého je vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz," vyjadril sa advokát Františka Imreczeho, Miroslav Ivanovič. František Imrecze je obvinený v Mýtniku pre zmanipulovanie štátnych nákupov informačných softvérov pre finančnú správu za viac ako 42 miliónov. Tie po vzájomnej dohode nakúpil štát od veľkopodnikateľa Michala Suchobu. Suchoba je obvinený, ktorý tiež začal s políciou spolupracovať a rozkrýva zložitú štruktúru korumpovania politikov a štátnych funkcionárov, aby jeho firma mohla získavať miliónové štátne zákazky. 
Suchoba aj Imrecze vypovedajú, že korumpovali aj nástupcu Petra Pellegriniho, ďalšieho štátneho tajomníka Radka Kuruca. Radko Kuruc bol bývalý hovorca ministra financií Petra Kažimíra, ktorý sa stal štátnym tajomníkom. Kuruc si mal vypýtať za politickú podporu pri zavádzaní informačného systému eKasa celkovo 120 tisíc eur. Kuruc úplatok podľa Suchobu dohodol osobne na pracovisku priamo na ministerstve financií a Suchoba mu peniaze následne odovzdal v známom bratislavskom bare.

​Obhajcovia Miroslava Výboha sa po obvinení ich klienta verejne vyjadrili, že Miroslav Výboh sa nevyhýba trestnému konaniu, chce sa pred vyšetrovateľmi k obvineniu vyjadriť, no nie na Slovensku. Výboh je rezidentom Monaka a žiadajú jeho výsluch elektronickou cestou formou Telemostu. František Imrecze sa dopoludnia pre TV JOJ opäť vyjadril, že je v Mýtniku stále obvinený, v prípade obvineného Miroslava Výboha je aktuálne v pozícii svedka a stále nemá žiadne benefity zo strany vyšetrovacích orgánov plynúce z toho, že vypovedá na seba, proti spoluobvineným a svedčí aj smerom k politickým špičkám z radov opozície. 

Naďalej chce zotrvať vo svojich svedeckých výpovediach, o ktorých tvrdí, že sú založene na skutočnostiach, ktoré sám prežil, a pri ktorých bol osobne prítomný a zúčastňoval sa ich. František Imrecze, obvinený a svedok proti Miroslavovi Výbohovi: "Ja vypovedám pravdu o skutkoch tak ako si ich pamätám v deň, keď o nich vypovedám a snažím sa o nich hovoriť čo najdetailnejšie."
 

Súvisiace články

Najčítanejšie